You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 18 Cze 2025, 00:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #179970 Wysłany: 15 Paź 2008, 17:21; 
 Temat postu: Szarpanie, kontrolka wtrysku i inne cuda
Sympatyk kropek

Forumowicze w was ostatnia nadzieja. Postaram sie opisać to z czym kiedyś sie męczyłem przez 3 miesiące, przeszło samo i wróciło.
A więc posiadam kropka z 98, benz + LPG poj 1,1 55 sx. I różne ciekawe rzeczy sie w nim dzieją:
-po pierwsze jak jest zimny to obroty na benzynie skaczą do 2000 i tak sie trzymają a czasem nawet sobie pulsują pomiędzy 1500 a 2000 tam i spowrotem.
-po drugie na benzynie kontrolka wtrysku świeci cały czas, na gazie - gaśnie
-po trzecie najbardziej uciążliwe:
dzisiaj zaczął szarpać tzn jak ruszam i dodaje mu bardzo powolutku gazu to tak jakby sie rozpędza, ale słabo, jak chociaż troszeczke przedobrze z gazem odrazu zaczyna szarpać i przestaje przez to przyspieszać. przykł. jade na 5 biegu 60 km/h i dodaje duuużo gazu auto zaczyna strasznie szarpać i na gazie słysze dziwny odgłos z silnika przy każdym szarpnięciu jakby coś wybuchało. Na benzynie może troszke mniej szarpie, ale szarpie też dobrze i nie ma większej różnicy pomiędzy jednym a drugim.
-po czwarte - na benzynie jak jade na biegu obroty i wciskam sprzęgło obroty spadają do 500 a po chwili idą do 1000, ale jakoś tak nierówno pracują :/
-po piąte - na gazie jak wciskam sprzęgło i trzymam go na jałowym obroty przez chwile są na 1000 (powiedzmy przez 2 minutki stania w korku) a później jak sie zagrzeje spadają do 500 i tak "męczą" ten silnik.

A teraz tak. Jakieś pół roku temu w trakcie 3-miesięcznej walki z tym samochodem
wymieniłem kable, świece, cewke (jedną tylko), sonde lambda, filtry wszystkie, olej i nie pamiętam co jeszcze. Nie twierdze, że te rzeczy są dalej dobre - zauważyłem dzisiaj na kablu jakieś przydymienie.
Jeździłem na komputer - nic nie znalazł. Spaliny wychodziły niepokojące bo był jakiś strasznie duży współczynnik czegoś tam (nie pamiętam) miał być coś koło 100-200 a był 1000! Gdzieś tam wyczytałem, że możliwe, że bierze "lewe powietrze" ale ja zielony jestem. A do mechanika nie pojade bo wszyscy tylko mnie spławiają bo pojęcia nie mają co to może być

Pomooooooooooooooocy. Please

Aaaa
I wszystkie te cuda dzieją sie od tygodnia bo wymieniałem nagrzewnice i płyn chłodniczy przy okazji bo przez całe wakacje chodził super.
Ale szarpać zaczął dopiero dzisiaj :/ Ale tym sie nie sugerować bo ten mój kropek to jakiś taki grymaśny :/

Post #180026 Wysłany: 15 Paź 2008, 19:24; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: wielkopolskie [P]
Ja bym stawial na kable:)
moga miec przebicie, zobacz wieczorem czy nie ma dyskoteki pod maska

Post #180228 Wysłany: 16 Paź 2008, 14:12; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

No moje Punto to naprawde skarb :D Dzisiaj rano odpaliłem - zrobiłem prawie 100 km i nie przerywał :] Ciekawe kiedy znowu zacznie - data i godzina będą niespodzianką!! Ehh - zmęczony już tym jestem :/

Post #181785 Wysłany: 20 Paź 2008, 23:25; 
 Temat postu:
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Żywiec
hmm niewiem moze sie myle ale jesli obroty tak sobie skacza w pewnym zakresie same - to moze dostawac jakies lewe powietrze - ktorys wezyk pod cisnieniem moze miec dziurke :) to by tez wyjasnialo ze po wymianie duzej ilosci rzeczy nadal to samo.... choc skoro mowisz ze w jeden dzien chodzi a w 2 nie....

Czarne ( chyba :P ) Mk1 GT 1997 i troche w srodku ... :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)