You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 08 Maj 2025, 06:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #250370 Wysłany: 07 Maj 2009, 10:21; 
 Temat postu: punto nie odpala... pstrykanie przy przekręcaniu kluczyka
Sympatyk kropek

Miejscowość: Węgrów
Witam!
Dziś rano moje punto odmówiło posłuszeństwa:( Problem polega na tym, że kiedy przekręciłem pierwszy raz kluczyk to punciak zaczął kręcić ale jakby wolno z oporami a potem już przestał. Następne przekręcenia kluczykiem powodują tylko takie pstryknięcia... Kontrolki od poduszki powietrznej itp, które zwykle się zapalają się świecą, lampka nad lusterkiem również.

Zauważyłem już od kilku dni, że Punto wolniej za 1 razem odpalał i było niekiedy słychać to pstrykanie, ale po przejechaniu kilkunastu kilometrów było już dobrze, odpalał normalnie.

Nie wiem czy to problem z akumulatorem, czy też z zapłonem, a może rozrusznik... Proszę o radę

Aha akumulator na pewno jest starszy niż 3 lata, bo od tego okresu posiadam Punto i nie zmieniałem. Popołudniem podłączę na krótko z innym samochodem kablami i zobaczę czy odpali

Post #250383 Wysłany: 07 Maj 2009, 10:49; 
 Temat postu: Re: punto nie odpala... pstrykanie przy przekręcaniu kluczyk
Puntomaniak

silentner napisał(a):
Witam!
Dziś rano moje punto odmówiło posłuszeństwa:( Problem polega na tym, że kiedy przekręciłem pierwszy raz kluczyk to punciak zaczął kręcić ale jakby wolno z oporami a potem już przestał. Następne przekręcenia kluczykiem powodują tylko takie pstryknięcia... Kontrolki od poduszki powietrznej itp, które zwykle się zapalają się świecą, lampka nad lusterkiem również.

Zauważyłem już od kilku dni, że Punto wolniej za 1 razem odpalał i było niekiedy słychać to pstrykanie, ale po przejechaniu kilkunastu kilometrów było już dobrze, odpalał normalnie.

Nie wiem czy to problem z akumulatorem, czy też z zapłonem, a może rozrusznik... Proszę o radę

Aha akumulator na pewno jest starszy niż 3 lata, bo od tego okresu posiadam Punto i nie zmieniałem. Popołudniem podłączę na krótko z innym samochodem kablami i zobaczę czy odpali

Jak masz miernik to sprawdź, jakie masz napięcie na klemach. Pewnie jakieś zwarcie na celach jest, bo objawy padniętego akumulatora. Najpierw podładuj aku, potem odpal.
Naładowany akumulator powinien Ci dawać wartości powyżej 12,5 V. Po odpaleniu na klemach powinno być w zakresie między 13,8 a 14,4 V. Jeśli na akumulatorze masz mniej niż 12 (np. 10,5) to masz zwarcie na jednej (lub więcej) celi i aku do wymiany. Jeśli naładowany ma 12,5 V to aku OK i może być problem z ładowaniem.

Ostatnio edytowany przez Mateusz 07 Maj 2009, 10:51, edytowano w sumie 2 razy

Post #250385 Wysłany: 07 Maj 2009, 10:50; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Marcin
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: małopolskie [K]
u mnie problem miał obrócić rozrusznik.... rozrusznik rozebrałem, przeczyściłem, przesmarowałem klemy poprawiłem masę...... a i nic się nie poprawiło.....
Po wymianie akumulatora wszystko wróciło do normy.....
Więc ja obstawiam aku.......

Post #250388 Wysłany: 07 Maj 2009, 10:53; 
 Temat postu: :)
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Limanowa
Na początek sprawdź połączenie przewodu akumulatora z masą ,bo u mnie było tak że miał złe połązenie i też miał problemy z obracaniem...

Post #250429 Wysłany: 07 Maj 2009, 12:15; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
rozrusznik Ci sie sypnął.Włącznik elektromagnetyczny działa bo slychać pstrykanie ale nie kreci. Trza go wyciagnać wyczyscic wymienic łożyska szczotki przeczyscić papierem komutator i bedzie śmigał jak nówka :wink:

Post #251836 Wysłany: 10 Maj 2009, 16:47; 
 Temat postu:
Forumowicz

sprawdz czy ci alternator nie padł mi tez niechcal wogule krecic silnik i jak juz nie moglem nic wymyslic to zaprowdzilem do mechanika a on powiedzial ze lozyska w alternatorze sie zablokowaly wymienilem alternator i wszystko jak nowe

Post #251848 Wysłany: 10 Maj 2009, 18:04; 
 Temat postu:
Forumowicz

Takie objawy są spowodowane za niskim napięciem akumulatora, to nic ze lampka swieci i radio gra, rozrusznik potrzebuje duzo prądu zwłaszcza w pierwszej fazie rozruchu.

[ Dodano: 10 Maj 2009 16:04 ]
Lotos napisał(a):
rozrusznik Ci sie sypnął.Włącznik elektromagnetyczny działa bo slychać pstrykanie ale nie kreci. Trza go wyciagnać wyczyscic wymienic łożyska szczotki przeczyscić papierem komutator i bedzie śmigał jak nówka :wink:

gdyby to było to co piszesz ze rozrusznik sie zawiesił to elektromagnes "pstrykał" by pojedyńczo przy kazdej próbie rozruchu a jesli po przekręceniu na rozruch i przytrzymaniu słychac cos takiego pstryk pstryk pstryk pstryk pstryk...to poprostu aku nie daje rady. Podłącz sobie miernik pod aku i przekręc na rozruch to zobaczysz jak napięcie Ci spadnie z ponad 12V nawet do 8V a jak do tego masz lipny akumulator to mozesz zapomniec o tym ze rozrusznik obróci Ci silnikiem

Post #251906 Wysłany: 10 Maj 2009, 20:44; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Miejscowość: Węgrów
po podłączeniu drugiego akumulatora od kolegi kropek nie odpalił, to samo na kablach. Wymieniony został rozrusznik (wnętrze) i Punciak śmiga:) koszt 150zł z częściami

Post #252049 Wysłany: 10 Maj 2009, 23:00; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
kowalu napisał(a):
Takie objawy są spowodowane za niskim napięciem akumulatora, to nic ze lampka swieci i radio gra, rozrusznik potrzebuje duzo prądu zwłaszcza w pierwszej fazie rozruchu.

[ Dodano: 10 Maj 2009 16:04 ]
Lotos napisał(a):

gdyby to było to co piszesz ze rozrusznik sie zawiesił to elektromagnes "pstrykał" by pojedyńczo przy kazdej próbie rozruchu a jesli po przekręceniu na rozruch i przytrzymaniu słychac cos takiego pstryk pstryk pstryk pstryk pstryk...to poprostu aku nie daje rady. Podłącz sobie miernik pod aku i przekręc na rozruch to zobaczysz jak napięcie Ci spadnie z ponad 12V nawet do 8V a jak do tego masz lipny akumulator to mozesz zapomniec o tym ze rozrusznik obróci Ci silnikiem

gdyby aku był padniety to po przekręceniu kluczyka nic byś nie słyszał tylko od razu gasnace kontrolki

[ Dodano: Nie Maj 10, 2009 10:00 pm ]
silentner napisał(a):
po podłączeniu drugiego akumulatora od kolegi kropek nie odpalił, to samo na kablach. Wymieniony został rozrusznik (wnętrze) i Punciak śmiga:) koszt 150zł z częściami

no to tak jak mówiłem :)

szerokosci panie kolego :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)