You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 23:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #90282 Wysłany: 10 Lut 2008, 02:55; 
 Temat postu: brak mocy
Sympatyk kropek

Miejscowość: Oświęcim - okolice
Witam jestem nowy na forum ;)
Czytam to forum od tygodnia i normalnie co post to znajomy problem ;)
a że nie znam się na autkach, to postanowilem ze dolacze i się poducze..
Punciaka mamy od 95 roku..jezdzil nim ojciec, a jakies 5 lat temu trafil do mnie..od 10 lat jest zalozona instalacja lpg

Zauwazylem, ze od kilku lat autko stopniowo traci moc..(i na gazie i na benzynie) w sumie nie martwilem sie tym, bo jednak priorytetem jest dla mnie spalanie i oszczednosc (srednio 7,5l gazu).
Jednak ostatnio juz zaczyna mnie to wkurzac..a juz totalnie sie zalamalem gdy jechalem z kolega jego puntem z takim silnikiem jak moje i w 5 osob..bylo duzo mocniejsze niz moje jak jade sam.. Ciężko mi nawet zerwać przyczepnosc na jedynce, a kiedys to standard :/ Dziwi mnie tez jedna rzecz.. przeczytałem tu, ze na 5 biegu i 3000 obrotow macie 100km/h u mnie jest 94... nie wiem czy to ma znaczenie ? Piszecie tez, ze do 100km/h rozpedzacie sie w 12s.. a 55konne w 14s u mnie jest to koło 16s na benzynie/ 18s na gazie..
Vmax kolo 160 na gazie..na benzynie mysle ze podobnie bo nie widze roznicy na 5 biegu miedzy benzyna a gazem..
Zauwazylem ze silnik troche nierowno pracuje. Ubywa nawet duzo plynu chlodniczego, Ostatnio zaczal brac olej (wyciek pod pokrywa zaworów)

Wymiany:

Ogolnie to od poczatku malo co bylo wymieniane..
Nie liczac filtrów i płynów:
to ostatnio wymieniałem świece na NGK i zauwazylem ze jedna z nich była całkowicie zużyta (nie znam sie na tym ale w kazdym badz razie byla inna ;> od pozostałych.. Po wymianie silnik zaczal chodzic ladniej, rowno..mocy rowniez przybylo ale niewiele..
- Filterek od gazu..bo sie dowiedzialem ze to moze byc..ale stary okazal sie miec wyglad taki jak ten nowy..ale 5zl mnie nie zbawiło.. problem jak mi sie wydaje jest wspolny dla gazu i benzyny

Przyczyny ??
- Z wiekiem auto traci moc ?
- zapchany katalizator ?
- cos z silnikiem ?
- przewody WN ?
- sonda lambda ?
- uszczelka pod glowica (90k na gazie bez wizyty u gazownika i mechanikow), jednak olej jest normalny, nie kopci..ale bierze duzo plynu chlodniczego.

Bede wdzieczny za kazdy pomoc.. pozdrawiam

Post #90316 Wysłany: 10 Lut 2008, 12:04; 
 Temat postu:
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Luboń/Poznań
ja moge sie wypowiedzieć o braniu plynu chłodniczego;
w punto co prawda to mi sie nie przytrafilo ale w cc900;
mianowicie myśle ze masz uszkodzoną uszczelke pod głowicą. zrobilem z tym problemem 400km i skończylo sie na zatarciu jednego cylindra.
co do tracenia mocy to koledze niewydajnie pracował jeden z wtryskiwaczy;

Post #92092 Wysłany: 15 Lut 2008, 17:13; 
 Temat postu: Re: brak mocy
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Namysłów
roy61 napisał(a):
Witam jestem nowy na forum ;)

Przyczyny ??
- Z wiekiem auto traci moc ?
- zapchany katalizator ?
- cos z silnikiem ?
- przewody WN ?
- sonda lambda ?
- uszczelka pod glowica (90k na gazie bez wizyty u gazownika i mechanikow), jednak olej jest normalny, nie kopci..ale bierze duzo plynu chlodniczego.

Bede wdzieczny za kazdy pomoc.. pozdrawiam

Nie tyle z wiekiem co z przebiegiem, wiekszy przebieg równa się większe luzy, bardziej zużyte częsći, większe spalanie, mniejsza moc. To są normalne objawy. Jak chcesz odzyskać moc wymiana pierścieni tłokowych to załatwi, przy okazji zabezpieczysz sie na duży okres przed braniem oleju.

Zapchany katalizator też może być przyczyną, ponieważ spaliny nie mają swobodnego przepływu co zmniejsza moc silnika, a co za tym idzie przyspieszenie.

Pzdr

Post #217099 Wysłany: 09 Lut 2009, 02:17; 
 Temat postu: Brak mocy i duze spalanie
Sympatyk kropek

witam! prosze o pomoc...
mianowicie dostałem punciaka 1.2 75koni elx z przebiegiem 200tys km z gazem(II generacja). Gaz jest załozony od 100tys km. Wiem ze wmiare na czas byl wymienienay olej itp. ost, pekl pasek rozrzadu ale ponoc jest to bezinwazyjne wiec zostal wymieniony na nowy i wszystko gra. Chodzi mi o to ze autko pali 9-10l benzyny i ok 12lpg przy czym auto jest strasznie mulowate.... na 3 biegu nie da sie wejsc powyzej 5tys obratow na min a silnik wyje niemilosiernie.Silnik troche nie rowno przy tym wszystkim chodzi.
Czego to moze byc wina?i co powinienem zrobic?i jakie sa koszty??

[ Dodano: 09 Lut 2009 01:17 ]
dodam ze mam metaliczne stuki w silniku jak jets zimny szczegolnie

Post #217209 Wysłany: 09 Lut 2009, 16:52; 
 Temat postu:
Puntoświr

Miejscowość: Beskidy-Cracov
Co tu gdybać jedź na komputer zapłacisz 40-50zł i wszystko wyjaśnisz a tak gdybać możesz 2 m-c i nic. Jesli powymieniasz swiece kable filtry i nic sie nie poprawi to jedź na kompa. Płyn chłodniczy może Ci uciekać np. przez nagrzewnice.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)