|
Obecny czas: 15 Cze 2025, 17:28
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
autofan |
#426633 Wysłany:
01 Sty 2011, 19:35; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Energy
Województwo: pomorskie [G]
|
piasek_71 napisał(a): A czy ta listwa ma za zadanie spełniać jakąś funkcję czy to tylko ma być "ozdoba" zderzaka ?
Wiesz najpierw nią od spodu ocierasz i słyszysz a nie lakierowanym zderzakiem, więc jakąś funkcje to ma, a ozdobną to czy ja wiem, prawie jej nie widać.
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8V 77km, Energy, 3 dzwiowy, szary jungle.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
piasek_71 |
#426635 Wysłany:
01 Sty 2011, 20:22; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Silnik: 1.2 8V 69KM
Wersja: Active
Województwo: świętokrzyskie [T]
Miejscowość: Skarżysko-Kamienna Rejestracja: 06 Gru 2010, Posty: 567 Pomógł: 3
|
autofan napisał(a): prawie jej nie widać.
no właśnie też mi się tak wydaje
dzięki za odpowiedzi 
_________________ GP 1.2 8V 69 KM blue suggestivo 2011 3D TSK Poland http://www.youtube.com/watch?v=3jD2eENE6r8 - kilometrów powoli przybywa ...
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#426702 Wysłany:
02 Sty 2011, 09:08; Temat postu: |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
Imię: Adam
Silnik: 1.4 16V 95KM
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 08 Lip 2007, Posty: 11772 Pomógł: 13
|
autofan napisał(a): Wiesz najpierw nią od spodu ocierasz i słyszysz a nie lakierowanym zderzakiem, więc jakąś funkcje to ma, a ozdobną to czy ja wiem, prawie jej nie widać.
Też bym tak to własnie widział, jest to jakby część ochronna, która daje pogląd czy się czymś innym nie zahaczy 
|
 |
piasek_71 |
#426706 Wysłany:
02 Sty 2011, 10:13; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Hmm... no tak ale aerodynamice nie służy
bo zawsze tam chyba jakiś minimalny opór powietrza przy jeździe stwarza. 
_________________ GP 1.2 8V 69 KM blue suggestivo 2011 3D TSK Poland http://www.youtube.com/watch?v=3jD2eENE6r8 - kilometrów powoli przybywa ...
|
|
Góra |
|
 |
yacek _b |
#426709 Wysłany:
02 Sty 2011, 10:30; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Jacek
Samochód: Punto Evo 5d
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdańsk Rejestracja: 25 Kwi 2010, Posty: 339 Pomógł: 1
|
kurcze , patrząc na auta innych marek , to niektóre też mają taką elastyczna listwę pod przednim zderzakiem , mnie się zawsze wydawało że ma ona za zadanie zmniejszenie zasyfienia komory silnika , ale jak mówicie że głównie służy do " sygnalizacji " że już o coś haczymy , to może coś w tym jest .
_________________ Punto Evo Estiva Blue&Me (był ) Ford Focus Trend Sport 1.6 Ti-VCT 125 KM ( jest )
|
|
Góra |
|
 |
Chicane |
#426725 Wysłany:
02 Sty 2011, 11:56; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Grzegorz
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Grzegorzew Rejestracja: 24 Lut 2008, Posty: 1248 Pomógł: 2
|
a moim zdaniem jest to Dyfuzor Strumieniowo-Kierunkowy Przepływu Powietrza pod podwoziem  -z skrócie DSKPP, jeden z nowszych systemów montowanych w nowych autach  , a tak na powaznie mi już nie raz sie zdarzyło zawadzić ta listwą o krawęznik ,na szczęście nie urwała sie. 
_________________ LOST YOU SOMEWHERE było: fiat 126p ( razy dwa ) fiat Seicento fiat Grande Punto Fiat Bravo 1,4 T-Jet Dynamic z pakietem Sport jest Fiat Tipo 1,4 T-Jet Lounge
|
|
Góra |
|
 |
nissanek_3 |
#427178 Wysłany:
03 Sty 2011, 20:38; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Robert
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Emotion
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Mielec Rejestracja: 26 Sie 2009, Posty: 248 Pomógł: 3
|
podobno ta listwa ma za zadanie kierować strumień powietrza podczas jazdy pod auto tak aby nie wpadało do komory silnika i nie powodowało zawirowań-gdzieś było o tym na forum
_________________ GP 1.3 MultiJet 110 KM ; 230 Nm EGR OFF Dołożone : dodatkowe ogrzewanie PTC, ogrzewanie przednich foteli, czujniki parkowania PDC , ABS/ESP/ASR/MSR/HBA/HHC-w trakcie P II 1.2 8V
|
|
Góra |
|
 |
Grzefo |
#427751 Wysłany:
05 Sty 2011, 08:53; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
Imię: Grzef
Miejscowość: Sędziszów, Świętokrzyskie Rejestracja: 03 Lip 2008, Posty: 72
|
piasek_71, ten rant jest że tak powiem przyszyty zszywkami do zderzaka. Ja już przerabiałem ten temat ponieważ przez przypadek delikatnie go naderwałem ale nie wyrywałem go całkiem tylko przykręciłem wkrętami. Ten rant jest miękki i nie przeszkadza w niczym. Dlatego nie przejmój się że on sie tam znajduję.
_________________ GP 1.4 8v 2008
|
|
Góra |
|
 |
piasek_71 |
#427755 Wysłany:
05 Sty 2011, 09:28; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Grzefo a ja tam chyba będę miał zamiar go oderwać bo jakiś tam minimalny opór powietrza stwarza
no chyba że tak jak pisali powyżej koledzy że kieruje on strumieniem powietrza ale wątpię w to 
|
|
Góra |
|
 |
olos47 |
#427757 Wysłany:
05 Sty 2011, 09:41; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Katowice/Siedlce/Birmingham UK Rejestracja: 09 Lut 2009, Posty: 555
|
żadnym powietrzem to nie steruje; od tego są dyfuzory. To jest zwykły kawałęk gumy, który chroni zderzak przed pocharataniem. A czy on jest czy go nie ma to niewielka różnica.
_________________ FIAT GRANDE PUNTO RACING 1,4 8v 75KM, YELLOW&BLUE&ME
Renault Megane Grandtour Dynamique 1,5 dci 106KM
|
|
Góra |
|
 |
intruder |
#427856 Wysłany:
05 Sty 2011, 18:22; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Wersja: Dynamic
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Bydgoszcz Rejestracja: 03 Kwi 2010, Posty: 43
|
Spełnia role spoilera dolnego ,niwelując zawirowania powietrza które wpadało by od dołu do komory silnika.
Popatrzcie sobie na boczny rzut autka , tam widac że przedni zderzak ma dużo większy prześwit niż podwozie kropki . Dobrze to widac na foto w profilu bbanditoss.
_________________ 1,4 8V prawie jak "gwiazda" gdyby było V8 zamiast 8V
|
|
Góra |
|
 |
theWaszka |
#427899 Wysłany:
05 Sty 2011, 19:34; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Województwo: małopolskie [K]
|
piasek_71 napisał(a): a ja tam chyba będę miał zamiar go oderwać bo jakiś tam minimalny opór powietrza stwarza
no chyba że tak jak pisali powyżej koledzy że kieruje on strumieniem powietrza ale wątpię w to
zonk
ekspertem nie jestem, ale jaki opór powietrza może stwarzać taka nakładka????
jeśli chcesz spalanie zmniejszyć (bo chyba nie liczysz na lepsze przyspieszenie  ) to wywal zbędne rzeczy z auta (jeśli masz śmietnik), może kilka kg urwiesz.
a koledzy wyżej którzy piszą o kierowaniu powietrza robią sobie chyba jaja. bo nie sądze żeby pisali taki głupoty na poważnie.
listwa chroni zderzak przed wysokimi kraweznikami, a ze czasem sie urwie, cóż. c'est la vie. lepiej urwać taki plastik niż zderzak 
_________________ Punto Evo
|
|
Góra |
|
 |
intruder |
#428052 Wysłany:
06 Sty 2011, 10:10; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Chronic zderzak przed krawężnikiem to może nakładka z blachy a nie kawałek elastycznego plastiku który przy mocniejszym najechaniu na coś się urywa i w dodatku wystaje 5cm poniżej , bez sensu.Bardziej niezbędną ochroną należało by objąc miskie olejową która bardziej wystaje niż zderzak.Przecież ten plastik to nie rodzaj antenki , czujnika który dotyka krawężnika i daje ci znak - Stop bo coś urwiesz  . Na pewno nie zwiększa oporów powietrza a tylko kieruje je tam gdzie ma przepływac. Popatrzcie na wielkie spoilery przednie samochodów torowych np. z wyścigów DTM. http://www.google.pl/images?q=dtm&oe=ut ... 24&bih=578 ich spoilery wyglądają jak pług śnieżny i na pewno służą poprawie aerodynamiki auta.
|
|
Góra |
|
 |
theWaszka |
#428102 Wysłany:
06 Sty 2011, 13:30; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
zgoda, to nie czujnik, ale przecież kiedy wjeżdżasz delikatnie to słychać czy nie szuruje ci ten plastik. przynajmniej ja słysze.
te spojlery z DTMu poprawiają aerodynamike, ale gdzie taka nakładka? jest cofnięta, schowana pod zderzakiem, ma źle wyprofilowany kształt żeby kierować gdzieś powietrze i jest za niska. zresztą w niektórych autach taka nakładka nie jest na całęj długości zderzaka tylko z lewej i prawej strony po kilkanaście centymetrów, w miejscu gdzie jest największa możliwość przycharatania zderzakiem...
|
|
Góra |
|
 |
Bahama70 |
#428116 Wysłany:
06 Sty 2011, 14:27; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Wersja: Energy
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Jarocin Rejestracja: 06 Lis 2008, Posty: 586 Pomógł: 1
|
theWaszka napisał(a): zgoda, to nie czujnik, ale przecież kiedy wjeżdżasz delikatnie to słychać czy nie szuruje ci ten plastik.
Jak już najedziesz zderzakiem będzie za późno 
_________________ Grande Punto Energy 1.4 77KM listopad 2006
|
|
Góra |
|
 |
nissanek_3 |
#428129 Wysłany:
06 Sty 2011, 14:56; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Robert
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Emotion
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Mielec Rejestracja: 26 Sie 2009, Posty: 248 Pomógł: 3
|
wiadomo że ta nakładka nie kieruje powietrzem przy małych prędkościach miastowych(przy niskich prędkościach opory są stosunkowo niskie) ale przy większych autostradowych. Nakładka pod wpływem napierającego powietrza ugina się kierując powietrze pod podwozie a nie do komory silnika powodując zawirowania i opór powietrza.Zamiast tej dokładki można zastosować osłonę dolną silnika- ma ona taki kształt jak dokładka po ugięciu więc pełni tą samą rolę.
theWaszka napisał(a): a koledzy wyżej którzy piszą o kierowaniu powietrza robią sobie chyba jaja. bo nie sądze żeby pisali taki głupoty na poważnie. listwa chroni zderzak przed wysokimi kraweznikami, a ze czasem sie urwie, cóż. c'est la vie. lepiej urwać taki plastik niż zderzak Smile
Według mnie pisanie o tym że to jest czujnik zderzaka to to są dopiero jaja 
_________________ GP 1.3 MultiJet 110 KM ; 230 Nm EGR OFF Dołożone : dodatkowe ogrzewanie PTC, ogrzewanie przednich foteli, czujniki parkowania PDC , ABS/ESP/ASR/MSR/HBA/HHC-w trakcie P II 1.2 8V
|
|
Góra |
|
 |
krowka |
#428193 Wysłany:
06 Sty 2011, 18:50; Temat postu: |
|
 |
Ekstremista |
 |
Imię: Marek
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Miejscowość: Toruń Rejestracja: 13 Cze 2007, Posty: 1614 Pomógł: 9
|
Zderzaka to nie ochroni. Nie mam maniery podjeżdżania kołami do krawężników - zderzak jest przed krawężnikiem.
Listwa przydaje się na koleinie, gdy ją słychać, to lepiej dalej nie jechać, bo na 100% przywali się osłoną, misą olejową, elementami przedniego zawieszenia. Oczywiście szybkość reakcji zależy od prędkości, z jaką się jedzie 
_________________ FIAT 500X Lounge 2016 brązowy magnetico, 1.4 MultiAir II Turbo 140KM FIAT Grande Punto Emotion 2007 czarny crossover, 1.4 8V 77KM - był od 29.05.2007 do 03.03.2024 FIAT UNO 1993 45 MKII czerwona strzała - był Peugeot 206 Pop Art 2005 1.4 8V 75KM - żonkowóz - był
|
|
Góra |
|
 |
theWaszka |
#428242 Wysłany:
06 Sty 2011, 21:25; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
jeśli kolega do mnie pije
nissanek_3 napisał(a): Według mnie pisanie o tym że to jest czujnik zderzaka to to są dopiero jaja theWaszka napisał(a): zgoda, to nie czujnik
natomiast niektórzy producenci nie robią takiej listwy na całą długość tylko na krańcach, i jak wtedy wygląda to całe kierowanie powietrza?? bardzo jestem ciekaw
np. http://fiatpunto.com.pl/img,IMG_4d261827545b97390.jpg
|
|
Góra |
|
 |
intruder |
#428280 Wysłany:
06 Sty 2011, 23:32; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
No przecież te lotki nie ochronią zderzaka, jak przypieprzysz to i tak urwiesz wszystko.
W tym przypadku dół komory silnika jest zawsze niezależnie od wersji chroniony płytą ,a te spojlerki kierują powietrze tam gdzie trzeba , gdzie osłona silnika nie sięga np. nadkola,lub inne zakamarki. amen.
Jak jeszcze nie kumasz to bierz w dłoń książkę "Budowa Pojazdów Samochodowych" i jazda , może coś zrozumiesz.
|
|
Góra |
|
 |
theWaszka |
#428305 Wysłany:
07 Sty 2011, 01:17; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
no powiem wam że trochę mnie przekonaliście
zmyliło mnie trochę pojęcie aerodynamika które od zawsze kojarzyło mi się tylko i wyłącznie z lepszym przepływem powietrza jako dokadka do tych DTMo podobna. natomiast o zawirowaniach w silniku nie myślałem.
jak już mówię ekspertem nie jestem, ale w wolnym czasie zgłębię trochę bardziej temat 
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|