You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 14:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #198004 Wysłany: 10 Gru 2008, 15:39; 
 Temat postu: Własność pojazdu
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Krzysiek
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź
Tak się zastanawiam jak ominąć podatek od wzbogacenia lub od darowizny :] bo mam do wyboru zapłacić ten lub ten. Ze względu na to, że samochód będzie kupowany od rodziny, nawet już wymyśliłem rozwiązanie idealne. Trzeba było trochę poszperać i kombinować ale udało mi się. Tylko pozostaje teraz kwestia tego typu, czy pojazd może zostać zarejestrowany na osobę która nie jest właścicielem pojazdu w sensie prawnym (nie jest jego nabywcą a na przykład małżonkiem/ką nabywcy)? Jeżeli nie to, rejestrując samochód na osobę która nie będzie go prowadzić gdyż nie posiada prawa jazdy (w ogóle jest to wykonalne?), czy nie będę mieć problemów z ubezpieczeniem go. Chodzi mi o to czy na przykład mogę ubezpieczyć pojazd tylko jako współwłaściciel? I czy to, że jestem współwłaścicielem nie będzie miało wpływu na wysokość składki ubezpieczenia? (czy na przykład nie utracę zniżek ect. i czy w ogóle zniżki będą w dalszym ciągu naliczane?)

Z góry dzięki za odpowiedź :wink: mam nadzieję, że tylko tego za bardzo nie zagmatwałem...

Post #198024 Wysłany: 10 Gru 2008, 16:49; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: ON
Wersja: S
Województwo: śląskie [S]
Kufell napisał(a):
Tylko pozostaje teraz kwestia tego typu, czy pojazd może zostać zarejestrowany na osobę która nie jest właścicielem pojazdu w sensie prawnym (nie jest jego nabywcą a na przykład małżonkiem/ką nabywcy)? Jeżeli nie to, rejestrując samochód na osobę która nie będzie go prowadzić gdyż nie posiada prawa jazdy (w ogóle jest to wykonalne?), czy nie będę mieć problemów z ubezpieczeniem go. Chodzi mi o to czy na przykład mogę ubezpieczyć pojazd tylko jako współwłaściciel? I czy to, że jestem współwłaścicielem nie będzie miało wpływu na wysokość składki ubezpieczenia? (czy na przykład nie utracę zniżek ect. i czy w ogóle zniżki będą w dalszym ciągu naliczane?)

Masło maślane.
1. Więc tak auto musi być zarejestrowane na osoby które defakto są w dowodzie rejestracyjnym i jest pranym wlascicielem. ( nie możesz swojego auta zarejestrować na sąsiada).

2. Jak ktoś nie ma prawka to może mieć samochód i go ubezpieczyć. ( możesz mieć kierowcę do swojego autka, kto ci zabroni pożyczyć auto koledze aby cię wozioł )

3. Jak będziesz współwlascicielem to zniżki nadal są naliczane dla współwlasciciela jak i wlasciciela. OC powinno być na 2 osoby. Są ubezpieczalnie że wlasciciel jak ma np. 40% znizek a współwlasciciel 0% znizek to i tak na ubezpieczenie macie znizke w wysokosci 40%.

A co do podatku to z tego co wiem to do 9 tys od rodziny nie musisz placić podatku od darowizny. Mi ojciec przekazał połowę autka bo umowa byla na niego tylko i spisał tylko oswiadczenie na formularzu i nic więcej bez notariusza itp itd . A przekaał mi to bo i tak to moja kasa byla ale on ma znizki a ja nie a babka nie chciała mnie dopisać do dowodu rejestracyjnego. Tak bym placił za oc rocznie ok. 1 tys a tak mam za 300 zł na rok :mrgreen:

Post #198426 Wysłany: 12 Gru 2008, 00:41; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Tychy
...a więc tak :-)

Kufell darowizna od rodziny a dokładnie od :
1. małżonka
2. zstępnych
3. wstępnych
4. pasierba
5. rodzeństwo
6. ojczyma
7. macochę
nie podlega opodatkowaniu :-)

Aczkolwiek...jesli kwota darowizny przekracza ok. 9-10 tys zł. musisz zawiadomić organ podatkowym o fakcie darowizny chyba, że darowizna nastąpiła w formie aktu notarialnego :-)

[ Dodano: Czw Gru 11, 2008 11:41 pm ]
Kufell a tak w ogole to troche zagmatwałeś :-)

Post #198433 Wysłany: 12 Gru 2008, 00:53; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Krzysiek
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź
Wiem dzięki za odpowiedzi... zastanawiałem się o co jeszcze zapytać i dopisywałem dlatego powstał taki bałagan twórczy :P

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)