You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 21:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 621 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 25  Następna
Autor Wiadomość

Post #255364 Wysłany: 18 Maj 2009, 18:16; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice/Siedlce/Birmingham UK
krzysiek_pere wymieniales olej sam czy w ASO. Z tego co widze to masz gwarancje. Nie czepiali sie, ze chcesz wlac inny olej? I jeszcze jedno, wole sam kupic olej i pojechac do ASO na sama wymiane. Nie bedzie to prawdopodobnie Selenia. Nie wiem co powiedza w tym przypadku?? W instrukcji Fiat tylko zaleca Selenie, jednak gdy ja przyjade ze swoim olejem (innym), ktory tez spelnia normy to moga robic problemy... :roll:

Post #255387 Wysłany: 18 Maj 2009, 18:51; 
 Temat postu: preze
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Mariusz
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Racibórz
krzysiek_pere jakie masz doświadczenia z Magnatekiem?

Ja w Matizie przeszedłem z Mobile1 na Magnatec 5W 40 ale mój mechanik przestrzegł mnie, że będzie mi ubywało więcej oleju i miał rację. Castrola wyraźnie więcej ubywało :wink:

Fix It Again Tomorrow

Post #255456 Wysłany: 18 Maj 2009, 21:19; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

olos47 napisał(a):
krzysiek_pere, wytlumacz mi dlaczego w instrukcjach z poczatku 2008 roku jeszcze nie bylo slowa o normie ACEA C3

Nie wiem dlaczego, nic raczej nie zmienili (zwiększając wymagania ograniczyli możliwość wlania czegoś innego ?.

olos47 napisał(a):
krzysiek_pere wymieniales olej sam czy w ASO.

według obowiązujących przepisów mogę wykonywać sobie przeglądy gdzie chcę stosując części o "jakości porównywalnej z orgyginałem" więc "zrobiłem sobie przegląd z wymianą oleju sam" (jak pisałem obecnie mam magnateca Professional C3 5W-40 i filtr boscha. Jak mi coś padnie i będą robić problemy to pożale się w każdej możliwej prasie moto :E

mario-sz napisał(a):
krzysiek_pere jakie masz doświadczenia z Magnatekiem?

kiedyś mieliśmy umowę z mobilem (ok 10 lat) teraz od dwóch lat przeszliśmy na castrola, klienci nie zgłaszają problemów :D
Jak miałeś w matizie 5W-50 a później 5W-40 to faktycznie ubytki mogą być troszke większe gdyż castrol ma niższą gęstość w temperaturze pracy silnika.

[ Dodano: 18 Maj 2009 20:15 ]
Thomas napisał(a):
delikatnie lepszy na zime bedzie, jest troche rzadszy

troszkę źle rozumujesz warość zimowa jest taka sama, niższa jest wartość druga czyli jak wspomniałem wyżej
krzysiek_pere napisał(a):
gęstość w temperaturze pracy silnika.

[ Dodano: 18 Maj 2009 20:19 ]
Thomas napisał(a):
krzysiek_pere jestes z Trzebini jak widze rafinerie masz blisko

nasłuchałem się co tam się wyprawia jak rozlewają oleje także rafinerii podziękuje :D

Post #256068 Wysłany: 19 Maj 2009, 23:11; 
 Temat postu:
Monkey Mod
Awatar użytkownika

Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Ustka/Słupsk
to jest dobre --> http://www.animegame.com/cars/Oil%20Tests.pdf
zobaczcie ;)

Image<-- Punto II FL 1.2 16V
:E Essence Of Shine :E
https://www.facebook.com/EssenceOfShine/

Post #256078 Wysłany: 19 Maj 2009, 23:18; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Rozmawialem z ASO we Wroclawiu. Twierdza, ze zadne ASO w Polsce nie bedzie robilo problemu jezeli chce sie wymienic olej na inny niz Selenia (na gwarancji) tylko musi spelniac conajmniej tre same wymagania. :wink:

Post #256107 Wysłany: 20 Maj 2009, 01:02; 
 Temat postu:
Monkey Mod
Awatar użytkownika

http://www.youtube.com/watch?v=PHZVmyjm9v0&hl=pl

[ Dodano: 20 Maj 2009 00:00 ]
warto obejrzec ;)

[ Dodano: 20 Maj 2009 00:05 ]
http://www.youtube.com/watch?v=IGB4r7fo ... re=related

[ Dodano: 20 Maj 2009 00:14 ]
http://www.youtube.com/watch?v=PHJx2hqk ... re=related

bardzo dobry material ,polecam jego obejrzenie ;)

[ Dodano: 20 Maj 2009 00:19 ]
a ja mam takie pytanie ... dalej porownuje Mobil 1 5W-50 i Valvoline VR1 5W-50 ...
i dalej mam dylemat ... wiecie jakie klasy maja te oleje ??
chodzi mi o to :
Synthetic motor oils have been made from the following classes of lubricants:

* Polyalphaolefin (PAO) = American Petroleum Institute (API) Group IV base oil
* Synthetic esters, etc = API Group V base oils (non-PAO synthetics, including diesters, polyolesters, alklylated napthlenes, alkyklated benzenes, polyglycols etc.)

Najlepsze sa grupy PAO IV i V ...
z jakiej grupy sa powyzsze oleje przeze mnie podane , wie ktos ?? im wyzsza grupa,tym lepszy olej,tym wiecej jest syntetyczny ... bardziej trwaly itp. o lepszych wlasciwosciach ...

[ Dodano: 20 Maj 2009 01:02 ]
grupa PAO; to sa prawdziwe syntetyki ... czy te powyzsze oleje zaliczaja sie do tej grupy czy to oleje hydrokrakowane - tzn. niby syntetyczne minerały ??
bo to,ze jest napisane full synthetic to mnie nie przekonuje ... a wiecej szczegolowych inforamcji nie ma na opakowaniu,a sprzedawca sam nie bedzie wiedzial o co mi chodzi jak sie zapytam ...
wie ktos ??

Post #256138 Wysłany: 20 Maj 2009, 01:24; 
 Temat postu:
Thomas napisał(a):
... czy te powyzsze oleje zaliczaja sie do tej grupy czy to oleje hydrojrakowane - tzn. niby syntetyczne minerały ??
bo to,ze jest napisane full synthetic to mnie nie przekonuje ... a wiecej szczegolowych inforamcji nie ma na opakowaniu,a sprzedawca sam nie bedzie wiedzial o co mi chodzi jak sie zapytam ...
wie ktos ??

Tego się nigdy nie dowiesz. Żaden producent nie przyzna się do tego jakiego syntetyka robi bo to by było tak, jakby publicznie wyjawił swoją recepturę. Jedyne porównanie to dwa oleje o takiej samej klasie SAE dwóch różnych producentów i różne normy API. Ten olej który spełnia bardziej rygorystyczną/nowszą normę teoretycznie jest lepszy.

Post #256140 Wysłany: 20 Maj 2009, 01:33; 
 Temat postu:
Monkey Mod
Awatar użytkownika

mrider napisał(a):
Ten olej który spełnia bardziej rygorystyczną/nowszą normę teoretycznie jest lepszy.

wg tego lepiej wypada Mobil ,ktory podalem jest z klasy SM juz ,gdy ten Valvoline SJ ;) ale to tylko teoria na papierku ...

Post #256145 Wysłany: 20 Maj 2009, 02:44; 
 Temat postu:
No to już znasz odpowiedź ;)

Post #257390 Wysłany: 23 Maj 2009, 17:10; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

w tej chwili sa juz syntetyki grupy VI. ALe grupa IV, tzw. PAO to tez juz olej w pelni syntetyczny. Do grupy VI o ile dobrze pamietam naleza oleje tj. Motul 300V. :wink:

Post #257550 Wysłany: 24 Maj 2009, 09:52; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Wersja: Energy
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Jarocin
olos47 napisał(a):
Bahama70 napisał(a):
Grzegorz1976 napisał(a):
Przyłączam sie doopinii olosa47 i bbanditossa. Po to fabryka daje specyfikacje oleju do swoich silników żeby na takich jeździć. Nie rozumiem jak ktokolwiek może odczuć różnicę między selenią, mobilem czy castrolem lub shellem które maja tą sama klasę jakościową wg API. Czysty marketing i różnica w nazwie firmy. A lanie sportowych olei do silnika 1.1 55KM to już tylko można z przymrużeniem oka potraktować :E

Tylko dlaczego w Moim poprzednim Punto MK II na Seleni miałem masło pod korkiem na krótkich trasach a na Valvoline i Texaco nie... ?

to chyba jakis zbieg okolicznosci. Na krotkich trasach to norma. Ja widzialem to w autach ktore jezdzily na Mobilach, Schellach, Castrolach, LOtosach - nie ma reguly... :wink:

[ Dodano: 16 Maj 2009 18:05 ]
a moze ci uszczelka pod glowica puszczala??

He,he, a od Texaco się naprawiła... :0
Mój znajomy, który handluje olejami uwaza Selenię za gorszy i droższy produkt od własnie Texaco, Valvoline. To marki, które w przeciwieństwie do Castrola, Mobila itp. nie są w Polsce rozlewane, a więc można mieć zaufanie co do jakości.

OT: Telwizory kupuję tylko Sharpa, bo... to jedyna firma ze znaczących , która nic poza Japonią nie składa... Jak się w sklepie sprzedawca zdziwił, jak mu kolega powiedział: biorę ten aparat Canona jak mi znajdzie Made in Japan... I co ? I guzik, wszedzie Malaysia, China itp. :)

Post #257565 Wysłany: 24 Maj 2009, 11:05; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Popadniecie w paranoje z tymi olejami koledzy :D
Bahama70 napisał(a):
Texaco, Valvoline. To marki, które w przeciwieństwie do Castrola, Mobila itp. nie są w Polsce rozlewane

W zyciu niczego nie można być pewnym ale jak poszukacie "oficjalnych dystrybutorów" danych firm olejowych będzie dobrze. A jak ktoś chce byc pewien że nie kupi podróbki niech kupi w dużej sieci warsztatów olej z beczki (zaleta można kupić np 2,6l a nie 3 :D) właściciele takich warsztatów mają podpisane umowy na olej z dużymi hurtowniami i tam nie ma miejszca na przekręty które notorycznie sa np. na alledrogo.

OT
Bahama70 napisał(a):
I co ? I guzik, wszedzie Malaysia, China itp.

Czyli wybierasz sprzęt kierując się produkcją
Bahama70 napisał(a):
Made in Japan

może i ok ale wiele firm składa w chinach i wcale nie maja gorszych produktów, nie uogólniałbym wten sposób.

Post #257929 Wysłany: 25 Maj 2009, 10:32; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Z tymi olejami to juz jest takie zamieszanie ze masakra. Znowu gadalem z innym ASO i innym mechanikiem i wychodzi na to ze w okresie gwarancji najlepiej stosowac Selenie "K"... i najlepiej to samemu sobie kupic i przywiezc na wymiane - 100% gwarancji. W ASO potrafia wlac co innego niz pozniej jest na fakturze. Dowiedzialem sie tez ze fabrycznie kazdy jest zalewany pelnym syntetykiem a wszelkie niejasnosci wynikaja z niekompetencji ASO (czyli prawie wszystkich w Polsce). Pomimo moich obaw co do Seleni jest to ktorys mechanik z kolei ktory wypowiada sie o Seleni bardzo pozytywnie.
Przyjzalem sie tez innym olejom 5W-40 i klasy jakosci API. Tak wiec oprocz Seleni "K" to klase SM posiada tez Castrol Magnatec, Motul 8100 X-clean, Shell Helix Ultra. Natomiast Mobil Synt S 5W-40 nie jest w pelni syntetyczny tylko na bazie syntetycznej.
Nierozumiem niektorych co leja np. 10W-60??!! Przeciez ten olej ma za duza lepkosc zimowa i w czasie pracy rozgzranego silnika!!! A co za tym idzie mozna sobie zrobic kuku w aucie.
Rozumiem jeszcze stosowanie 0w-40 bo lepkosc zimowa jest odrobine mniejsza i ulatwia rozruch. Podobnie sie ma to do olejow np. 0W-30, 5W-30 ktory w temp. pracy silnika moze byc odrobine za zadki...
Poprawcie mnie jesli sie myle, ale na to wskazuje logika. No i zalecenia producenta tez maja chyba swoja podstawe??
Wiem, ze niektore ASO leja wlasnie 10W-60 - olej moze dobry, ale czy do tego auta?? Mozna sobie tym "dobrym" olejem narobic problemow... :?:

Post #257936 Wysłany: 25 Maj 2009, 10:47; 
 Temat postu:
Monkey Mod
Awatar użytkownika

olos47 napisał(a):
Tak wiec oprocz Seleni "K" to klase SM posiada tez Castrol Magnatec, Motul 8100 X-clean, Shell Helix Ultra.

castrola bym nie lal,shella te, mobil w pelni syntetyczny to tylko ten,ktory na opakowaniu ma "1" reszta nie jest syntetykami....

ale olos47 przeczytaj to co napisanlem na gorze strony i ustosunkuj sie do tego ....
co mi powiesz na ten temat co sie pytam ??

[ Dodano: 25 Maj 2009 10:44 ]
tak samo jak nurtuje mnie to ,ze Mobil 1 5W-50 jest pewnie rozlewany w Polsce i ma klase SM , a Valvoline VR1 5W-50 przychodzi prosto z Holandii bez zadnego rozlewania,ale ma klase SJ ... i mysle,ktory bu ty brac ... raczej nie trafie na Mobila oryginalna tylko rozewanego i czort wie co tam bedzie,czy faktycznie ten olej co podaja na opakowaniu ... tak wiec coraz bardziej przekonuje mnie Valvoline pomimo,ze jest nizsza klasa ... przynajmniej wieksza pewnosc,ze jak tam w srodku to co podaja na opakowaniu w przeciwienstwie do Mobila,ktory jest b. dobrym olejem tylko,ze nie wiem czy tam jest to co ma byc ....

olos47 co powiesz na to ??

[ Dodano: 25 Maj 2009 10:47 ]
Cytuj:
Wiem, ze niektore ASO leja wlasnie 10W-60 - olej moze dobry, ale czy do tego auta?? Mozna sobie tym "dobrym" olejem narobic problemow... Question

te oleje to nie do konca sa syntetyki,np. Valvoline VR1 10W-60 to jest polsytetyk czy nawet mineral, natomiast Valvoline VR1 5W-50 to pelen syntetyk ...
jezeli chodzi o 10W-60 to takim dobrym olejem zaliczajacym sie do grupy PAO czyli prawdziwe syntetyki jest olej Orlen Rally 10W-60 :!: jest jeszcze pewien Castrol TRW bodajze i Selenia Racing 10W-60 tez 3 oleje sa w tej grupi prawdziwych pelnych syntetykow ....

Post #257945 Wysłany: 25 Maj 2009, 11:01; 
 Temat postu:
Ekstremista
Awatar użytkownika

Silnik: 1.4 16V 95KM
Thomas napisał(a):
wie ktos ??

Full Syntetyk lub 100% syntetyk to prawdziwy syntetyk (w odróznieniu do olejów "syntetyk"). Ciebie to na pewno nie przekona. Ty potrzebujesz do Punta I chyba olejów nowej generacji które dopiero są opracowywane. Musisz poczekać :D

Post #257946 Wysłany: 25 Maj 2009, 11:05; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Thomas API SJ jest nizsza od SM. No i trzeba przyznac, ze Selenia "K" ma wlasnie klase API SM, najwyzsza w tym momencie i jest 100% syntetykiem. W mojej opini poza lepkoscia bardzo wazna jest tez klasa jakosci. Z tym, ze API jest to klasyfikacja amerykanska a ACEA Europejska. Zgodnie z ACEA to chyba wszystkie maja A3??

Post #257947 Wysłany: 25 Maj 2009, 11:05; 
 Temat postu:
Monkey Mod
Awatar użytkownika

zoon napisał(a):
Ciebie to na pewno nie przekona.

napis ten nie do konca mnie przekonuje, chodzi mi o grupe z jakiej dany olej pochodzi ... tak jak napisalem jest kilka grup do V bodajze... grupa IV i V to juz w niej siedza takie najlepsze oleje ,a tego nikt nie podaje z jakiej grupy jest dany olej ,a to juz duzo mowi .... oraz czy to olej hydrokrakowalny czy tez nie ... itp. za malo informacji jest .... zeby stwierdzic jaki to syntetyk czy powstaly z bazy mineralnej czyli syntetyczny mineral czy prawdziwy syntetyk ... NIKT tego nie podaje,ale wszyscy pisza Synthetic :?

Post #257948 Wysłany: 25 Maj 2009, 11:07; 
 Temat postu:
Ekstremista
Awatar użytkownika

Silnik: 1.4 16V 95KM
Synthetic jest na bazie mineralnej. Full synthetic na syntetycznej.

Post #257950 Wysłany: 25 Maj 2009, 11:16; 
 Temat postu:
Monkey Mod
Awatar użytkownika

olos47 napisał(a):
Zgodnie z ACEA to chyba wszystkie maja A3??

Tak maja :)

[ Dodano: 25 Maj 2009 11:16 ]
zoon zarowno ten Valvoline VR1 5W-50 jak i Mobil 1 5W-50 maja napisane Full Synthetic ....

Post #257959 Wysłany: 25 Maj 2009, 11:35; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Thomas wychodzi na to, ze lepszy jakosciowo bedzie Mobil: API SM. Tylko duze ryzyko, ze kupisz kujawski w opakowaniu Mobila. To samo dotyczy Castrola i Shell'a. Tutaj znowu jest przewaga Seleni. Tego chyba nikt nie podrabia.

Post #257961 Wysłany: 25 Maj 2009, 11:37; 
 Temat postu:
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice
Koledzy - czy na prawdę jest jakaś super różnica pomiędzy syntetykiem firmy A i syntetykim firmy B - to jest nakręcanie kienta - nasze samochody to nie bolidy formuły 1 - to, że Bridgestone od 2007 do 2010 roku jest wyłącznym dostawcą opon w Formule 1 nie oznacza, że ich opony są najlepsze dla samochodów naszej klasy - mam założone w Kropku takowe i uważam, że nie są rewelacyjne (to moja obiektywna opinia).

Śmieszą mnie testy w reklamach olejów - ten silnik jeszcze pracuje a ten 2 już nie, bo miał olej konkurenta - :hahaha:

Panowie - nikt z nas nie zamierza startować w rajdzie Dakar swoim Kropasem - więc cały ten galimatias z olejami uważam za lekko przesadzony - wiem, że tak jak zapewne ja chcecie aby wasze Kropasy miały się jak najlepiej, ale w tym wypadku większym zagrożeniem są części składowe oraz sam montaż silnika, niż minimalne różnice w oleju tej samej klasy producenta X lub Y.

Pozdrawiam

Post #257968 Wysłany: 25 Maj 2009, 11:41; 
 Temat postu:
Monkey Mod
Awatar użytkownika

olos47 napisał(a):
Tutaj znowu jest przewaga Seleni. Tego chyba nikt nie podrabia.

rozlewane w Polsce :E slyszalem,ze zdarza sie :)
tak wiec znalazlem tez tego Valvoline w SL ... ale wezme go nawet jako SJ ;) przynajmniej mam pewnosc,ze nie jest rozlewany w Polsce :) tylko w Holandii gdzie miesci sie produkcja na Europe :)

Post #257979 Wysłany: 25 Maj 2009, 11:58; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Wedlug mnie nie ma zadnego znaczenia gdzie sa rozlewane. Wazne zeby w srodku bylo to co trzeba. A to gwarantuja tylko autoryzowani dystrybutorzy. Na stronie mobila jest podana siec dystrybucji gdzie kupisz 100% pewny olej. :wink:

Post #257998 Wysłany: 25 Maj 2009, 12:46; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Mariusz
Wersja: Estiva Blue&Me
Miejscowość: Racibórz
Wirkowski napisał(a):
Koledzy - czy na prawdę jest jakaś super różnica pomiędzy syntetykiem firmy A i syntetykim firmy B - to jest nakręcanie kienta - nasze samochody to nie bolidy formuły 1 - to, że Bridgestone od 2007 do 2010 roku jest wyłącznym dostawcą opon w Formule 1 nie oznacza, że ich opony są najlepsze dla samochodów naszej klasy - mam założone w Kropku takowe i uważam, że nie są rewelacyjne (to moja obiektywna opinia).

Śmieszą mnie testy w reklamach olejów - ten silnik jeszcze pracuje a ten 2 już nie, bo miał olej konkurenta - :hahaha:

Panowie - nikt z nas nie zamierza startować w rajdzie Dakar swoim Kropasem - więc cały ten galimatias z olejami uważam za lekko przesadzony - wiem, że tak jak zapewne ja chcecie aby wasze Kropasy miały się jak najlepiej, ale w tym wypadku większym zagrożeniem są części składowe oraz sam montaż silnika, niż minimalne różnice w oleju tej samej klasy producenta X lub Y.

Pozdrawiam

Bo to jest jak z proszkami VIZIR i innymi. Biel jest jeszcze bielsza :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha:

Ja zaleje Selenią tak jak mówi producent IMHO

Fix It Again Tomorrow

Post #258068 Wysłany: 25 Maj 2009, 14:52; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: w-m
Prosty FIRE to bym pewnie zalał niedrogim Lotosem albo Orlenem, kupionym na stacji benzynowej, byle by miał specyfikację Selenii i sobie w ogóle głowy nie zawracał drogimi Mobilami, Castrolami i Shellami.
Widziałem takiego polskiego, autoryzowanego dystrybutora markowych olejów i uśmiechy chłopaków jak pytałem o jakość i pochodzenie rozlewanego przez nich do butelek i sprzedawanego w beczkach M, C, S i innych tzw. markowych.
Swojego m-jeta zalałbym zalecaną Selenią WR gdyby nie to, że po rozgrzaniu silnik pracuje jakby zamiast oleju miał wodę w silniku.
Z Mobila jestem bardzo zadowolony ale jak czytam różne teksty o jego podrabianiu i mam w pamięci autoryzowaną rozlewnię - dystrybutora, to wolę zamówić olej dobry i niszowy na rynku, tzw. pewny.
A co kto wleje do silnika po gwarancji to i tak będzie jego prywatną sprawą, efektem wiedzy i doświadczeń (lub ich braku).

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 621 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 25  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)