You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 22:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość

Post #428341 Wysłany: 07 Sty 2011, 10:18; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Elbląg
Napięcie przy rozruchu nie spada. Zawierzając mojemu koledze który trzymał miernik w momencie jak ja odpalałem, to akumulator nie spadał z napięciem poniżej 12. Samochód dzisiaj z rana odpalił ponownie bez problemu. Wszystkie komory nie straciły naładowania. Ponownie przed chwilą na warsztacie sprawdziłem okablowanie, wszystkie połączenia czyste.

Zatem pozostaje temat radyjka ;/, odłączyłem dziada i zobaczymy jak samochodzik będzie się sprawował. Jeżeli to jest przyczyną, to zrobię jakiś pstryczek dla radyjka osobny, dobrze zamaskowany, a przy wymianie na inne radio po prostu go usunę. W końcu jazda poranku samochodem bez radia jest bardzo nużąca, łatwo zasnąć. ;]

Dla smakoszy zdjęć :
Image

Image

Post #428595 Wysłany: 07 Sty 2011, 21:20; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Andy
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Rzeszów
Na początku tematu podałeś pobór prądu na poziomie 100mA. Co dawało by ubytek 2,4 Ah z akumulatora na dobę. Czy jest on teraz podobny? U mnie przy wyłączonym alarmie, centralnym na kluczyk, oryginalnym radiu kasetowym z fabryki, pobór prądu nie jest większy jak 10mA (pomiar Metex M -3860D, temp 18 st. C). Auto ( Punto) stoi w garażu nawet kilka dni i nie ma problemu z uruchomieniem. W Uno ( 1994) zdemontowałem radio i przy wyłączonym alarmie pobór prądu oscyluje w granicy 2mA. Ten pojazd stoi sobie w garażu metalowym i tam też nie ma problemu z odpaleniem, nawet po kilku dniach w mrozie. Może pobór prądu jest większy? Na początku tematu dzikidaniel pisał o żarówce w bagażniku. Można spróbować wyjąć tylną półkę i zamknąć klapę obserwując, czy za każdym razem żarówka się wyłącza.

Post #428598 Wysłany: 07 Sty 2011, 21:27; 
 Temat postu:
Puntoświr

Imię: Wojtek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN
Smatryk tak z innej beczki wyczyść i zakonserwuj podstawę pod aku bo go za jakiś czas go zgubisz

Post #428726 Wysłany: 08 Sty 2011, 11:24; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Oczywiście, przyjdzie wiosna, będą pełne kompleksowe prace remontowe.

Post #432342 Wysłany: 18 Sty 2011, 19:09; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Chrzanów
Witam.Mam bardzo identyczny problem.Raz auto stoi 2-3 dni (temp +) i odpala,a raz stoi nocke z małą temp ujemną i nie pali.2 różne aku 40 i 41.Ładowanie 13,95 na słupkach aku,po odpięciu + na pracującym silniku ładowanie wynosi 14,08 i się delikatnie chwieje o 0,02+/- .W grudniu znajomy elektryk zmierzył na zgaszonym silniku pobór prądu i powiedział że wszystko OK,powinien wytrzymać ok tygodnia bez odpalania na włączonym alarmie.Od grudnia wożę drugi aku (w bagażniku w razie W) i nawet w zimie przy minusowej temp. pali ( a nie jest ładowany).Dodam że mam pęknięty alternator.Trasy krótkie po mieście,ale w byłym CC wszystko było OK a trasy te same.Mój wniosek : :idea: prąd gdzieś ucieka ale nie wiem gdzie i w czasie bliżej nie nieskoorynowanym.

Spalanie 6/9,5 LPG

Post #432484 Wysłany: 19 Sty 2011, 08:40; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

No ja już wiem że to na pewno tanie radio z Allegro. Jechałem ostatnio prawie 200 km trasę, to już po upływie 30 km na wyświetlaczu radia zaczęły pojawiać się jakieś dziwne znaki (obcy do mnie przemawiają ;]) no i nic nie grało. Samo radio nie chciało się wyłączyć. Spróbuj może na jakiś czas odpiąć radio, niekoniecznie z kabli, wyciągnij bezpiecznik, pojeździsz najwyżej bez radyjka i zegarka w podsufitce (bezpiecznik jest od tych 2 połączeń).

Małymi kroczkami zbliżają się kolejne mrozy, sam jestem ciekaw jak potoczy się los mojego akumulatora, czy to na pewno radio. Sezon testów wkrótce uważam za otwarty ;].

Post #432674 Wysłany: 19 Sty 2011, 22:57; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Rafał
Silnik: 1.4 8V 130KM
Wersja: ELX
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Świdnica
Panowie jest jeszcze jedna rzecz którą warto sprawdzić... Mianowicie przewody od alternatora do akumulatora. Napięcie miernik będzie pokazywał ok, ale jeśli przewody są gdzieś poparciałe, popękane i zaśniedziałe to nie będzie nimi płynął taki prąd jak powinien... W sobotę zmieniałem alternator i przewód przy nim nie dość że był na długości 5 cm odsłonięty i zaśniedziały to jeszcze postrzępiony (fachowcy zmieniali mi altka 2 lata temu). Postanowiłem wyciągnąć cały przewód z takiej rynienki za silnikiem i okazało się że cała izolacja była poparciała, pokruszona, i przewód ogólnie to nie wyglądał tak jak powinien... Wymiana pół godzinki a zapewne będzie lepiej ;) Pozdro

Post #434453 Wysłany: 26 Sty 2011, 14:00; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Kolego Smatryk, dużo kombinujesz ale pobór prądu na postoju o wartości 100mA to za dużo. Normą jest ok 50mA. Sprawdz ile samo radio pobiera, wypnij bezpiecznik i pomiędzy zaciski włóż amperomierz. Mój Pioneer pobierał 70pare mA, gdy wyciagnałem z niego panel przedni to zaledwie 10.

Post #434475 Wysłany: 26 Sty 2011, 15:20; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Sprawdzę przy okazji jak się pogoda ustatkuje jaki mam pobór prądu bez radyjka. Aktualnie jeżdżę bez podłączonego radia i żadnych kłopotów z akumulatorem nie mam ;]

Post #434664 Wysłany: 27 Sty 2011, 00:31; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Marcin
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Żęszuf
bardzo dużo radyjek ma wielki apetyt na prąd a w szczególności te no name.

Image

było zwykłe "S" a teraz lekko doposażyłem ;D

Czy masz już darmowe Assistance?

Post #438460 Wysłany: 08 Lut 2011, 14:37; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Hahahahahaha ale mnie dzisiaj mój punciak rozwalił ;]

Wczoraj miałem kurs po lekarzach, na chorobowym siedzę, więc spokojnie jeździłem. No ale jak to człowiek zalatany, zapomniałem odpiąć radyjo od zasilania ;] i ku mojemu zdziwieniu jak chciałem dzisiaj autko podjechać i umyć... chłep... chłep i martwe :D Dlaczego pokusiłem się na takie tanie radyjko z allegro -.- Pozdrawiam.

Post #438490 Wysłany: 08 Lut 2011, 16:18; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Chrzanów
LichuniU ile dałeś za nowy kabel?

Spalanie 6/9,5 LPG

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)