Witajcie
Dzisiaj przystapilem do wymiany czujnika. Juz na samym poczatku pojawily sie problemy. Otoz nie moglem go w ogole wykrecic. Byl tak mocno dokrecony ze szok! Jakos sie udalo przy uzyciu odpowiedniego ramienia, tj rurki zalozonej na klucz(a do dokreceania grzechotki o dlu. 25 cm). Wiec po odkreceniu tego wkrecilem delikatnie nowy czujnik. Nastepnie pomalu dokrecalem go, bez jakiegokolwiek oporu. Po pewnym momencie uslyszalem delikatny trzask. Sprawdzilem czy dziala, przekrecilem kluczyk w stacyjce i bylo ok. Wiec aby sie upewnic postanowilem odpalic silnik i tutaj pojawil sie problem. Olej zaczal leciec spod czujnika

zalamka.
Chcialem zapytac czy mial ktos taki przypadek?? Nie wiecie co to moze byc?Zdjalem ta uszczelke co jest na czujniku, bo myslalem ze miedziana bedzie lepsza, zalozylem miedziana, wkrecilem i dalej olej leci
Czy wiecie moze czy ten element w ktory wchodzi czujnik stanowi calosc z blokiem silnika czy moze ejst on wykrecalny?
Zauwazylem tam takie dwie sruby imbulsowe, wiec moze to jest od tego?
Patrzylem w ksiazce do napraw Punta ale na ten temat nie ma nic co mogloby pomoc, poza tym ze moment dokrecajacy czujnika powinien wynosic 32 N*m
Powiedzcie mi jakie jest tam uszczelnienie? czy sa tam O-ringi czy uszczelka klingierytowa a moze masa uszczelniajaca?
Zastanawiam mnie to jak te elementy sa tam uszczelnione,
Prosilbym o pomoc, bo jak narazie moj Kropek jest unieruchomiony
A mialabyc to taka prosta naprawa, odkrecic i wkrecic czujnik....
[ Dodano: 22 Mar 2009 00:03 ]czy na prwade nikt nie jest w stanie mi pomoc?
zalamka
pomocy!
[ Dodano: 22 Mar 2009 19:11 ]powiedzcie mi czy do obudowy pompy oleju wchodzi ten czujnik cisnienia oleju?
Bedac w kanale w garazu tak troche ciezko mi bylo dojrzec i nie jestem pewien.
Jesli ten korpus jest pekniety to moze uda mi sie to zespawac lub w inny sposob uszczelnic.
No normalnie sie zalamalem jak zobaczylem ten wyciek oleju
help!
[ Dodano: 25 Mar 2009 21:23 ]diagnoza: pekniety korpus pompy oleju.
Ma ktos moze na zbyciu pompe oleju?
Koszt nowej to ok. 500 zl...