|
Obecny czas: 14 Cze 2025, 22:08
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 13 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
pacula79 |
#38415 Wysłany:
11 Sie 2007, 19:08; Temat postu: Temperatura a rozrząd |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Sośnie Rejestracja: 13 Cze 2007, Posty: 37
|
Punto 1.2 60 km. '96r.
Mam pytanie,czy jeśli przestawi się rozrząd o jeden ząbek to może to wpływać na temperaturę silnika,tzn. wzrośnie,bo jest złe spalanie,choć silnik nie stracił na mocy,lecz czasami mi się "stawia"przy odpalaniu,acz kolwiek nie mogę wykluczyć rozrusznika lub akumulatora(ładowanie ok.) i trzyma się niedaleko od załączania się wentylatora?Bo problem mam taki,że kiedyś temperatura utrzymywała mi się na 1/4 a teraz blisko połowy.Dodam,iż termostat i pompę wodną mam wymienioną,chłodnica jest wyczyszczona a ubytku płynu w zbiorniczku wyrównawczym nie widzę,układ chłodzenia jest raczej dobrze odpowietrzony,czujnik który pokazuję temperaturę na wskaźniku na pulpicie jest wporządku,bo załanczanie się wentylatora pozostało takie samo,w porównaniu z czasem kiedy było wszystok ok.
A tak na marginesie-możliwe,że siada mi powoli uszczelka pod głowicą i dlatego tak się dzieje?A może ktoś doradzi co by należało jeszcze zrobić
|
|
Góra |
|
 |
|
|
dzikidaniel |
#38453 Wysłany:
11 Sie 2007, 21:52; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: GT
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Stara Kiszewa Rejestracja: 04 Mar 2007, Posty: 4202 Pomógł: 11
|
I tak powinna temperatura sie utrzymywać  Jeśli prędzej utrzymywała się w okolicy 1/4 wskaźnika to silnik był niedogrzany a przyczyną najprawdopodobniej był zawieszony termostat. No i tylko się ciesz że problem rozwiązany 
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
Sprzedam części do Punto GT --> link
|
|
Góra |
|
 |
kotam |
#38546 Wysłany:
12 Sie 2007, 13:21; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Wolsztyn Rejestracja: 10 Maj 2007, Posty: 33
|
powodem utrzymywania sie wskazowki na 1/4 skali mogła być żarowka wkręcona w miejsce gdzie wersje s mają lampke od przegrzania silnika.
Po prostu zarowka sie przepaliła i pokazuje tak jak powinno.
_________________ Punto I S 1.2 60 1995r. lpg
|
|
Góra |
|
 |
BobMF |
#38549 Wysłany:
12 Sie 2007, 13:29; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: BobMF
Samochód: Inny
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 01 Kwi 2007, Posty: 1044
|
ale przecież wersje S nie miały wskaźnika temp. tylko właśnie żarówkę, która świeciła się tylko przy najwyższych temp.
co do wersji zegarów ze wskaźnikiem, to w moim przypadku, nie mają one miejsca na żarówkę w tym miejscu co wersja S - jest zaślepione
_________________ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Wszystko do Diesla - wtryski, pompy, akumulatory i inne: domino.sklep.pl --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#38552 Wysłany:
12 Sie 2007, 13:54; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
kotam jeśli przez żarówke wskaźnik byłby nisko to jakim cudem przy włączeniu się wentylatora wskazówka była by nagle w połowie??
A co do rozrządu to jesli się by przestawił to Kropek śmiesznie (tragicznie) by chodził.
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
|
|
Góra |
|
 |
pacula79 |
#38622 Wysłany:
12 Sie 2007, 20:25; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
niestety ale ja tej żarówki tam nie mam bo sprawdzałem,także to odpada.A co do położenia tej wskazówki to jak miałem poprzednie punto 1.2 75km to ta wskazówka rzeczywiście utrzymywała mi się przed połową a wentylator włączał mi się za nią,lecz ponoć w każdej wersji położenie wskazówki jest inne,także niewiem czy jest tak dobrze jak pisze "dzikidaniel"
_________________ Punto'96 1.2 60km.
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#38623 Wysłany:
12 Sie 2007, 20:30; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
??? Jak może w każdej wersji być inaczej skoro optymalna temperatura silnika i oleju to ~90 stopni?? A 90 stopni to dokładnie połowa wskaźnika. Zresztą jest już temat o tym na forum. Warto poczytać 
|
|
Góra |
|
 |
pacula79 |
#38625 Wysłany:
12 Sie 2007, 20:38; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
a jak sprawdzić,żę silnik ma prawidłową temperaturę w czasie jazdy?!
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#38626 Wysłany:
12 Sie 2007, 20:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Patrzysz na wskazówke czujnika temperatuty 
|
|
Góra |
|
 |
pacula79 |
#38630 Wysłany:
12 Sie 2007, 20:44; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
ale chodzi mi o inny niezależny przyrząd,któy zmierzy tą temperaturę-wtedy będę pewny że jest wszystko ok.
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#38632 Wysłany:
12 Sie 2007, 20:49; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
To będzie trudne. Jak dla mnie awykonalne w domowych warunkach.
|
|
Góra |
|
 |
pacula79 |
#38645 Wysłany:
12 Sie 2007, 21:16; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
a możliwe aby był zapowietrzony układ!!!!!! [ Dodano: 12 Sie 2007 21:16 ]pacula79 napisał(a): Punto 1.2 60 km. '96r. Mam pytanie,czy jeśli przestawi się rozrząd o jeden ząbek to może to wpływać na temperaturę silnika,tzn. wzrośnie,bo jest złe spalanie,choć silnik nie stracił na mocy,lecz czasami mi się "stawia"przy odpalaniu,acz kolwiek nie mogę wykluczyć rozrusznika lub akumulatora(ładowanie ok.) i trzyma się niedaleko od załączania się wentylatora?Bo problem mam taki,że kiedyś temperatura utrzymywała mi się na 1/4 a teraz blisko połowy.Dodam,iż termostat i pompę wodną mam wymienioną,chłodnica jest wyczyszczona a ubytku płynu w zbiorniczku wyrównawczym nie widzę,układ chłodzenia jest raczej dobrze odpowietrzony,czujnik który pokazuję temperaturę na wskaźniku na pulpicie jest wporządku,bo załanczanie się wentylatora pozostało takie samo,w porównaniu z czasem kiedy było wszystok ok. A tak na marginesie-możliwe,że siada mi powoli uszczelka pod głowicą i dlatego tak się dzieje?A może ktoś doradzi co by należało jeszcze zrobić
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#38675 Wysłany:
12 Sie 2007, 22:46; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Jakbys miał zapowietrzony układ to by Ci się przegrzewał silnik i prawie zawsze szła by Ci para górą.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 13 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|