|
Obecny czas: 07 Maj 2025, 07:00
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
cichy192 |
#219674 Wysłany:
16 Lut 2009, 15:48; Temat postu: przepalanie się bezpiecznika radio/zapalniczka |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: poznań Rejestracja: 27 Mar 2008, Posty: 7
|
Witam,
mam problem z ciągle przepalającym się bezpiecznikiem do radia i zapalniczki. Jakis czas temu odpiąłem zapalniczkę i podłączyłem rozgałęźnika na 4 gniazda. Czy może mieć to wpływ na przepalanie się bezpiecznika ? Jeśli nie to, to co jest powodem ?
Z góry dziękuję za pomoc.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Pawel_K |
#219734 Wysłany:
16 Lut 2009, 19:22; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
Zależy jaki prąd pobierasz z tych 4 gniazd.
Usterka występuje gdy coś jest podłączone do gniazd czy jak tylko jest podłączony sam rozgałęźnik ??
|
|
Góra |
|
 |
cichy192 |
#220226 Wysłany:
18 Lut 2009, 10:03; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Usterka występuje niezależnie czy pobieram prąd czy nie. Miałem tam podłączone CB, ale od jakiegoś czasu nie działa - wydaje mi się, że mogło się przepalić, bo z braku bezpiecznika 10A, wrzuciłem tam 30A, gdy ten mniejszy się przepalił. Generalnie bezpiecznik przepala się w trakcie jazdy. Czy jedyną możliwością odszukania problemu jest zdjęcie deski ??
|
|
Góra |
|
 |
Pawel_K |
#220233 Wysłany:
18 Lut 2009, 10:50; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
Do radia i zapalniczki masz jeden bezpiecznik ??
Jeżeli objaw występuje niezależnie od poboru prądu to sprawdziłbym wiązkę przewodów i przewody przy samym gnieździe zapalniczki.
|
|
Góra |
|
 |
panjavor |
#220243 Wysłany:
18 Lut 2009, 11:49; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Skarżysko Rejestracja: 08 Kwi 2008, Posty: 403
|
Pawel_K napisał(a): Do radia i zapalniczki masz jeden bezpiecznik ?? owszem  ten bezpiecznik odpowiada również za oświetlenie wnętrza, bagażnika, zegarem w podsufitce oraz modułem sterowania elektrycznych szyb. Powinien być to bezpiecznik 15A. cichy192 napisał(a): z braku bezpiecznika 10A, wrzuciłem tam 30A poważny błąd! Na Twoim miejscu wymieniłbym jak najszybciej się da na standardowy bezpiecznik. Jeżeli jakiś obwód w instalacji jest zabezpieczony bezpiecznikiem np. 15A to w przypadku kiedy w tym obwodzie pojawi się prąd o natężeniu większym niż 15 amper spali się tylko bezpiecznik. Jeśli jednak wsadziłeś większy bezpiecznik, może on wytrzymać większe natężenie, lecz trzeba się liczyć np. przytopieniem przewodów w obwodzie. cichy192 napisał(a): Miałem tam podłączone CB
w jaki sposób miałeś podpięte to CB ? bezpośrednio w kostkę zapalniczki, czy wpiąłeś się tylko w zasilanie zapalniczki?
_________________ #1 Mercedes-Benz W123 '77, Niech mu Ruda lekką będzie...
#2 Fiat Punto '96
#3 Yamaha XJ 600 Diversion '92
Puntolotek 1,2 SX 60HP Rosso Swift
--------------------------------------------------------
Twoja pierwsza próba wymuszenia pierwszeństwa może być moją ostatnią....
-=Panjavor=-
|
|
Góra |
|
 |
cichy192 |
#220250 Wysłany:
18 Lut 2009, 12:25; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Masz rację. Zapomnialem o zegarze i bagażniku  no i oczywiście 15A a nie 10A.
Co do podłączenia CB - zdemontowałem popielniczkę i podpiąłem się rozgałęźnikiem w gniazdo zapalniczki, które "wisi", gdyż nie jest podpięte. Szczerze mówiąc nie jestem w stanie teraz powiedzieć, czy bezpiecznik przepalał się przy włączonym rozgałęźniku czy nie.
Tak czy siak CB nie działa, więc odłączę rozgałęźnik, wepnę bezpiecznik 15A i zobaczę co się będzie działo.
|
|
Góra |
|
 |
panjavor |
#220252 Wysłany:
18 Lut 2009, 12:47; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Skarżysko Rejestracja: 08 Kwi 2008, Posty: 403
|
|
Góra |
|
 |
cichy192 |
#220253 Wysłany:
20 Lut 2009, 11:02; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dzisiaj posiedzę i zobaczę co da się zrobić. Jutro dam znać
Dzięki za pomoc. [ Dodano: 20 Lut 2009 10:02 ]Niestety nie działa.
Kiedy ostatnio korzystalem z samochodu (a bylo to w listopadzie zeszłego roku) zmieniłem bezpiecznik na 30A bo tylko taki miałem. W sumie wszystko działa (zegar, lampka w bagażniku, zapalniczka), tylko radio nie  Pewnie się przepaliło, ale i tak zasługiwało na wymianę, bo wyświetlacz nie działał od jakiegoś czasu - zbyt dużo upadków.
Jestem w szoku, bo odpaliłem samochód po 4 miesiącach nieużytkowania i jeżdzi bez żadnych problemów, oczywiście po podładowaniu akumulatora.
Dziś może kupię jakieś radyjko i w weekend zamontuję.
Minus całej akcji - chcąc otworzyć przymarznięte drzwi urwałem klamkę ... może ktoś wymieniał klamkę w punto i podzieli się intrukcjami ??
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|