|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 18:04
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
dzialus |
#319399 Wysłany:
21 Gru 2009, 23:44; Temat postu: czy to rozrusznik? |
|
 |
Puntomaniak |
Miejscowość: KATOWICE Rejestracja: 21 Mar 2009, Posty: 59
|
Witam forumowiczów.
Dzis przypadkiem puściłem za szybko sprzęgło przy ruszaniu i zgasł mi silnik , ale gdy ponownie prubowałem go odpalić to nawet nie było słychac typowego cyknięcia rozrusznika przy przekreceniu kluczyka tylko lampki kontrolne tak jak zawsze przy odpalaniu lekko przygasły .Przełozyłem akumulator z innego auta by sprawdzic czy to nie wina aku, ale to samo. Czytałem na forum ,ze czasami wystarczy postukac młoteczkiem w rozrusznik by sie odblokował ale nie wiem gdzie szukac pod maską ten rozrusznik .Prosze o wszelkie informacje za które bede bardzo wdzięczny.
[ Dodano: 21 Gru 2009 22:44 ]
dodam ,ze na popych autko pali. Czy mozliwe ,ze alarm szfankuje i odcina zapłon przy przekrecaniu kluczyka ?
30min temu przeczytałem gdzies w google, rozrusznik znajduje sie gdzies pod filtrem powietrza , wiec natychmaist poszłem na ten mróz i sciągnąłem filtr z obudowa ale nie widziałem go tam .Przy okazji przekręciłem ponownie stacyjke i tym razem coś cykło ale na tym koniec.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
panjavor |
#319507 Wysłany:
22 Gru 2009, 12:26; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Skarżysko Rejestracja: 08 Kwi 2008, Posty: 403
|
rozrusznik w Kropie znajduje sie miedzy silnikiem a grodzią komory silnika.
dzialus napisał(a): Czytałem na forum ,ze czasami wystarczy postukac młoteczkiem w rozrusznik by sie odblokował
tym mloteczkiem to ewentualnie w głowę można sie stuknąć. Jeżeli nic się nie dzieję po przekręceniu kluczyka na rozrusznik to zapraszam do elektryka. W najlepszym przypadku padł automat w najgorszym możesz mieć zwarcie w rozruszniku....
_________________ #1 Mercedes-Benz W123 '77, Niech mu Ruda lekką będzie...
#2 Fiat Punto '96
#3 Yamaha XJ 600 Diversion '92
Puntolotek 1,2 SX 60HP Rosso Swift
--------------------------------------------------------
Twoja pierwsza próba wymuszenia pierwszeństwa może być moją ostatnią....
-=Panjavor=-
|
|
Góra |
|
 |
nickoo |
#320095 Wysłany:
24 Gru 2009, 14:04; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Żęszuf Rejestracja: 23 Paź 2007, Posty: 7422 Pomógł: 164
|
|
Góra |
|
 |
dzialus |
#320581 Wysłany:
26 Gru 2009, 14:52; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
Miejscowość: KATOWICE Rejestracja: 21 Mar 2009, Posty: 59
|
przedwczoraj odebrałem punciaka od mechanika .Jeden chciał 180zł a 500metrów dalej inny mechanik wziął zza naprawe 100zł .okazało sie ,ze był zatarty rozrusznik , który podobno mechanik wyczyścił i nasmarował a ile w tym prawdy nie wiem.Dlatego zastanawiam sie nad skompletowaniem akcesoriów i programu do samodzielnej diagnostyki komputerowej samochodu by samemu diagnozowac podobne i inne usterki.Ale nie wiem co jest potrzebne do tego zestawu i gdzie cos podpiąć itd
|
|
Góra |
|
 |
AndyPol |
#320658 Wysłany:
26 Gru 2009, 22:05; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Andy
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Miejscowość: Rzeszów Rejestracja: 15 Gru 2009, Posty: 1463 Pomógł: 120
|
Witam.  Miałem bardzo podobną usterkę w swoim Fiacie Uno z silnikiem 1.0 ,czasem było jeszcze słychać klikanie wyłącznika elektromagnetycznego, ale częściej to cisza. Z ciekawości poruszyłem czerwonym kabelkiem, który go zasila i silnik uruchomił się bez kłopotu. Po odłączeniu go i kontroli wtyczki tego kabelka okazało się ze w środku nie ma połączenia, jest tylko ślad po braku styku w postaci nadpaleń i korozji. Po oczyszczeniu wszystko wróciło do normy. Większość moich kolegów sugerowała wymianę wyłącznika elektromagnetycznego a tymczasem źródło problemu to po prostu brak styku na połączeniu elektrycznym- konektorze.  Pozdrawiam.
|
|
Góra |
|
 |
punto98 |
#320783 Wysłany:
27 Gru 2009, 14:36; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Jarosław
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Włocławek Rejestracja: 27 Maj 2008, Posty: 127 Pomógł: 2
|
Witam  Mam taki problem co jakis czas przy probie odpalenia auta zapalaja sie kontrolki od poduszki i absu a rozrusznik nie kreci. Dodam tylko ze wsrode mialem wymieniany bendix i tuleje co moze byc przyczyna 
_________________ JAREK
|
|
Góra |
|
 |
adrian055 |
#320785 Wysłany:
27 Gru 2009, 14:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Adrian
Silnik: 1.4 8V 130KM
Wersja: GT
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Gorlice Rejestracja: 06 Lut 2008, Posty: 532 Pomógł: 1
|
zwarcie prawdopodobnie na bednixie
_________________ Punto 1.4 GT
Diagnostyka euroscan Fiat do 2000 roku Gorlice
|
|
Góra |
|
 |
punto98 |
#320788 Wysłany:
27 Gru 2009, 14:45; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
ale mialem wymieniany i mam nowy bendix a mechanik nic nie stwierdzil powiedzial ze musi to zobaczyc. A jakas inna przyczyna tego 
_________________ JAREK
|
|
Góra |
|
 |
AndyPol |
#320795 Wysłany:
27 Gru 2009, 15:00; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Witam,  proponuje rzucić okiem na połączenie o którym pisałem wyżej. Mam na myśli kabelek do wyłącznika elektromagnetycznego. Odłączyć go i zobaczyć na stan styku pod plastykową osłonką. Ja miałem podobnie. Raz łączyło a innym razem świeciły się tylko kontrolki. Czasem na najprostsze rozwiązanie najtrudniej wpaść. Pozdrawiam i Życzę Bezawaryjności. 
|
|
Góra |
|
 |
punto98 |
#320797 Wysłany:
27 Gru 2009, 15:13; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
ok rzuce na to okiem
_________________ JAREK
|
|
Góra |
|
 |
AndyPol |
#320803 Wysłany:
27 Gru 2009, 15:26; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Proponuje dobre oświetlenie. Będzie trochę zabawy, bo jest nieco słaby dostęp a sam kabelek dość krótki. U mnie też koledzy diagnozowali uszkodzenie wyłącznika elektromagnetycznego, bo czasem było słychać jak przeskakuje i próbuje zadziałać. Proponuje zobaczyć czy pojawia się tam napięcie ( na owym kabelku). Jeśli nie, trzeba szukać wcześniej. Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|