|
Obecny czas: 19 Cze 2025, 00:30
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
yellowfox |
#274863 Wysłany:
26 Lip 2009, 15:52; Temat postu: Sonda lambda, lutowanie |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Ruda Śląska Rejestracja: 01 Lis 2008, Posty: 60
|
Czytałem różne opinie że niby sondy uniwersalnej nie powinno sie lutowac a tylko zaciskać. Chodzi mi o wasze obserwacje czy mieliscie okazje zauważyć roznice w pracy sondy która była lutowana/zaciskana. Czy to tylko chwyt marketingowy czy faktycznie są przesłanki by zaciskać a nie lutować ?
_________________ 96r ELX 1.2 75km
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Bartez |
#274935 Wysłany:
26 Lip 2009, 19:44; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Kupując sondę lambda otrzymujesz w zestawie puszkę, która gwarantuje dobre trzymanie wtyczki do sondy, więc nie ma potrzeby lutowania (ponadto w instrukcji nie ma słowa o lutowaniu - Bosch). Co do samej idei, czy coś można spartolić, nie jestem pewien, czy lutownicą transformatorową nie uszkadzasz samej sondy.
Pozdrawiam
Bartez
|
|
Góra |
|
 |
Adas |
#274962 Wysłany:
26 Lip 2009, 20:36; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Adam
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 02 Maj 2007, Posty: 2625
|
|
Góra |
|
 |
yellowfox |
#274988 Wysłany:
26 Lip 2009, 22:05; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Ruda Śląska Rejestracja: 01 Lis 2008, Posty: 60
|
ale ja własnie lutowałem bo miałem unwesalna zakonczona tymi łebkami do zaciskania ale to przylutowałem do starej wtyczki przez rozgrzanie tego łacznika i zalanie cyna w środku plus tasma termoizolacyjna bo zabrakło mi opasek.
Poprostu spotkałem sie z opinia że nie powinno sie tego lutowac a tylko zaciskać ale nie bardzo widze agrument za poprawnym działaniem sondy.
Widze tylko opcje że zaciski są szybsze i w razie złego ulokowania koło wydechu cyna mogłaby sie roztopić. Poza tym brakuje mi pomysłu czy lutowanie może wpływac na poprawna prace sondy
_________________ 96r ELX 1.2 75km
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|