|
Obecny czas: 18 Cze 2025, 01:39
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 18 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
hulit10 |
#210479 Wysłany:
20 Sty 2009, 21:49; Temat postu: ubywanie płynu chłodniczego i oleju silnikowego |
|
 |
Forumowicz |
Miejscowość: kutno Rejestracja: 20 Sty 2009, Posty: 1
|
w moim kropku z 1995r silnik 1,1 zauważyłem ze po wymianie plynu chlodniczego (wymiana w grudniu) teraz musze czesciej dolewac plynu przez 2 tygodnie z max spada do min. A do tego widze ze ubywa mi również olej w silniku.punciak troche kopci ale jak jest zimny silnik ale po rozgrzaniu jest normalnie.z rury wydechowej nie widze i nie czuje oleju.oprócz tego wszystko dobrze autko palilo bez problemow w te mrozy,jest cichy,silnik pracuje równo.co to moze byc???z góry dzieki!!!!!!
|
|
Góra |
|
 |
|
|
BARTEKcoupe |
#210520 Wysłany:
20 Sty 2009, 22:54; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Bartek
Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: GT
Województwo: świętokrzyskie [T]
Miejscowość: Skarżysko Kamienna Rejestracja: 23 Mar 2008, Posty: 1138
|
jeśli nie widać wycieków na łączeniach kabli to uszczelka pod głowicą powiedziała nie 
_________________ Punto GT 1.4 8v+ >>>Punto GT 2.0 16vt+ >>>>Punto GT 1.6 8v+
|
|
Góra |
|
 |
Martinezio |
#210691 Wysłany:
21 Sty 2009, 13:52; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Seroki-Village DownTown Rejestracja: 20 Sie 2008, Posty: 495 Pomógł: 19
|
Warto sprawdzić olej, czy nie ma białych grudek/bąbelków na bagnecie. Jak są, to na bank uszczelka pod głowicą do wymiany i to jak najszybciej, bo można silnik zatrzeć.
Jeśli natomiast w samochodzie czuć dziwną woń (ktoś kiedyś określił jako zapach przyprawy do zupy o nazwie Magi  ), to do wymiany nagrzewnica.
Równie dobrze płyn może uciekać dziurką w chłodnicy, lub zbiorniku wyrównawczym - to łatwo stwierdzić stawiając auto na suchym i w miarę czystym podłożu. Po jakimś czasie można sprawdzić, czy są plamy pod autem i mniej więcej gdzie.
|
|
Góra |
|
 |
m_chedor |
#214920 Wysłany:
02 Lut 2009, 22:00; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 24 Sty 2009, Posty: 25
|
Wiecie, co dzisiaj zobaczyłem ten temat (już kilka razy pisałem, że jestem "ZIELONY" i zanim o coś zapytam staram się przeszukiwac tematy w poszukiwaniu rozwiazania) i przypomniało mi się jak wczoraj po tankowaniu jeden z pasażerów zapytal mnie dlaczego czuje przyprawę do zupy - drugi mowił, że przyprawy nie czuje, za to czuc benzynę (po tankowaniu to raczej oczywiste) i teraz który ma racje, ten od benzyny czy od przyprawy do zupy.
Cytuj: Jeśli natomiast w samochodzie czuć dziwną woń (ktoś kiedyś określił jako zapach przyprawy do zupy o nazwie Magi ), to do wymiany nagrzewnica.
U mnie tylko ten jeden raz czuc było przyprawe do zupy
W nawiązaniu do cytatu i mojej wiadomości powyżej - co to jest nagrzewnica, gdzie się znajduje i za co odpowiada??
|
|
Góra |
|
 |
Tacowski |
#214930 Wysłany:
02 Lut 2009, 22:30; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Artur
Silnik: 1.2 8V 73KM
Wersja: ELX
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdynia Rejestracja: 27 Sty 2008, Posty: 1148 Pomógł: 5
|
Moze rownie dobrze uciekac z pompy wody.
|
|
Góra |
|
 |
Martinezio |
#215028 Wysłany:
03 Lut 2009, 10:28; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Seroki-Village DownTown Rejestracja: 20 Sie 2008, Posty: 495 Pomógł: 19
|
m_chedor napisał(a): co to jest nagrzewnica, gdzie się znajduje i za co odpowiada??
Use "search" feature, dude
Z nagrzewnicą walczyło tu co najmniej połowa forumowiczów
A za co odpowiada? Pomyśl, skąd nazwa "nagrzewnica" ?  Jak poczytasz forum, to szybko załapiesz, po co to 
|
|
Góra |
|
 |
STax |
#215033 Wysłany:
03 Lut 2009, 10:38; Temat postu: |
|
 |
Rabarbar |
 |
Imię: Szczepan
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole Rejestracja: 14 Cze 2007, Posty: 24013 Pomógł: 128
|
Jak nagrzewnica cieknie to jest taki dość mocno słony zapach po włączeniu ogrzewania. Ale to też nie tak do końca, bo nawet jak jest dobra to jak się włączy ogrzewanie to często przez parę sekund czuć taką sól a potem jest ok.
_________________ http://staxomoto.blogspot.com <= ZAPRASZAM - ostatni update 16.02.16 http://stax.motoblogi.pl/ http://www.facebook.com/staxomoto <= Lubię to! 
obecnie: http://fiatpunto.com.pl/topic1866.html Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET 82KM & 110Nm Saab 9-3 2.0t 150KM 240Nm 01' Skoda Octavia 1.2 TSI 110KM 175Nm 17'
było: Peugeot 605 3.0 V6 167KM 235Nm 94' BMW 323i Touring 170KM 250Nm 96' Opel Astra GSI 2.0 150km 196Nm 92' BMW 323i sedan 181KM 250Nm 96' Skoda 120L 52KM 82Nm 89'
|
|
Góra |
|
 |
lukasik |
#217081 Wysłany:
09 Lut 2009, 00:05; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 23 Sty 2008, Posty: 146
|
Podepnę się pod temat  . Mam prośbę aby ktoś mi wyjaśnił dlaczego się tak dzieje. Mianowicie gdy jest zimny silnik poziom w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodniczego jest na poziomie min. bądź nawet niżej. Gdy silnik trochę popracował (gdy go już zgasiłem)pokusiłem się aby odkręcić/poluzować korek od wlewu płynu w zbiorniczku wyrównawczym. Po chwili "syczenia" okazuje się że poziom płynu jest ma max-a a nawet może troszkę wyżej  . Zakręcam korek i również słyszę jakieś odgłosy syczenia i poziom płynu się troszkę zniża. Czy to oznacza że mam zapowietrzony układ czy jest to wina czegoś innego czy tak ma być  ?
|
|
Góra |
|
 |
Kodako |
#217095 Wysłany:
09 Lut 2009, 01:17; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Rybnik Rejestracja: 10 Sty 2008, Posty: 637
|
lukasik napisał(a): Podepnę się pod temat Very Happy . Mam prośbę aby ktoś mi wyjaśnił dlaczego się tak dzieje. Mianowicie gdy jest zimny silnik poziom w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodniczego jest na poziomie min. bądź nawet niżej. Gdy silnik trochę popracował (gdy go już zgasiłem)pokusiłem się aby odkręcić/poluzować korek od wlewu płynu w zbiorniczku wyrównawczym. Po chwili "syczenia" okazuje się że poziom płynu jest ma max-a a nawet może troszkę wyżej Shocked. Zakręcam korek i również słyszę jakieś odgłosy syczenia i poziom płynu się troszkę zniża. Czy to oznacza że mam zapowietrzony układ czy jest to wina czegoś innego czy tak ma być Very Happy ? płyn jak się zagrzeje to się rozszerza i podnosi się jego stan, tak więc nie masz się czym martwic to normalny objaw m_chedor napisał(a): U mnie tylko ten jeden raz czuc było przyprawe do zupy Smile
W nawiązaniu do cytatu i mojej wiadomości powyżej - co to jest nagrzewnica, gdzie się znajduje i za co odpowiada??
u mnie ten zapach przyprawy albo jak to kto tam nazwie czuc za każdym razem gdy włączę ogrzewanie i tak przez około minute może trochę dłużej. Myślę, że nagrzewnica za niedługo będzie do wymiany, ale przynajmniej mi nie ubywa płynu chłodniczego zobaczymy jak długo
_________________ Stilo 1.9 JTD 80KM 2004
Grande Punto 2009 1.4 77KM Dynamic
|
|
Góra |
|
 |
sebul |
#223134 Wysłany:
26 Lut 2009, 19:46; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Sebastian
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Olkusz Rejestracja: 17 Wrz 2008, Posty: 520 Pomógł: 1
|
A co powiecie na samo branie oleju ? Na bagnecie nie ma babli ,ani grudek ani nic bialego. Wyciekow nie widze , plama pod autem nigdy nie zostala. Co mozna zrobic z takim fantem ? Bo wlasnie wylalem resztke oleju , 5 l w ciagu jakis 8 miesiecy
|
|
Góra |
|
 |
BARTEKcoupe |
#223138 Wysłany:
26 Lut 2009, 19:53; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Bartek
Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Wersja: GT
Województwo: świętokrzyskie [T]
Miejscowość: Skarżysko Kamienna Rejestracja: 23 Mar 2008, Posty: 1138
|
|
Góra |
|
 |
sebul |
#223809 Wysłany:
28 Lut 2009, 21:53; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
|
Góra |
|
 |
czech22 |
#223925 Wysłany:
01 Mar 2009, 11:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Czesław
Miejscowość: Lubliniec Rejestracja: 13 Kwi 2008, Posty: 3107 Pomógł: 50
|
sebul to niemożliwe, żeby przy takim przebiegu silnik nadawał się do remontu. Możliwe, że licznik jest przestawiony. Możesz sprawdzić ciśnienie sprężania, a to potwierdzi, w jakim stanie jest silnik.
|
|
Góra |
|
 |
sebul |
#224138 Wysłany:
01 Mar 2009, 21:21; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
A jak ja to niby uczynie ? Ja sie na autach raczej nie znam. umiem sobie nalac olej , zatankowac etc , napraw racze jnie za bardzo bo auto mam od wakacji jakos
Kupilem go to mial jakos 125 tys teraz jest chyba ponad 127 albo 126 . nie jest zle tylko wlasnie ten olej bierze . a robic silnika mi sie nie oplaca , nie dam 1000 zl za to , zwlaszcza ze to nie auta do konca zycia tylko na jeszcze pare lat poki nie uzbieram kasy na cos lepszego
|
|
Góra |
|
 |
czech22 |
#224221 Wysłany:
01 Mar 2009, 23:47; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Czesław
Miejscowość: Lubliniec Rejestracja: 13 Kwi 2008, Posty: 3107 Pomógł: 50
|
sebul nie napisałem, że Ty masz sprawdzić kompresję. Jedż do warsztatu, nie byle jakiego , a tam sprawdzą i powiedzą w czym problem.Ta usługa będzie niedroga, bo wystarczy odkręcić świece.Przelicz ile wydasz na olej.
|
|
Góra |
|
 |
sebul |
#224526 Wysłany:
02 Mar 2009, 23:13; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
tzn jak bylem w ASO to powiedzieli ze moga cos tam sprawdzic jakas sonde czy cos i jak to nie bedzie przez to , to wtedy caly silnik by trzeba rozbierac czyli to by bylo nieoplacalne
a na olej wydam z 60 zl rocznie
|
|
Góra |
|
 |
Duh |
#225108 Wysłany:
04 Mar 2009, 18:52; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Beskidy-Cracov Rejestracja: 20 Kwi 2008, Posty: 222
|
gdyby ci brał duże ilości oleju to widać to na świecach są osmolone i tłuste. (zobaczysz to jak odkręcisz) chyba ze masz stare i już zużyte to wtedy bedzie problem z diagnozą. faktem jest ze dobrze wyregulowany silnik ma mieć świece koloru kakaowego z małymi odcieniami koloru.
http://www.diaaut.home.pl/r6221c1x.htm tu masz kolory swiec jak maja wyglądać.
|
|
Góra |
|
 |
Pejt |
#226074 Wysłany:
07 Mar 2009, 20:00; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
co do zapachu plynu chlodniczego to nie koniecznie jest nagrzewnica
u mnie przyczyna byl termostat - jak sie okazalo cieklo na termostacie i silnik byl ubrudzony plynem, nagrzewal sie, parowal, i zapach przedostawal sie do nawiewu
moze to byc jakis wyciek w silniku.
jak sie sprawdza cisnienie sprazania ? wiem ze sam tego nei zrobie ale tak z ciekawosci
co do brania oleju to powiem, ze to roznie moze byc
np. w peugeotcie mojego taty od nowosci bierze olej, generalnie podobno ten typ tak ma
_________________ Punto I '97 1.2 75KM gaz
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 18 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|