jw.???????
zastanawiam sie nad tym bo duzo smigam a mineralny jest tanszy i tak po kieszeni nie bedzie dawał.
co zmieni sie w kulturze pracy, osiągach, spalaniu i czy olej minerlany a syntetyk ma wpływ na te czynniki.
ps do moda: szukałem podobnego temtu i nie znalazłem wiec nie wywalaj ok?
_________________ 1.9 DS 2001r black 3D 60 kucyków
Ja od przebiegu 220 000 km leje Lotos 15W40 mineralny do swojego kropka 1.2 8V 2000r.
Teraz mam 262 000 km od 10 000 założoną sekwencję i póki co jest OK
Muszę tylko pilnować stanu bo raz silnik troche przepala a dwa się poci.
Podsumowując. Ja przeciwwskazań nie widzę
Thomas Monkey Mod
Imię: Tomasz
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 1097
Tematy: 33 Skąd: Ustka/Słupsk/Gdańsk
639 jeżeli Ci nie zjada oleju, to nie przechodź na minerala ... co z tego,że tańszy,ale ma więcej substancji smolistych, ogólnie jakościowo słabszy ... ja nie polecam .... jeżeli silnik jest w dobrym stanie,oleju nie bierze to nie zmieniaj ....
[ Dodano: 03 Lip 2009 00:13 ]
639 napisał:
mineralny jest tanszy i tak po kieszeni nie bedzie dawał.
hmm dziwne podejście ... pijesz piwo ?? wódkę ?? no właśnie, jedna wódka czy kilka piw Cię nie zbawi
Ja w swoim przez ostatnie 100tyś km nie zauważyłem żeby więcej brał . 1L butelka starczy na 3 wymiany oleju. pilnuje żeby było zawsze 1/2 na bagnecie. dolewki robię tak z 3-4 razy. Olej cieknie mi z kolektora a później ścieka na połączenie skrzyni z silnikiem wygląda to jak uszczelniacz walu do wymiany.
Nie zamierzam zmieniać oleju na inny, cena 95zł/4L nie jest aż taka zła.
W ogóle co myślicie o przejściu na 5W40 w sezonie zimowym?
_________________ remind,
Fiat Punto II 1.9D 228.000 KM , dla forumowiczów służę diagnostyką ODB2. MAŁA REKLAMA - Mam na zbyciu akumulator 63Ah / 610A 242x175x190 Bosch Silver S5
ja jak miałem audi 2,5 tdi z 1992 r raz zmieniłem na minerala i szybko wrócilem do półsyntetyka polecam vavoline lub liqli moly z dwusiarczkiem molibdenu u mnie spalanie spadło o 0,5-0,8 l/100 i odczuwalny pover o ok 5 KM
buladag Puntoświr
Imię: BULADAG
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 946
Tematy: 89 Skąd: Lake Titicaca ;)
639 jeżeli Ci nie zjada oleju, to nie przechodź na minerala
dokładnie zasada mówi aby jak najdłużej używać jak najlepszego oleju.
A mineralka w lecie jeszcze ok, ale w zimie (mam w seicento) do momentu kiedy silnik się nie rozgrzeje telepie go jak nic a półsyntetyka nie wleje bo by się niestety silnik rozciekł.
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach