|
Obecny czas: 18 Cze 2025, 13:07
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
pumiasty |
#371091 Wysłany:
04 Cze 2010, 14:42; Temat postu: Zmiana oleju... |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Darłowo Rejestracja: 19 Lis 2007, Posty: 14
|
Witam serdecznie Forumowicze.
Piszę bardziej w imienu kolegi niż własnym. Mianowicie, stał się szczęśliwym posiadaczem Kropasa MKI 1.1 55. Jak to zwykle bywa po zakupie dla własnej pewności chce wymienić olej, rozrządy, filtry itd, itp, etc. I tu wiadomo że w silniku olej Orlen 15W40 CG-4, nie jestem pewien - mineralny. Jeśli się również nie myle to olej raczej do 'dizli', choć nie jestem pewien. Auto ma przejechane przeszło 170k kilometrów.
Pytanie. Czy zostać dalej przy tym oleju, czy to nie szkodzi w jakikolwiek sposób, czy może gdy jest okazja zmienić na coś innego. Jeśli już, poradźcie proszę na jaki. Przeglądałem forum, mam kilka wniosków, ale liczę na indywidualne wskazówki w tym przypadku.
Pozdrawiam
_________________ Fiat Punto GT
..PuNtOPoWeR..
Original Abarth & Simoni Racing GT Styling
|
|
Góra |
|
 |
|
|
nickoo |
#371098 Wysłany:
04 Cze 2010, 15:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Żęszuf Rejestracja: 23 Paź 2007, Posty: 7422 Pomógł: 164
|
|
Góra |
|
 |
Kamilbike |
#371114 Wysłany:
04 Cze 2010, 17:04; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 03 Lis 2008, Posty: 458
|
Ja do rovera ktory mial ok 170tys przbiegu lalem 10w40 valvoline.
_________________ www.g-force.pl
Valeting, Detailing, czyszczenie srodka samochodu. ZAPRASZAMY Warszawa, Bydgoszcz i okolice
|
|
Góra |
|
 |
barthezz |
#371126 Wysłany:
04 Cze 2010, 18:16; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Poznań-Wlkp Rejestracja: 21 Gru 2009, Posty: 74
|
Ja miałem w moim byłym seju syntetyk lotosa 5w40, mimo przebiegu ok 200 tyś(a ile cofnięte-pies wie) i ubywało prawie tyle co nic. Najwięcej z powodu korozji i puszczającej miski(kap kap). Problem z pokrywą zaworów w tym silniku 1.1 fire, rozwiązałem dawno temu przez przeszlifowanie stópek o 1mm.
Magdalena ma syntetyk totala(przebieg licznika to 151 tyś, a że produkowana na rynek Niemiecki to nie zdziwiłbym się jak było by 3x tyle, zwłaszcza, że wóz ma 23 lata  ). Popychacze siedzą od pierwszej sekundy cicho. Jedyne co potrzeba wymienić to uszczelkę pokrywy zaworów, bo przyoszczędziłem na niej przy wymianie paska z napinaczem-sączy się ze starości.
Minerały to leje się do starych trupów  . Po za tym czas skończyć z tymi plotkami po-komunistycznymi o rozszczelnieniach silnika przez syntetyk/pół. Tak samo jak gęstość nie jest równa lepkości. Zarówno 5w40 jak i 15w40 w temperaturze pracy czy pokojowej mają jednakową gęstość.
_________________ Z poważaniem
|
|
Góra |
|
 |
0125gd |
#371172 Wysłany:
04 Cze 2010, 21:17; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
Miejscowość: GDAŃSK Rejestracja: 03 Sty 2010, Posty: 84
|
barthezz napisał(a): Po za tym czas skończyć z tymi plotkami po-komunistycznymi o rozszczelnieniach silnika przez syntetyk/pół.
Doświadczyłem czegoś podobnego w Oplu, silnik SOFIM: po zmianie oleju z półsyntetyka na syntetyk (ten sam producent) zaczeły się nagle pocić olejem wszystkie możliwe uszczelki i simeringi. Po zmianie spowrotem na półsyntetyk problem zniknął - umyłem karszerem silnik i obserwowałem - zero potu olejowego 
|
|
Góra |
|
 |
nickoo |
#371179 Wysłany:
04 Cze 2010, 21:24; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Żęszuf Rejestracja: 23 Paź 2007, Posty: 7422 Pomógł: 164
|
|
Góra |
|
 |
barthezz |
#371311 Wysłany:
05 Cze 2010, 14:06; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Poznań-Wlkp Rejestracja: 21 Gru 2009, Posty: 74
|
0125gd napisał(a): Doświadczyłem czegoś podobnego w Oplu, silnik SOFIM: po zmianie oleju z półsyntetyka na syntetyk (ten sam producent) zaczeły się nagle pocić olejem wszystkie możliwe uszczelki i simeringi. Po zmianie spowrotem na półsyntetyk problem zniknął - umyłem karszerem silnik i obserwowałem - zero potu olejowego 
Marna prowokacja. Skoro silnik miał zużyte uszczelki, to należało je wymienić i lepkość oleju nie ma tutaj niczego do gadania-ciekło by na każdym. Olejem mineralnym jest kazdy. Jedynie metoda otrzymywania jest inna. Ten tańszy "mineralny"- otrzymuja metoda destyalcji z ropy naftowej-elementow ciezszych z niego po rozkladzie
na skladniki metoda syntezy=doboru składników otrzymuje sie syntetyk. Stad proces jest podwójny i cena tez! Oba mają tą samą bazę.
PS. Guma się też starzeje, zwłaszcza gdy pracuje w kwaśno-zasadowym środowisku jakim jest silnik.
_________________ Z poważaniem
|
|
Góra |
|
 |
0125gd |
#371384 Wysłany:
05 Cze 2010, 22:43; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
Miejscowość: GDAŃSK Rejestracja: 03 Sty 2010, Posty: 84
|
barthezz napisał(a): Marna prowokacja. Skoro silnik miał zużyte uszczelki, to należało je wymienić
Piszę jak było, nie jestem specem od olejów i ich produkcji, ba, a nawet nie wiem jakie są między nimi techniczne i technologiczne różnice. Zmieniłem olej spowrotem na taki jaki był, umyłem silnik i obserwowałem skąd najwięcej będzie się pociło żeby wymienić uszczelki bo mam uczulenie na silniki umazane w oleju, ale nigdzie (!) się nic nie pojawiło przez resztę okresu użytkowania. Nie chcesz wierzyć - twoja sprawa, nie jestem Ci w stanie tego udowodnić bo auto już skasowane.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|