|
Obecny czas: 15 Cze 2025, 18:26
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
posti |
#276935 Wysłany:
03 Sie 2009, 11:32; Temat postu: Historia napraw mk2 - pierdzenie z rury |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 28 Lut 2009, Posty: 639
|
A wiec z tak z tej okazji ze udalo mi sie wkoncu naprawic kroprka chce przectawic jego historie napraw. W maju na poczatku mechanizm roznicowy rozlecial sie i rozwalilo skrzynie - naprawa okolo 1200 zl ( bolalo strasznie ale to dopiero poczatek ) po kilku dniach jazdy na benzynie silnik zaczynal dziwnie sie zachowywac - pierdzenie z rury, brak mocy, gasniecie, nie odpalanie. i tutaj zaczely sie moje schody. Przy pomocy forum oraz kilku mechanikow ustalilem ze to moze byc centralka wtryskow ( a mianiwiscie wydluzony czas ladowania cewek ) wiec wyslalem komputer na naprawe, okazalo sie ze komputer jest dobry ale mial mase bledow  . Uradowany podlaczylem komputer i d*** ( koszt 400 zl ). Samochod zachowuje sie troche lepiej nie gasnie jego v max to 40 km/h w kazdym razie dalo sie kawaleczek do sklepu dojechac. Pozniej pojawil sie kolejny problem. Na gazie przy dodawaniu Gazu obudowa filtra powietrza strzelała  . Znowu mechanik , forum padlo na wypalone zawory w glowicy. no to do speclalisty zrobil cala glowice ( 300 zl + uszeliki 100 + robocizna 100 ). po zamontowaniu glowicy auto chodzilo dobrze na gazie na benzynie zadnej poprawki. Otworzylem bak i co zobaczylem - piasek ! mowie przez te kilka lat nic dziwnego ze sie syf nazbieral. wylalem cale paliwo podjechalem na stacje z karnistrem 5l swierzej 98 odpalam chodzi ! myslalem ze to koniec problemow - jazda probna 1km pompa paliwa spalona !. no to po tyg kupilem druga wkladam i zachowanie samochodu takie same jak wczesniej. Pompe wlozylem do innego mk2 i chodzila idealnie - wiec pompa sprawna samochod nie chodzi. pozniej to juz z gorki Alternator - 400 zl Akumulator 200 zl rozrusznik 200 zl swiece 50 zl KWN 70 zl Czujnik temperatury 100 zl. Listwa wtryskowa ( z 4 wtryskami ) 200 zl ( okazyjnie) Odpalam na benzynie to samo lekka poprawa. Pierdzi na benzynie  oczywiscie przy jezdzie probnej linka skrzynie biegow urwala sie ( 170 zl ) zalamany cala zaistniala sytuacja nie wiedzialem co dalej. ogolnie jezdzilem tylko na gazie i odpalalem na gazie po samochod byl martwy. po jakis 3 tyg nowa pompa paliwa zaczela chodzic jak mlynek o kawy - no i musialem ja wymienic ( 200 zl ) gdy mialem nowa pompe paliwa chcialem ja wymienic ( dodam ze te 3 tyg byly naprawde deszczowe ) otwieram zbiornik paliwa wyciagam stara pompe patrze do baku - i tak zeby was nie sklamac na 20 l 10 l mleko - doslownie mleko 3 l wody no i reszta benzyna CZARNA i oczywiscie bloto na dnie baku. Powiem tak Bylem naprawde WKu***ony. okazalo sie ze nowa pompa paliwa nie dziala i jutro ja mi wymienia. Lezac w domu na luzy zalamany cala sytuacje i checia spalenia MK2 wpadlem na idiotyczny pomys. Pochodze do samochou a oklanie podprawy tylne kolo  zagladam pod blotnik i co widze ? PRZETARTE 2 WĘŻYKI odpowieczniajace bak paliwe. Ladnie wyszyscilem zakleilem tasma wulkanizacyjna zlalem cale paliwo z baku nalalem swierzej 95 5l wkladam pompe i dziala!!!! od 2 dni jezdze na benzynie i ladnie chodzi zadnego pierdzenia ani nic. WRESCIE sie ten KOSZMAR skonczyl  :E:E:E
Wiem ze moze troche dlugie to opowadanie ale moze komus sie to przyda chodziazby dowiedziec co mozna naprawic.  POZDRAWIAM
_________________ "Prędkość nie zabija, ale nagłe zatrzymanie z dużej prędkości moze spowodować śmierć" J. Cralson
Moje obecne Punto - topic24359.html
|
|
Góra |
|
 |
|
|
lakikwap |
#276945 Wysłany:
03 Sie 2009, 11:54; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
wow kurde nie samowita serio historia, kurde droga i dramatyczna ale z hapy endem i pomyśleć że winny temu wszystkiemu przetarty wężyk. Niewiem jak wytrzymałeś i go nie spaliłeś
aha co sie działo jak rozpadł sie mech. różnicowy? to rozwala też skrzynie? tak pytam z ciekawości..
|
|
Góra |
|
 |
fajgi |
#276947 Wysłany:
03 Sie 2009, 11:59; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: ukaszeeeekk
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Brodnica-> CBR Rejestracja: 05 Sty 2009, Posty: 1252
|
posti napisał(a): PRZETARTE 2 WĘŻYKI
no nieraz to takie g***o nawali a my szukamy dziury w całym i wymieniamy połowę podzespołów.....niepotrzebnie....
_________________ Twardo i nisko...jak mówi Pismo... Ojciec niestety kupił Goilfa MK IV, bo kropka skasował mu gówniarz....a ja obecnie. Polo 6N mojego projektu
|
|
Góra |
|
 |
Melon |
#276959 Wysłany:
03 Sie 2009, 12:25; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: WARSZAWA/NADARZYN Rejestracja: 11 Paź 2008, Posty: 221
|
lakikwap napisał(a): aha co sie działo jak rozpadł sie mech. różnicowy? to rozwala też skrzynie? tak pytam z ciekawości..
okręca sie koło mechanizmu na mechanizmie niszczy satelity i samochód nie jedzie :] to jest wada skrzyni fiatów... nowy mechanizm w ASO kosztuje 1900zł
_________________ I <3 my H
|
|
Góra |
|
 |
mariuz |
#277114 Wysłany:
03 Sie 2009, 23:52; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Van
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Konstancin-Jeziorna Rejestracja: 11 Mar 2009, Posty: 1772 Pomógł: 13
|
Ja rozumiem emocje, ale to się aż ciężko czyta
Mimo wszystko gratuluję sukcesu
U mnie pompa puszcza do wężyka więcej powietrza niż paliwa (zapewne duży wpływ ma zrobienie ok. 80kkm na LPG  ), ale póki jest w stanie odpalić to nie mam zamiaru tej pompy wymieniać. Mam ważniejsze wydatki 
_________________ 210000km Mój czarno-biały kropas - ostatnia zmiana 15.06.2013 A ja mam filtr paliwa w 1.2 8V http://biuro-ekspert.com/ ||Sirio Snake 27 + TTI TCB-771
|
|
Góra |
|
 |
tom@s |
#277128 Wysłany:
04 Sie 2009, 07:28; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Grodzisk Mazowiecki Rejestracja: 28 Sie 2007, Posty: 330
|
|
Góra |
|
 |
posti |
#277168 Wysłany:
04 Sie 2009, 10:51; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
lakikwap napisał(a): aha co sie działo jak rozpadł sie mech. różnicowy? to rozwala też skrzynie? no mechanizm roznicowy sie rozpadl, pedal sprzegla wlecial do srodka i rozwalilo cala obudowe skrzyni wyciekl olej i moglem tam reke wlozyc  mam na szafce umyte resztki mechanizmu roznicowego [ Dodano: 04 Sie 2009 09:48 ]tom@s napisał(a): wspolczucia - te dwa wezyki kosztowaly Cie bagatela 3690 PLN dokladnie tak jak mowisz gdybym odrazu to zobaczyl to tasma wulkanizacyjna 20-30 zl i godzina czasu na wyszyszczenie baku  ale trudno wazne ze jezdzi a sianko jakos sie odrobi [ Dodano: 04 Sie 2009 09:51 ]Melon napisał(a): nowy mechanizm w ASO kosztuje 1900zł
mechanizm jest wbuowany w skrzynie wiec musisz kupic cala skrzynie biegow
_________________ "Prędkość nie zabija, ale nagłe zatrzymanie z dużej prędkości moze spowodować śmierć" J. Cralson
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#277170 Wysłany:
04 Sie 2009, 10:55; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
posti napisał(a): ale trudno wazne ze jezdzi a sianko jakos sie odrobi
pewka, piona za to. trzymaj sie
|
|
Góra |
|
 |
AF |
#277172 Wysłany:
04 Sie 2009, 11:04; Temat postu: Re: Historia napraw mk2 - pierdzenie z rury |
|
 |
Puntoświr |
|
posti napisał(a): zagladam pod blotnik i co widze ? PRZETARTE 2 WĘŻYKI odpowieczniajace bak paliwe.
To napisz jeszcze jaki jest związek przetartych przewodów odpowietrzających z opisanymi problemami, bo ja żadnego nie widzę 
_________________ GP1.2
65 leniwych kucyków.
|
|
Góra |
|
 |
posti |
#277176 Wysłany:
04 Sie 2009, 11:14; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
dobra alternator i inne sprawy to oczywiscie zadnego ( opisywalem akurat pecha )
ale tak 2 pompy paliwa glowica komputer swiece wszystko od tej wody z piachem dostawalo w d**e
|
|
Góra |
|
 |
Melon |
#278104 Wysłany:
08 Sie 2009, 10:13; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: WARSZAWA/NADARZYN Rejestracja: 11 Paź 2008, Posty: 221
|
posti napisał(a): mechanizm jest wbuowany w skrzynie wiec musisz kupic cala skrzynie biegow
co Ty gadasz u mnie w 1.2 da się go normalnie wyjąć
_________________ I <3 my H
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|