|
Obecny czas: 15 Cze 2025, 19:47
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
filolog |
#424275 Wysłany:
23 Gru 2010, 18:22; Temat postu: Czy mogą mi na gwarancji wymienić tylko 1 reflektor?? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: małopolska Rejestracja: 21 Sty 2009, Posty: 106
|
Doczekałem się niestety wystąpienia w przednich reflektorach czarnych- srebrnych plam, coś jak szkło okopcone nad świeczką. Dziś byłem w serwisie, no i stwierdzili, że Fiat każe im usuwać takie coś szmatką na drucie nasączoną specjalnym płynem wkładaną przez otwór żarówki. No i grzebali w prawym reflektorze. Co prawda plamę udało się usunąć lecz porobiło się od tego płynu i od wycierania dużo innych paprochów. Po mojej interwencji w końcu przyznali, że wymienią reflektor na nowy. Co do drugiego to powiedzieli, że wymontują go i spróbują czyścić szmatką z drutem. Jak się da wyczyścić to jego nie będą wymieniać.
Tak więc może być tak, że będę miał dwa różne reflektory.
Jaka jest wasza opinia? Jest to dopuszczalne, czy się nie zgadzać na dwa różne? Auto ma już 2 lata, kończy się gwarancja... 
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 77 KM Dynamic srebrny metalic + Blue&Me + alufelgi -------------------------------------------------------------------------------------- Piszę i mówię poprawnie po polsku.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Yacek |
#424315 Wysłany:
23 Gru 2010, 20:24; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Estiva
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Włocławek Rejestracja: 21 Wrz 2008, Posty: 739 Pomógł: 53
|
witam,
sprawa jet problematyczna. Kiedyś jak występowała taka usterka po prostu wymieniali cały reflektor. Obecnie fiat tnący koszty opracował metodę czyszczenia. Z tego co wiem obecnie niechetnie wymieniają reflektory na nowe. Wg mnie na razie niech wymienią Ci ten jeden reflektor i poczekaj na efekty czyszczenia. Jak co to wtedy rób raban, ale delikatnie, bez zbędnych nerwów tzw. socjotechnicznie. Wtedy coś uzyskasz. Musisz też wiedzić, że jeśli kierownik ASO nie zakwalifikuje tego drugiego do wymiany, to tylko interwencja w FAP. Jeśli chodzi czy tak może być że jeden stary drugi nowy, to tak może być. Powiedzmy w przypadku stłuczki gdzie uszkodzony zostaje tylko jeden reflektor( szkoda usuwana jest z OC sprawcy lub AC ) i tylko on zostaje zakwalifikowany do wymiany. Jeśli chcesz mieć drugi nowy musisz sam pokryć koszty tego reflektora.
_________________ GP. MY2008
|
|
Góra |
|
 |
filolog |
#424342 Wysłany:
23 Gru 2010, 21:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Dzięki.
Zastanawia mnie jeszcze, że po wymianie jednego reflektory mogą się różnić bo:
- ten mój ma już 2 lata a tamten będzie nowy,
- ten nowy może być od innego producenta, i co za tym idzie może mieć leciutko inny odcień odbłyśnika
Nie chciałbym mieć "zezowatego" auta. Różnica w wyglądzie odbłyśników, nawet mała jest doskonale widoczna 
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 77 KM Dynamic srebrny metalic + Blue&Me + alufelgi -------------------------------------------------------------------------------------- Piszę i mówię poprawnie po polsku.
|
|
Góra |
|
 |
Yacek |
#424347 Wysłany:
23 Gru 2010, 21:59; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Estiva
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Włocławek Rejestracja: 21 Wrz 2008, Posty: 739 Pomógł: 53
|
filolog napisał(a): Zastanawia mnie jeszcze, że po wymianie jednego reflektory mogą się różnić bo: - ten mój ma już 2 lata a tamten będzie nowy, - ten nowy może być od innego producenta, i co za tym idzie może mieć leciutko inny odcień odbłyśnika zgodzę się z Tobą w 100%. filolog napisał(a): Różnica w wyglądzie odbłyśników, nawet mała jest doskonale widoczna
tak samo jest przy naprawach powypadkowych. Chodzi o kolor lakieru. Nigdy nawet komputerowo nie dorobisz takiego samego lakieru. Poza tym występuje też tzw. utlenienie lakieru. Poza tym w lakierniach przy naprawach powypadkowych nie lakierują roboty tylko człowiek lakiernik. Precyzji robota nie można przyrównać do ręki lakiernika.Zawsze będzie widać różnicę chyba,że pomalujesz całe auto. Dlatego jeszcze raz radzę bez zbędnych nerwów socjotechnicznie z kierownikiem ASO i masz dwa nowe reflektory. Tak jak mówi przysłowie każdego można urobić, itd..
_________________ GP. MY2008
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#424365 Wysłany:
23 Gru 2010, 23:10; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Wersja: GT
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Stara Kiszewa Rejestracja: 04 Mar 2007, Posty: 4202 Pomógł: 11
|
Yacek napisał(a): filolog napisał(a): Zastanawia mnie jeszcze, że po wymianie jednego reflektory mogą się różnić bo: - ten mój ma już 2 lata a tamten będzie nowy, - ten nowy może być od innego producenta, i co za tym idzie może mieć leciutko inny odcień odbłyśnika zgodzę się z Tobą w 100%. A ja nie. Na 99% będzie to identyczny reflektor jak przy pierwszym montażu, z tym że nowy czyli będzie lepiej świecić niż stary. Stratny na tym nie jesteś. Yacek napisał(a): filolog napisał(a): Różnica w wyglądzie odbłyśników, nawet mała jest doskonale widoczna tak samo jest przy naprawach powypadkowych. Chodzi o kolor lakieru. Nigdy nawet komputerowo nie dorobisz takiego samego lakieru. Poza tym występuje też tzw. utlenienie lakieru. Poza tym w lakierniach przy naprawach powypadkowych nie lakierują roboty tylko człowiek lakiernik. Precyzji robota nie można przyrównać do ręki lakiernika.Zawsze będzie widać różnicę chyba,że pomalujesz całe auto. Dlatego jeszcze raz radzę bez zbędnych nerwów socjotechnicznie z kierownikiem ASO i masz dwa nowe reflektory. Tak jak mówi przysłowie każdego można urobić, itd..
Nie chodzi tyle o dobór lakieru co o sposób nałożenia, czas i temperatura schnięcia. Jednak jest to wykonywalne i są w PL lakiernicy co potrafią pomalować tak by specjalista nie dojrzał różnicy bez pomiaru grubości lakieru.
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
Sprzedam części do Punto GT --> link
|
|
Góra |
|
 |
filolog |
#424400 Wysłany:
19 Sty 2011, 18:39; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Ale ja w kwestii reflektorów a nie lakieru.... [ Dodano: 19 Sty 2011 17:39 ]Wymienili obydwa reflektory na nowe. Valeo. Przy okazji okazało się, że zaparowały mi tylne lampy- kierunkowskazy. W środku była woda. Powiedzieli, że mogą tylko wymienić na nowe uszczelki do tych lamp. Po kilku dniach wilgoć wyparowała. Wymieniać te uszczelki czy nie?
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|