|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 19:01
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
BobMF |
#34322 Wysłany:
20 Lip 2007, 21:15; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: BobMF
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 01 Kwi 2007, Posty: 1044
|
kgorka napisał(a): Nie do siebie a OD siebie w strone zegarow.
HEJ !! to ja mam odwrotnie !! już 11 miechów jeżdżę a Wy dopiero teraz mi to mówice ??
jakaś szybka instrukcja na zamianę podłączenia
_________________ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Wszystko do Diesla - wtryski, pompy, akumulatory i inne: domino.sklep.pl --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
Góra |
|
 |
|
|
STax |
#34327 Wysłany:
20 Lip 2007, 22:20; Temat postu: |
|
 |
Rabarbar |
 |
Imię: Szczepan
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: SX
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole Rejestracja: 14 Cze 2007, Posty: 24013 Pomógł: 128
|
|
Góra |
|
 |
BobMF |
#34360 Wysłany:
21 Lip 2007, 12:29; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: BobMF
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 01 Kwi 2007, Posty: 1044
|
raczej mam nakopane bo gdy spryskuję przednią szybę to tylna wycieraczka zaczyna się ruszać
_________________ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Wszystko do Diesla - wtryski, pompy, akumulatory i inne: domino.sklep.pl --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
Góra |
|
 |
Krzycho90 |
#34367 Wysłany:
21 Lip 2007, 13:05; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: podkarpackie [R]
|
wow
_________________ byłe mk2 FL : topic38980.html obecne: w trakcie przygotowania
|
|
Góra |
|
 |
STax |
#34391 Wysłany:
21 Lip 2007, 16:31; Temat postu: |
|
 |
Rabarbar |
 |
|
|
Góra |
|
 |
wampir_wawelski |
#34623 Wysłany:
23 Lip 2007, 09:15; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 17 Lip 2007, Posty: 221
|
Ok - przetestowałem wszystko.
spryskiwacz tylni działa. Jak jest wyjście wody ze zbiorniczka jest tam taki zworek - nie wiem do końca jaka jest jego funkcja - woda się z niego lała i opróżniał mi zbiornik na wode, gdy chciałem zassać do tyłu, to urządzonko zasysało powietrze - włożyliśmy zwyklą rurkę i wszystko gra. Niestety wszystko wskazuje, że wycieraczka z tyłu nie działa. Jak sprawdzić czy to silniczek czy co?
_________________ Kropek 55s 97r, 1.1, 55KM
Astra II, 98r, 1.8 16v, 116 KM
|
|
Góra |
|
 |
Długi |
#34720 Wysłany:
23 Lip 2007, 19:10; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 22 Lip 2007, Posty: 19
|
Silniczek napewno sie zatarl i musisz wykrecic caly sprzet (czyli sciagnac wycieraczke z tylu,wykrecic silniczek) wtedy bierzesz rozkrecasz caly silniczek
i go trzeba oczyscic.Ja mam u siebie to samo tylko niemam czasu sie zabrac za to. 
|
|
Góra |
|
 |
Maciej |
#34795 Wysłany:
23 Lip 2007, 23:18; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Silnik: 1.2 8V 73KM
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 13 Lip 2007, Posty: 62 Pomógł: 1
|
Co do tylnej wycieraczki(była długo nieużywana), to sprawdź , czy prąd dochodzi do silniczka wycieraczek. Jeśli dochodzi i silniczek się grzeje , to zapieczony jest trzpień - poprostu zaśniedział w środku. Wystarczy odkręcić pióro i potraktować go WD-40 (kilka razy) i rozruszać. Trochę popiszczy ale wszystko wróci do normy.
W moim przypadku pomogło.
_________________ było Punto 1.2 SX, 1997 jest Brava 1.2 16V SX, 2000 fiatwlkp.pl
|
|
Góra |
|
 |
wampir_wawelski |
#34845 Wysłany:
06 Sie 2007, 08:43; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Dzięki wszystkim za pomoc.
Już wykręcałem tylnią wycieraczkę, przy okazji sprawdzania rurki doprowadzającej wodę do wycieraczki - także z tym sobie poradzę. Natomiast martwi mnie sama część związana z silniczkiem. Jak ja mogę sprawdzić, czy jest tam prąd? wiem, że na progach drzwi od bagażnika są styki - tylko nie wiem czy dotyczą również wycieraczek. Ciężko do widzę, ale się nie załamuje.
[ Dodano: 30 Lip 2007 08:58 ]
Ponownie zabraliśmy się za tylną wycieraczkę. Zgodnie z poradami powyżej rozebraliśmy cały układ mechaniczny - był cały we rdzy i nie tylko. Jak jest taka plastikowa tulejka w której znajduje się ten metalowy przekaźnik obrotu - była cała zapakowana syfem - takim kilkuletnim, trzymaliśmy te elementy kilka godzin w wd40. W końcu puściło. Silnik nie wygląda na spalony, nowiutki aż się błyszczy. Niestety nie działa, próbowaliśmy podłączyć sam silnik zanim zamontowaliśmy całość - ani się nie ruszył. Chyba jednak spalony bo na pewno układ mechaniczny jest sprawdzony na wylot.
Ciekawe, ze żaden bezpiecznik nie poszedł - być może jednak silniczek się skończył przez tą rdzę.
Ile będzie mnie kosztowała wymiana tej części? silniczek z układem mechanicznym (podejrzewam, ze osobno tego nie kupię).,
Musze to jeszcze sprawdzić, bo mierzi mnie sprawa okrutnie. [ Dodano: 06 Sie 2007 08:43 ]Maciej napisał(a): Co do tylnej wycieraczki(była długo nieużywana), to sprawdź , czy prąd dochodzi do silniczka wycieraczek. Jeśli dochodzi i silniczek się grzeje , to zapieczony jest trzpień - poprostu zaśniedział w środku. Wystarczy odkręcić pióro i potraktować go WD-40 (kilka razy) i rozruszać. Trochę popiszczy ale wszystko wróci do normy. W moim przypadku pomogło.
Rozebraliśmy tylną wycieraczkę po raz kolejny. Chcieliśmy sprawdzić czy prąd tam dochodzi - co by się nie okazało, że to wada elektryczna (z pominięciem silniczka). Jest OK, silnik dostaje odpowiednie napięcie. Więc rozebraliśmy go ponownie i zabraliśmy do elektryka, aby spojrzał na to cudo. Mistrzu powiedział, że w silniczku starły się zupełnie szczotki, sam zwój jest w porządku. Próbowaliśmy dorobić takie szczoteczki, ale nie udało się. Myślicie, że można gdzieś coś takiego dostać?
|
|
Góra |
|
 |
maxell |
#38512 Wysłany:
12 Sie 2007, 08:50; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
Miejscowość: mazowieckie Rejestracja: 06 Lip 2007, Posty: 57
|
a może macie fotki jak powinny układać się zębatki w mechanizmie wycieraczki bo rozebrałem i nie zaznaczyłem  ich położenia składam i mi coś nie pasuje
|
|
Góra |
|
 |
wampir_wawelski |
#38780 Wysłany:
13 Sie 2007, 13:34; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
|
Góra |
|
 |
Iron |
#57972 Wysłany:
25 Paź 2007, 22:48; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Jestem świeżo po naprawie tylnej wycieraczki. Też miałem spalony silniczek, a raczej ten przekaźnik (u mnie był w kolorze niebieskim). Zmostkowałem go i wycieraczka śmiga jak nowa  Ale nasuwa się pytanie: skoro jest tam wsadzony to do czego on służy?
Czy dobrze rozumuje, że jest to "przerywacz" wycieraczki? Po zmostkowaniu tego przekaźnika, gdy włączam wycieraczkę działa bez przerwy. W moim poprzednim aucie, tylna wycieraczka załączała się co kilka sekund.
wampir_wawelski - dzięki za informacje o "zmostkowaniu", bez tej informacji miałbym parę złoty mniej w kieszeni 
_________________ Punto I 75 SX
|
|
Góra |
|
 |
mgbaca |
#61201 Wysłany:
06 Lis 2007, 21:52; Temat postu: Układ chłodzenia |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Dąbrowa Gornicza/Katowice Rejestracja: 06 Lis 2007, Posty: 5
|
czy ktoś posiada schemat układu chłodzenia dp Punto I 75 SX ?
gdzie znajdują się odpowietrzniki i jak wymienić pompę wody?
objawy sa dziwne bo woda się gotuje a silnik zimny i cieknie z okolic pompy wody....
|
|
Góra |
|
 |
arus |
#118998 Wysłany:
25 Kwi 2008, 16:36; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Samochód: Punto I 3d
Wersja: HSD
Miejscowość: Dolnośląskie Rejestracja: 23 Paź 2007, Posty: 45
|
witam
tez mam problem z tylną wyczeraczką
chcialem sie dostać do silniczka ale zatrzaski mocno trzymaja sie klapy. wykręciłem śróbę od wewnątrz klapy a zatrzaski mocno tryzmają! nie iwem cyz mam szarpac czy nie bo boje sie że sie polamia
z wyciagnieciem wycieraczki tez jest problem_ mam ja czymś poodważyć ??
pozdro
_________________ ------------------------------------------------------
posiadacz czerwonego punciaka I 75 wersja HSD + LPG
|
|
Góra |
|
 |
maxell |
#119769 Wysłany:
28 Kwi 2008, 14:11; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
Miejscowość: mazowieckie Rejestracja: 06 Lip 2007, Posty: 57
|
musisz podważyć śrubokrętem masz zatrzaski po dwuch stronach wyciągnąć cały mechanizm musisz go wepchnąć do środkka klapy od zewnątrz bo zardzewiało ja ułamałem plastik na obudowie wycieraczki tej puszki ze smarem i zębatkami
|
|
Góra |
|
 |
arus |
#292668 Wysłany:
26 Wrz 2009, 18:14; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
1.
Rozebralem silniczek wszytko niby ok , tylko trzeba go zmostkować! i tu sie pojawia problem  na wtyczce są 3 przewody do gniazda dochadza 3 blaszki a poza przerywaczem sa 2 kable do silnika. Jak podlącyzc te 2 kable do kostki?
obrazek:
2.
Z chłodnicą też mam problem: wymieniałem ją niedawno i dziś na postoju jak wróciłem z jazdy zaczęło cieknąć z chłodnicy okazalo sie ze korek puscił bo ciśnienie wewnatrz zbiornika z cieczą chłodzącą bylo za wysokie.czyzby nie do końca się odpowietrzyło?
Po ostudzeniu cieczy zbiornik pokazuje stan płynu prawie na max.
Pozdrawiam 
|
|
Góra |
|
 |
gardi1 |
#292756 Wysłany:
26 Wrz 2009, 21:46; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Tychy Rejestracja: 14 Lut 2009, Posty: 74
|
arus napisał(a): korek puscił bo ciśnienie wewnatrz zbiornika z cieczą chłodzącą bylo za wysokie.czyzby nie do końca się odpowietrzyło?
spróbuj odpiowietrzyc, ale sa to objawy UPG 
_________________ punto I S 1,2 Cabrio
|
|
Góra |
|
 |
arus |
#292787 Wysłany:
26 Wrz 2009, 22:16; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
gardi1 napisał(a): spróbuj odpowietrzyc, ale sa to objawy UPG 
Odpowietrzałem tylko tym małym zaworkiem na chłodnicy.
Co to znaczy objawy UPG ? 
|
|
Góra |
|
 |
devon58 |
#292798 Wysłany:
26 Wrz 2009, 22:31; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Bydgoszcz Rejestracja: 04 Maj 2008, Posty: 215
|
Generalnie to masz 2 odpowietrzniki, jeden przy chłodnicy a drugi na wezu tuż przy nagrzewnicy.
Był juz temat o odpowietrzaniu ale ja zazwyczaj robie tak ze odkrecam odpowietrznik na chlodnicy i wlewam płynu tak dlugo az sie z niego poleje i zakrecam.
Potem odpalasz i czekasz az sie wlaczy wentyl i termostat włączy obieg wtedy odkrecasz ten przy nagrzewnicy i gazujesz go troche tak dlugo az poleci płyn bez powietrza (tak pozadnie niech sie z niego poleje) potem zakrecasz i sprawdzasz czy po wlaczeniu ogrzewania leci cieple powietrze. Jezeli leci najpierw chlodne i po chwili coraz cieplejsze znaczy ze układ jeszcze jest zapowietrzony.
A jesli chodzi o UPG to niech sie koledzy wypowiedza bo jeszcze nie wymieniałem wiec nie bede tu rzucał mądrościami
Pozdro.
_________________ PI - zielony kropas 1.2 60KM 97r. z podtlenkiem LPG. Wersja "Star" - było
Alfa Romeo 156 1.8 TS - jest
|
|
Góra |
|
 |
STax |
#292872 Wysłany:
27 Wrz 2009, 09:30; Temat postu: |
|
 |
Rabarbar |
 |
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|