|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 22:05
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Ja_szczur |
#201897 Wysłany:
25 Gru 2008, 02:43; Temat postu: Coś cieknie. Chyba skrzynia biegów. |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Siedlce Rejestracja: 13 Cze 2007, Posty: 449
|
Pod samochodem tak mniej więcej pod skrzynią biegów ostatnio zauważyłem mokrą plamę. Wsadziłem w to palec i było takie oleiste. Pomyślałem że to może wcześniej było więc przestawiłem samochód trochę dalej, aby na pewno stwierdzić czy to z mojego. Przestawiłem go wczoraj i dzisiaj patrzę pod samochód i znowu ta plama. Plama o średnicy mniej więcej 20-30cm, a na skrzyni nie widać kropel. Wprawdzie jest zapocona, no ale jeżeli w ciągu 1 dnia nakapało tyle to myślę że powinno być widać wiszące krople. Powiedzcie mi co trzeba w tym przypadku zrobić jeżeli to naprawdę ze skrzyni kapie. Z silnika na pewno nie bo sprawdzałem na bagnecie ile jest oleju i jest tyle ile powinno być.
_________________ Punto I 55KM + GAZ 97r.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
mrider |
#201901 Wysłany:
25 Gru 2008, 03:33; Temat postu: |
|
|
Simmering na którejś z półosiek do wymiany. Stawiam na ten po stronie krótszej półośki (ten od strony kierowcy)
|
|
Góra |
|
 |
Ja_szczur |
#201903 Wysłany:
29 Gru 2008, 00:36; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Dużo z tym roboty? [ Dodano: 28 Gru 2008 23:36 ]mrider napisał(a): Simmering na którejś z półosiek do wymiany. Stawiam na ten po stronie krótszej półośki (ten od strony kierowcy)
Mógłbyś mi na jakimś zdjęciu (np. w eperze) wskazać która to część konkretnie?
|
|
Góra |
|
 |
j86 |
#208253 Wysłany:
14 Sty 2009, 21:14; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Miałem taki sam problem, naprawiłem to w ASO bo zalezało mi na czasie i nie chciałem długo jezdzic z cieknąca skrzynią. Zajęło to mechanikowi coś około 40 minut(moge sie mylic bo bylo to rok temu). Własnie przegladam faktury za mojego fiata - cena robocizny to 143,75zł, materiały:
Simering wyjśc pu. lewy - 18,71
Pierscien mocujący - 1,82
RAZEM: 164,28zł
Pewnie normalny mechanik zrobi to za połowe ceny.
|
|
Góra |
|
 |
Kamilbike |
#208320 Wysłany:
14 Sty 2009, 23:17; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 03 Lis 2008, Posty: 458
|
Powiem tak, pod chmurka, w dwie osoby w Roverze robilem cos takiego w 30min. Najwiecej zajmowalo mi nalanie oleju do skrzyni  W R trzeba bylo niestety wypinac zwrotnice, bo poloska nie dawala sie tak wyczepic zeby bylo dojscie do uszczelniacza pol osi. Jezeli masz narzedzia w domu i garaz, albo jakis garaz podziemny w markecie pod reka, to sam to ogarniesz spokojnie 
_________________ www.g-force.pl
Valeting, Detailing, czyszczenie srodka samochodu. ZAPRASZAMY Warszawa, Bydgoszcz i okolice
|
|
Góra |
|
 |
Ja_szczur |
#208330 Wysłany:
14 Sty 2009, 23:33; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Już naprawione. Fakt faktem sposobem może mało poprawnym, ale na pewno skutecznie. Mianowicie mechanik założył trytytkę (taka opaska) na półośce i już nie cieknie.
|
|
Góra |
|
 |
deym0n |
#208371 Wysłany:
15 Sty 2009, 08:31; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
podepne się pod temat
ponieważ czeka mnie taka sama robota to zastanawiam się czy ten twój mechanik nie założył tylko opaski na tą osłonę co zabezpiecza przed syfem? a z uszczelniacza cieknie dalej tylko teraz mniej widać?
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#208421 Wysłany:
15 Sty 2009, 12:57; Temat postu: |
|
|
deym0n dokładnie tak zrobił jak napisałeś
Wymiana jest bardzo prosta. Odkręcasz zwrotnicę od wahacza i centralną śrubę przegubu zewnętrznego. Odciągasz zwrotnicę do siebie aby odłączyć od niej przegub i półośka już jest dostępna. Zdejmujesz opaski na gumie, zdejmujesz gumę i wyciągasz półośkę. Trzeba tylko pamiętać że po wyjęciu półośki ze skrzyni wyleje się olej. Wydłubujesz stary simmering, zakładasz nowy i składasz wszystko w odwrotnej kolejności. Wlewasz olej do skrzyni i jeździsz 
|
|
Góra |
|
 |
Ja_szczur |
#208640 Wysłany:
15 Sty 2009, 23:54; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
deym0n napisał(a): podepne się pod temat ponieważ czeka mnie taka sama robota to zastanawiam się czy ten twój mechanik nie założył tylko opaski na tą osłonę co zabezpiecza przed syfem? a z uszczelniacza cieknie dalej tylko teraz mniej widać?
Teraz nic nie cieknie.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|