You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 18 Cze 2025, 13:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #154350 Wysłany: 08 Sie 2008, 15:18; 
 Temat postu: Wariujący licznik.
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Chełmno
Witam, zakupiłem nowy licznik do punto na linkę, myslałem ze w moim kropku jest linka wytarta bo wskazówka mi wariowała skakała w czasie jazdy do 200 a czasem sie zawiesila w miejscu . Po wykreceniu mojego licznika okazało sie ze jest to licznik bez linki tylko elektryczny co może byc przyczyną tak zachowującej sie wskazówki? Gdzie mogę kupić sam prędkościomierz? Z góry dzięki.

Post #154542 Wysłany: 09 Sie 2008, 01:33; 
 Temat postu:
U mnie za to licznik w czasie jazdy lubił nagle pokazać zero. WD40 i do dzieła :) Przeczyściłem cały mechanizm prędkościomierza, styki trzech przewodów wychodzących z prędkościomierza i przykręconych do styków obudowy oraz wszystkie styki na kostkach podpinanych do licznika. Działa teraz idealnie.

Post #155157 Wysłany: 10 Sie 2008, 20:43; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Słupska
Moim zdaniem masz problem z linka lub gniazdem w liczniku lub samym ślimakiem . Na początek możesz wyciągnąć licznik wsadzić sama linkę do prędkościomierza i sprawdzić luz. Mozę być on minimalny ale nie zadłuży. Następnie przyjrzyj sie dobrze lince czy nigdzie nie jest pęknięta lub nadwyrężona. U mnie właśnie tak było i było to powodem ze licznik drgał. Ostatnim miejscem będzie odkręcenie ślimaka i sprawdzenie stanu zębów . Jak będzie dobry możesz go przeczyścić i nasmarować.

Post #155169 Wysłany: 10 Sie 2008, 21:12; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zgierz
ZAKRZA bym był wdzięczny jak byś czytał dokładnie posty.

Zarówno sobek171 jak i mrider piszą w swoich postach że mają liczniki elektryczne, a ty piszesz o problemie z linką, gniazdem lub ślimakiem. U nich te podzespoły nie występują.

Post #155279 Wysłany: 11 Sie 2008, 01:49; 
 Temat postu:
Dokładnie tak jak napisał dario76. Wracając do tematu to jeśli smarowanie nie pomoże, warto sprawdzić sam impulsator i styki na nim. Zapomniałem dodać że to coś też czyściłem, a z opinii mechaników dowiedziałem się że to lubi się psuć...
Impulsator jest zamontowany w górnej części mechanizmu różnicowego skrzyni na jednej śrubce, w tym miejscu gdzie w zwykłych skrzyniach wychodzi linka. Najlepsze dojście jest od spodu auta (okolice przekładni kierowniczej i łączenia skrzyni z lewarkiem) choć i tak trzeba się trochę pogimnastykować i zdemontować osłonę silnika.

Post #155287 Wysłany: 11 Sie 2008, 05:16; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

mrider napisał(a):
Dokładnie tak jak napisał dario76. Wracając do tematu to jeśli smarowanie nie pomoże, warto sprawdzić sam impulsator i styki na nim. Zapomniałem dodać że to coś też czyściłem, a z opinii mechaników dowiedziałem się że to lubi się psuć...
Impulsator jest zamontowany w górnej części mechanizmu różnicowego skrzyni na jednej śrubce, w tym miejscu gdzie w zwykłych skrzyniach wychodzi linka. Najlepsze dojście jest od spodu auta (okolice przekładni kierowniczej i łączenia skrzyni z lewarkiem) choć i tak trzeba się trochę pogimnastykować i zdemontować osłonę silnika.
.

Może wrzucił bys jakieś foto w którym miejscu to się znajduję?

Post #155469 Wysłany: 11 Sie 2008, 12:02; 
 Temat postu:
Z fotką będzie ciężko bo nie mam obecnie dostępu do kanału... Ale postaram się coś zrobić.

Post #155537 Wysłany: 11 Sie 2008, 13:08; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

mrider napisał(a):
Z fotką będzie ciężko bo nie mam obecnie dostępu do kanału... Ale postaram się coś zrobić.

Wielkie dzieki.

Post #155640 Wysłany: 11 Sie 2008, 16:29; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Słupska
dario76 napisał(a):
ZAKRZA bym był wdzięczny jak byś czytał dokładnie posty.

Sory koledzy bo jakoś mi sie przeczytało i zrozumiałem ze on kupił elektroniczny licznik a w swoim ma na linkę. Elektroniczny to już inna bajka. :?

Post #155834 Wysłany: 11 Sie 2008, 21:36; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zgierz
Zgonimy to na czas wakacyjnego rozkojarzenia :D . Liczy się to że chciałeś pomóc.
A swoją drogą to cenie ludzi którzy potrafią się przyznać do błędu (pomyłki) na forum.
Bo na forum już znalazłem kilka kwiatków, którzy klepią posty z kosmosu lub poprostu piszą o tym o czym nie mają pojęcia (widocznie idą na ilość, nie na jakość)

[ Dodano: 11 Sie 2008 21:36 ]
Chodzi mi o to że w temacie w którym najprawdopodobniej zauważyli że nie mają racji (brak dalszej dyskusji na dany temat ) omijają ten temat, choć na forum są nadal aktywni.

Post #156070 Wysłany: 12 Sie 2008, 14:57; 
 Temat postu:
sobek171 niestety fotki zbyt dobrej nie mam, bo nie znalazłem wolnego kanału... Zrobiłem fotkę od góry, być może to w jakiś sposób Ci pomoże.

Image

Impulsator znajduje się w zaznaczonym miejscu, pod prętem łączącym mechanizm wybierania biegów z kabiną. Jest to taka jakby tulejka wystająca ze skrzyni, zakończona czapką z wtyczką, z podpiętymi kabelkami. Od góry dojście jest bardzo słabe.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)