|
Obecny czas: 18 Cze 2025, 01:35
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 13 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
jackking88 |
#293353 Wysłany:
28 Wrz 2009, 13:54; Temat postu: Problem z chłodzeniem na postoju |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Orneta Rejestracja: 29 Lip 2008, Posty: 7
|
Witam. Mam Punto I 1,2 SX ...i niestety głównym problemem z którym nie mogę sobie poradzić jest przegrzewający się silnik;/ Autko podczas postoju szybko nabiera temperatury , Wymieniłem w nim płyn na zalecany w fiacie Paraflu 11 ,odpowietrzyłem chłodnicę i nagrzewnicę , wszystko było dobrze , jak temperatura podchodziła trochę wyżej niż średnia wtedy włączał się dodatkowy wentylator . Jednak po paru dniach zaczęło się robic znów to samo , nic nie jest zapowietrzone gdyż sprawdzałem termostat działa a nadal dostaje temperatury a wentylator nie działa . Ma ktoś może jakąś radę co zdobić ...oprócz sprzedać ;p
|
|
Góra |
|
 |
|
|
devon58 |
#293374 Wysłany:
28 Wrz 2009, 15:01; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Bydgoszcz Rejestracja: 04 Maj 2008, Posty: 215
|
jackking88 napisał(a): włączał się dodatkowy wentylator .
Co znaczy dodatkowy?
Może czujnik załączenia wentylatora nawala
_________________ PI - zielony kropas 1.2 60KM 97r. z podtlenkiem LPG. Wersja "Star" - było
Alfa Romeo 156 1.8 TS - jest
|
|
Góra |
|
 |
jackking88 |
#293407 Wysłany:
28 Wrz 2009, 16:25; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
No zawsze u mnie w punto było coś takiego że gdy nabierał temperatury włączał się ten wentylator za chłodnicą . Nawet gdy wyłączyło się silnik to on nadal przez jakiś czas pracował .
|
|
Góra |
|
 |
devon58 |
#293435 Wysłany:
28 Wrz 2009, 18:46; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Bydgoszcz Rejestracja: 04 Maj 2008, Posty: 215
|
Czyli wskazówka rośnie ponad połowe skali a wentylator sie nie zalącza.
Układ nie jest zapowietrzony, termostat sprawny i stan płynu jest w normie tak?(nie ubywa go)
Jezeli wszystko w.w. jest ok to na moje albo wskaznik temp. podaje błędne wskazania albo czujnik załączenia wentylatora nawala.
Najlepiej to podmienic jezeli jest taka opcja na sprawny czujnik temp. cieczy chłodzącej i czujnik zal. wentylatora i zobaczyc czy sie poprawi, ewentualnie mozna kupic bo kosmiczne kwoty to nie są wiec jakby co to nie zrujnuje Ci to portfela 
_________________ PI - zielony kropas 1.2 60KM 97r. z podtlenkiem LPG. Wersja "Star" - było
Alfa Romeo 156 1.8 TS - jest
|
|
Góra |
|
 |
juma |
#293460 Wysłany:
28 Wrz 2009, 20:16; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
a ja bym obstawiał termostat miałem to samo i pomogło koszt nie jest duży a różnica ogromna. Nie koniecznie musiał się zawiesić wystarczy że nie otworzy się do końca a przy postoju obroty są niskie pompa nie wyrabia i się grzeje , założę się że w czasie jazdy problem znika 
|
|
Góra |
|
 |
czech22 |
#293526 Wysłany:
28 Wrz 2009, 21:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Czesław
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Lubliniec Rejestracja: 13 Kwi 2008, Posty: 3107 Pomógł: 50
|
Dołączam się do wypowiedzi juma. Warto to sprawdzić, np. poprzez dodanie gazu na postoju. Wtedy, jeżeli wentylator się załączy, to termostat do wymiany. Oczywiście nie czekać aż temp. wejdzie na czerwone pole.
|
|
Góra |
|
 |
STax |
#293531 Wysłany:
28 Wrz 2009, 21:40; Temat postu: |
|
 |
Rabarbar |
 |
Imię: Szczepan
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole Rejestracja: 14 Cze 2007, Posty: 24013 Pomógł: 128
|
|
Góra |
|
 |
jackking88 |
#294477 Wysłany:
01 Paź 2009, 20:36; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Oczyściłem styki z tej wtyczki od czujnika włączania wentylatora i wszystko zaczęło chodzić normalnie....Ale dla pewności wymienię go na nowy bo nie duży koszt  A mam jeszcze jedno pytanie . Wie ktoś może jak zdejmuje sie gałkę zmiany biegów ???
|
|
Góra |
|
 |
kedlaw |
#294489 Wysłany:
01 Paź 2009, 21:16; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Waldek
Samochód: Croma
Silnik: 1.9 120KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Emotion
Województwo: śląskie [S]
|
Też miałem ostatnio taki problem, wszystko było ok, jak temp. przekroczyła połowę wystarczyło poruszać kostkę na czujniku temperatury i zaraz załączał się wentylator, gałkę na silę zdjąć albo przepiłować 
|
|
Góra |
|
 |
azotom |
#294497 Wysłany:
01 Paź 2009, 21:35; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Ja miałem bardzo podobny problem. Z tym, że zaczęło ubywać mi płynu chłodniczego (kapało delikatnie z pompy wody - jakieś 100ml dziennie). Objawy były takie, że na postoju temperatura drastycznie wzrastała na 3/4 skali i nie zawsze włączał się wentylator. Wystarczyło wtedy przegazować parę razy, żeby obieg cieczy się poprawił i temp. malała. To samo działo się przy wolnej jeździe na niskich obrotach. Wtedy trzeba było pociągnać dość wysoko na obrotach przez pół minuty i temp potrafiła nagle zmaleć z 3/4 na 1/4 skali. Po wymianie pompy wentylator włącza się prawidłowo i temperatura nigdy nie przekroczy połowy. Zastanawiam się jeszcze nad wymianą termostatu (nie wymieniany od nowości - 14 lat), gdyż mimo, iż auto się nie przegrzewa, to mam wrażenie ze wskaźnik trochę "lata" po skali w zależności od tego czy stoimy w korku, jedziemy z dużą predkością autostradą czy jedziemy spokojnie. Inne samochody raczej trzymają to 90st cały czas obojętnie od stylu czy warunków jazdy i tylko w upalne dni bądź przy długim postoju włącza im się wentylator. A nie po 30s, np podczas stania na światłach. Z drugiej jednak strony auto nagrzewa się prawidłowo i po minucie od rozruchu leci już ciepłe powietrze do kabiny. P.S Pompa najprawdopodobniej popsuła mi się po wymianie płynu chłodniczego na nowy (zaraz po tym zaczęła przeciekać), który wypłukał po wcześniejszym (bardzo starym) wszystkie osady. Ale to tylko moje przypuszczenie...
|
|
Góra |
|
 |
jackking88 |
#295202 Wysłany:
04 Paź 2009, 13:40; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Wczoraj przed w dłuższa trasę wszystko jeszcze raz sprawdziłem ,dolałem płynu poruszalem kablami i takie tam i o dziwo przez cały czas gdy stałem w korku wentylator co róż chłodził silnik nie dopuszczając temperatury do połowy:D co mnie niezmiernie cieszy  .. Lecz zauważyłem inny problem w moim punto . Przy wciśniętym do końca sprzęgle pojawia się dziwny stukot (ala silnik diesla) gdy je puszcze stukotu tego nie ma . Co może się sypać?
|
|
Góra |
|
 |
Mado |
#295221 Wysłany:
04 Paź 2009, 14:53; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Stronie Śląskie Rejestracja: 12 Maj 2008, Posty: 23
|
Ja miałem też ten problem, auto szybko sie grzało, niby wentylator sie załączał ale temperatura rosła dalej, musiałem sie ratować ciepłym nawiewem. Wymieniłem wczoraj termostat, odpowietrzyłem układ i teraz jest wszystko okej. I jak już kots wyzej napisał nie był on zawieszony ale sądzę ze nie otwierał sie do konca.
_________________ Fiat Punto 75 ELX - klik
|
|
Góra |
|
 |
mario942 |
#295256 Wysłany:
04 Paź 2009, 16:32; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Swietokrzyskie Rejestracja: 13 Kwi 2007, Posty: 21
|
Sprawdz sobie czy ci nie ubywa plynu . Jesli tak to pewnie ci sie rozszczelnila pompa chlodzenia zobacz czy gdzies nie ma wycieku. Wentylator nie bedzie sie zalanczal jak bedzie niski poziom plynu bo uklad bedzie zapowietrzony.Jak chcesz zeby sprawdzic czy ci dziala sam wentlator to wyjmij wtyczke od termowylacznika wentylatora znajdujacego sie na chlodnicy po prawej stronie i w ta wtyczke wloz przewod dwoma koncami i w ten sposob ominiesz termowlacznik i zacznie dzialac sam wentylator .Ta probe mozesz przeprowadzic przy zgaszonym silniku .
[ Dodano: 04 Paź 2009 16:32 ] No wlasnie dolales plynu i to zalonczylo termowyllacznik wentylatora i na razie wszystko jest ok. ale podejrzewam ze zaraz ci tego plynu ubedzie bo jest gdzies wyciek i znowu bedziesz mial to samo a mianowicaie bedzie rosla temperatura silnika i nie bedzie ogrzewania
_________________ PuntoI1996
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 13 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|