You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 20:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Post #318796 Wysłany: 20 Gru 2009, 16:04; 
 Temat postu: termostat po wymianie -czy jest ok?
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Imię: wojciech
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: Szczecin
Witam!!
(Punto 1.9 JTD 2002r. 160tyś. km)
Ostatnio wymieniłem termostat w ASO na nowy oryginalny.
Pierwsze co zauważyłem to (w moim odczuciu) wolniejsze rozgrzewanie się silnika. Połowę skali osiąga po przejechaniu ok. 5-8 km przy spokojnej jeździe do 2 tyś. obr. i temp zewnętrznej ok. 5-6st. Czy tak powinno być?

Druga rzecz jaką zauważyłem to przy obecnym mrozie (-10st.) już po rozgrzaniu silnika, podczas jazdy podkręciłem ogrzewanie na maksa i tem silnika spadła do 1/4 skali. Wcześniej wydawało mi się że w JTD'kach po rozgrzaniu nic nie było wstanie ruszyć wskazówki z połowy skali.
A może się mylę?

Z gory dziękuję za pomoc!!

Post #318816 Wysłany: 20 Gru 2009, 17:24; 
 Temat postu:
ja zarówno przed jak i po wymianie termostatu mam to samo - tzn przy obecnych mrozach gdy podkręce mocno ogrzewanie to temp zaczyna spadac - staram sie wiec tak utrzymywac ogrzewanie by temp silnika byla OK

co do nagrzewania silnika to bardzo wolno mi sie nagrzewa - z tego co piszesz to podobnie jak u Ciebie

przed wymiana termostatu szybkosc nagrzewania sie silnika byla jeszcze gorsza

Post #318826 Wysłany: 20 Gru 2009, 18:04; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Marcin
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: małopolskie [K]
no to ja czegoś nie rozumiem, termostat ma za zadanie otwierać bądź zamyka 2 obiegi chodzenia, skoro termostat sprawny podczas rozgrzewania silnika jest zamknięty (obieg mały) to silnik powinien się szybciej nagrzewać, obieg duży otwiera się gdy tem wzrosła po wyżej 98 stop. Co innego gdyby stary termostat się przyciął i np został otwarty, wówczas ciężko było by rozgrzać silnik i osiągnąć żądaną temp silnika.

Post #318975 Wysłany: 20 Gru 2009, 23:16; 
 Temat postu:
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Imię: wojciech
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: Szczecin
niedziu napisał(a):
no to ja czegoś nie rozumiem, termostat ma za zadanie otwierać bądź zamyka 2 obiegi chodzenia, skoro termostat sprawny podczas rozgrzewania silnika jest zamknięty (obieg mały) to silnik powinien się szybciej nagrzewać, obieg duży otwiera się gdy tem wzrosła po wyżej 98 stop. Co innego gdyby stary termostat się przyciął i np został otwarty, wówczas ciężko było by rozgrzać silnik i osiągnąć żądaną temp silnika.

masz rację kolego. dlatego napisałem "w moim odczuciu wolniej się nagrzewa" bo wczesniej zanim nie popsul sie pierwszy termostat, nie zwracalem uwagi jak szybko sie nagrzewa:(
To samo odnośnie w drugiej sprawy, ale tu forumowicze mogą pomóc sprawdzając jak to wygląda u nich:)

Post #318982 Wysłany: 20 Gru 2009, 23:22; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
zakladajac ze termostat jest sprawny (a bywa ze nowki nie sa) odpowietrz jeszcze raz caly uklad.
u mnie przed wymiana byly identyczne objawy jak u ciebie, po wymianie wszystko zniknelo

Post #327910 Wysłany: 20 Sty 2010, 21:42; 
 Temat postu:
Forumowicz

Witam ja mam podobny problem strasznie ciężko się grzeje po przejechaniu 8km bo tyle mam do pracy termostat nie otworzy dużego obiegu .wąż przed termostatem jest ciepły a za zimny czyli termostat jest sprawny ale po otwarciu temp. nie chce dojść do połowy ..poradżcie może miał ktoś taki przypadek..1.9jtd

Post #328019 Wysłany: 21 Sty 2010, 09:35; 
 Temat postu:
Puntomaniak

Ten typ chyba tak ma, ja wymieniałem termostat miesiąc temu i teraz połowę skali osiąga po przejechaniu 10-15 km.

Jak stanę i walne nawiew na 3 to wtedy też potrafi opaść skala. Już się tym nie przejmuje :lol:

Post #328021 Wysłany: 21 Sty 2010, 09:51; 
 Temat postu:
Puntoświr

roch ale nie dochodzi ci wogole do polowy

Post #328023 Wysłany: 21 Sty 2010, 10:07; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Po długiej jeździe przy mrozie -15 mam 1/4 skali, nie wiem ile to stopni ale jak dotykam chłodnicy to jest solidnie ciepła, trudno utrzymać rękę. Z silnika też bucha ciepło. Może w niektórych samochodach psuje się wskaźnik temperatury, a nie termostat?

Ogrzewanie wystarcza jeśli nie nastawić nawiewu na nogi, który u mnie jakoś nie wyrabia.

Post #328026 Wysłany: 21 Sty 2010, 10:25; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: kraków
może nie jtd , ale hgt przed wymiana termostatu miałem dokładnie takie same objawy jak wy , teraz przy -8 po nocy wystarczy 5-7km i osiąga 90 stopni , nawet przy stałej jeździe na autostradzie i włączonym nawiewie temperatura niedrgnie , może coś nie tak z odpowietrzeniem układu ?

u wujka w stilo 1,9 jtd , wystarczy mniej więcej taki sam kawałek i łapie 90 po czym trzyma cały czas

Ostatnio edytowany przez lukaszc, 21 Sty 2010, 10:27, edytowano w sumie 1 raz

Post #328027 Wysłany: 21 Sty 2010, 10:25; 
 Temat postu:
Puntoświr

watpe zeby to byl wskaznik w jtd lubia padac termostaty ja swoj wymienilem majac 130 tys i mam spokoj tez nagrzal mi sie do 1/4 skali a dalej nic
najgorse jest to ze palil mi wiecej

Post #328035 Wysłany: 21 Sty 2010, 11:16; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Miejscowość: Łódź
mam dokładnie to samo w jtd, ale chyba tez ju dam sobie z tym poki co spokoj :E

Post #328036 Wysłany: 21 Sty 2010, 11:16; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

To jest norma. Fiaty się nie dogrzewają. Miałem tak w Sienie (nówka z salonu) mam tak w HGT -> Fiat ot co.

Post #328053 Wysłany: 21 Sty 2010, 13:19; 
 Temat postu:
Puntoświr

Miejscowość: Chrzanów
Ugo: a moze to wplyw nie za duzego silnika ktory zima ciezko sie ma zagrzac? Najlepiej pisac tak fiat to zlom i tak ma, z innymi autami to nie ma nigdy podobnych problemow.

Jak kupilem mojego jtd to mialem padniety termostat, wymienilem w sumie dopiero niedawno, temperatura podnosi sie do ok. polowy po jakis 5-6km spokojnej jazdy. Trzyma sie na tym poziomie raczej bez problemu, no chyba ze ustawiam grzanie na max, nawiew na 2 i stoje gdzies w korku lub zjezdrzam z gorki na biegu, ale to sa niewielkie wachania raczej. Fizyki nie oszukacie. Szczegolnie dotyczy do diesla ktory generuje z paliwa mniej ciepla niz benzynowiec.

Punto II 1.9 JTD 2001

Post #328083 Wysłany: 21 Sty 2010, 15:29; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: ukaszeeeekk
Paliwo: Inne
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Brodnica-> CBR
Ugo napisał(a):
To jest norma. Fiaty się nie dogrzewają

bzdura.....to mój 2 fiat i jeszcze jeździłem dwoma innymi ( sej i PII ojca ) i w żadnym nie miałem problemu z temp silnika.....

Post #328134 Wysłany: 21 Sty 2010, 19:25; 
 Temat postu:
Forumowicz

jak widzę różne wersje ja spalanie mam 18,1-18,3 to chyba niezłe ale do połowy nie chce dojść ale ogrzewanie jest ok.

Post #328139 Wysłany: 21 Sty 2010, 20:00; 
 Temat postu:
Puntomaniak

rch1976 napisał(a):
jak widzę różne wersje ja spalanie mam 18,1-18,3 to chyba niezłe ale do połowy nie chce dojść ale ogrzewanie jest ok.

Ja przy tych mrozach mam spalanie 17,5-18 ale to też zależy jakie dystansy się robi. Ja generalnie mam dużo dystansów ok 15km więc trudno mi zbić te spalanie.

W lato 18.8 się utrzymuje ;) a prawda jest też taka, że komp mi o pół litra przekłamuje :P

Post #328158 Wysłany: 21 Sty 2010, 21:33; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
W swoim punciaku zauważyłem, że przy mrozach -10 C i poniżej, po nagrzaniu się silnika wskazówka czasem wędruje w zakresie od 1/2 do 1/4.
Tak się zastanawiam, może jakąś atrapę założyć?

Post #328168 Wysłany: 21 Sty 2010, 21:41; 
 Temat postu:
Puntoświr

chyba kazdy komputer przeklamuje

Post #328248 Wysłany: 22 Sty 2010, 09:02; 
 Temat postu:
Puntomaniak

damainos napisał(a):
W swoim punciaku zauważyłem, że przy mrozach -10 C i poniżej, po nagrzaniu się silnika wskazówka czasem wędruje w zakresie od 1/2 do 1/4.
Tak się zastanawiam, może jakąś atrapę założyć?

Ja mam założoną i nic nie daje...

Post #328254 Wysłany: 22 Sty 2010, 09:55; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Miejscowość: Wołomin
Panowie, posprawdzajcie stan płynu chłodniczego i odpowietrzcie układ(Ci co zmieniali termostat)...(choć Ci co nie zmieniali też mogą zerknąć :) ).
Ja przed wymianą termostatu w 1,9JTD miałem takie objawy jak Wy, czyli wskazówka na 1/4 skali i duże trudności żeby pchnąć ją jeszcze w górę, ale po wymianie trzyma połowę skali i ani drgnie. Znikneło mi ogrzewanie, ale okazało się że to porządnie zapowietrzony układ i w tej chwili wraca do ładu.

Post #328277 Wysłany: 22 Sty 2010, 11:54; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

fajgi napisał(a):
Ugo napisał(a):
To jest norma. Fiaty się nie dogrzewają

bzdura.....to mój 2 fiat i jeszcze jeździłem dwoma innymi ( sej i PII ojca ) i w żadnym nie miałem problemu z temp silnika.....

Nie bzdura tylko Fiat :lol:

Znajomy mechanik z serwisu Fiata (ASO) też o tym mówił. Fiaty się nie dogrzewają to kolejna wada konstrukcyjna (albo dupiaty montaż makaronów) zaraz obok wymiany żarówek w Punto, wymiany pompy paliwa gdzie nawet klucz fabryczny nie pasuje bo konstrukcja zła i trza walić młotkiem i przecinakiem wg zaleceń serwisu owszem działa, słabej elektryce/elektronice sam wymieniałem już jedną centralkę sterującą w HGT a koszt wiecie jaki bo jest nienaprawialna (Hitachi), silnik wspomagania kiery itd. itp.

Owszem czasami może pomóc odpowietrzenie czy wymiana termostatu w "bardzo zapomnianym obiegu" ale na cuda bym nie liczył (czytaj przeskoczenie fabryki)

Zauważcie na drogach, że większość Fiatów zaczynając od Polonezów, Sien, Seji itd. mają tekturki w zdesiach kurcze jakby był 1970 rok hihihih :lol:

Wcześniej miałem HC RD 2.0 i przy -10 w aucie było ciepło po kilku minutach...

makkak napisał(a):
Ugo: Najlepiej pisac tak fiat to zlom i tak ma, z innymi autami to nie ma nigdy podobnych problemow.

No właśnie po co zachwalać skoro każdy widzi co jest? Ja na poziomie Punta straciłem cierpliwość do Fiata definitywnie. Niestety jest jeszcze sporo stereotypów, w które zaczynam wierzyć posiadając ten pojazd...

Post #328286 Wysłany: 22 Sty 2010, 12:17; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Ugo napisał(a):

a jak wyjasnisz to ze mam u siebie tez cieplutko po kilku minutach?

jak dla ciebie wymiana zarowek w p2 jest problemem, to co maja powiedziec uzytkownicy aut w ktorych trzeba zdejmowac zderzak, zeby zarowke wymienic :>

btw polonez fiatem nie jest 8)

Post #328330 Wysłany: 22 Sty 2010, 15:44; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

greg505 napisał(a):
Ugo napisał(a):

a jak wyjasnisz to ze mam u siebie tez cieplutko po kilku minutach?

jak dla ciebie wymiana zarowek w p2 jest problemem, to co maja powiedziec uzytkownicy aut w ktorych trzeba zdejmowac zderzak, zeby zarowke wymienic :>

Musisz mieć szczęście albo masz poważną usterkę silnika i się przegrzewa. Masz LPG całkiem możliwe, że wypalone jest to i owo w silniku.

A wymieniałeś kiedyś żarówkę w PII? Jeszcze powiedz, że wymieniasz żarówki od zespolonych przeciwmgłowych te skrajne bez zdejmowania zderzaka i reflektora to Harry Potter się chowa :D

greg505 napisał(a):

Tak? No popatrz a ja zawsze myślałem, że Polonez jest na bazie Fiata 125p :lol:

Tutaj coś z wikipedii nt. Poloneza: "Powstał jako następca Polskiego Fiata 125p, który był jednak produkowany równorzędnie aż do 1991 roku. Polonez konstrukcyjnie opierał się na poprzedniku."

Nie będe się tutaj rozwodził i udowadniał rzeczy oczywiste, o których w dodatku wiem bo miałem już dwa Fiaty różnych modeli i roczników w tym jeden nówka z fabryki. Dużo znajomych też ma i problemy podobne nawet w sieci są odpowiednie tutoriale.

Fiat się psuje i jest bardzo drogi czasami sporo droższy niż renomowane marki. Termostat Punto HGT/Bravo/Brava/Marea o ile dobrze pamiętam 200 PLN na alledrogo najtańsze badziewie chyba 120 PLN a Opel, Skoda itd. 20-30 zeta.

Post #328332 Wysłany: 22 Sty 2010, 15:55; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Ugo napisał(a):
Musisz mieć szczęście albo masz poważną usterkę silnika i się przegrzewa. Masz LPG całkiem możliwe, że wypalone jest to i owo w silniku.

przed wymiana termostatu tez mialem problemy z lapaniem temp, po wymiane caly czas utrzymuje sie w srodku skali
termostat wymieniony tylko raz, przy przebiegu 14X tys km

Cytuj:
A wymieniałeś kiedyś żarówkę w PII? Jeszcze powiedz, że wymieniasz żarówki od zespolonych przeciwmgłowych te skrajne bez zdejmowania zderzaka i reflektora to Harry Potter się chowa :D

nie mam przeciwmgielnych wiec problemu nie mam
lewa zarowke mijania wymieniam raz dwa

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)