|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 22:39
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Smatryk |
#428341 Wysłany:
07 Sty 2011, 10:18; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Elbląg Rejestracja: 22 Sie 2010, Posty: 29
|
Napięcie przy rozruchu nie spada. Zawierzając mojemu koledze który trzymał miernik w momencie jak ja odpalałem, to akumulator nie spadał z napięciem poniżej 12. Samochód dzisiaj z rana odpalił ponownie bez problemu. Wszystkie komory nie straciły naładowania. Ponownie przed chwilą na warsztacie sprawdziłem okablowanie, wszystkie połączenia czyste.
Zatem pozostaje temat radyjka ;/, odłączyłem dziada i zobaczymy jak samochodzik będzie się sprawował. Jeżeli to jest przyczyną, to zrobię jakiś pstryczek dla radyjka osobny, dobrze zamaskowany, a przy wymianie na inne radio po prostu go usunę. W końcu jazda poranku samochodem bez radia jest bardzo nużąca, łatwo zasnąć.
Dla smakoszy zdjęć :

_________________ Moja Kropa
|
|
Góra |
|
 |
|
|
AndyPol |
#428595 Wysłany:
07 Sty 2011, 21:20; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Andy
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Rzeszów Rejestracja: 15 Gru 2009, Posty: 1463 Pomógł: 120
|
Na początku tematu podałeś pobór prądu na poziomie 100mA. Co dawało by ubytek 2,4 Ah z akumulatora na dobę. Czy jest on teraz podobny? U mnie przy wyłączonym alarmie, centralnym na kluczyk, oryginalnym radiu kasetowym z fabryki, pobór prądu nie jest większy jak 10mA (pomiar Metex M -3860D, temp 18 st. C). Auto ( Punto) stoi w garażu nawet kilka dni i nie ma problemu z uruchomieniem. W Uno ( 1994) zdemontowałem radio i przy wyłączonym alarmie pobór prądu oscyluje w granicy 2mA. Ten pojazd stoi sobie w garażu metalowym i tam też nie ma problemu z odpaleniem, nawet po kilku dniach w mrozie. Może pobór prądu jest większy? Na początku tematu dzikidaniel pisał o żarówce w bagażniku. Można spróbować wyjąć tylną półkę i zamknąć klapę obserwując, czy za każdym razem żarówka się wyłącza.
_________________ Punto 1,1 SX z 1998 roku.
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#428598 Wysłany:
07 Sty 2011, 21:27; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wojtek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN Rejestracja: 10 Gru 2009, Posty: 4596 Pomógł: 56
|
Smatryk tak z innej beczki wyczyść i zakonserwuj podstawę pod aku bo go za jakiś czas go zgubisz
|
|
Góra |
|
 |
Smatryk |
#428726 Wysłany:
08 Sty 2011, 11:24; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Oczywiście, przyjdzie wiosna, będą pełne kompleksowe prace remontowe.
|
|
Góra |
|
 |
guniak |
#432342 Wysłany:
18 Sty 2011, 19:09; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Chrzanów Rejestracja: 09 Paź 2010, Posty: 110
|
Witam.Mam bardzo identyczny problem.Raz auto stoi 2-3 dni (temp +) i odpala,a raz stoi nocke z małą temp ujemną i nie pali.2 różne aku 40 i 41.Ładowanie 13,95 na słupkach aku,po odpięciu + na pracującym silniku ładowanie wynosi 14,08 i się delikatnie chwieje o 0,02+/- .W grudniu znajomy elektryk zmierzył na zgaszonym silniku pobór prądu i powiedział że wszystko OK,powinien wytrzymać ok tygodnia bez odpalania na włączonym alarmie.Od grudnia wożę drugi aku (w bagażniku w razie W) i nawet w zimie przy minusowej temp. pali ( a nie jest ładowany).Dodam że mam pęknięty alternator.Trasy krótkie po mieście,ale w byłym CC wszystko było OK a trasy te same.Mój wniosek :  prąd gdzieś ucieka ale nie wiem gdzie i w czasie bliżej nie nieskoorynowanym.
_________________ Punto I 1,1 LPG. 97r./Astra G 1,6 8V LPG
Tuning zew.-alusy.
Tuning wew.-zapach
Spalanie 6/9,5 LPG
|
|
Góra |
|
 |
Smatryk |
#432484 Wysłany:
19 Sty 2011, 08:40; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
No ja już wiem że to na pewno tanie radio z Allegro. Jechałem ostatnio prawie 200 km trasę, to już po upływie 30 km na wyświetlaczu radia zaczęły pojawiać się jakieś dziwne znaki (obcy do mnie przemawiają ![;] ;]](https://fiatpunto.com.pl/images/smilies/icon_smile5.gif) ) no i nic nie grało. Samo radio nie chciało się wyłączyć. Spróbuj może na jakiś czas odpiąć radio, niekoniecznie z kabli, wyciągnij bezpiecznik, pojeździsz najwyżej bez radyjka i zegarka w podsufitce (bezpiecznik jest od tych 2 połączeń).
Małymi kroczkami zbliżają się kolejne mrozy, sam jestem ciekaw jak potoczy się los mojego akumulatora, czy to na pewno radio. Sezon testów wkrótce uważam za otwarty ![;] ;]](https://fiatpunto.com.pl/images/smilies/icon_smile5.gif) .
|
|
Góra |
|
 |
LichuniU |
#432674 Wysłany:
19 Sty 2011, 22:57; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Rafał
Silnik: 1.4 8V 130KM
Wersja: ELX
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Świdnica Rejestracja: 24 Mar 2010, Posty: 135
|
Panowie jest jeszcze jedna rzecz którą warto sprawdzić... Mianowicie przewody od alternatora do akumulatora. Napięcie miernik będzie pokazywał ok, ale jeśli przewody są gdzieś poparciałe, popękane i zaśniedziałe to nie będzie nimi płynął taki prąd jak powinien... W sobotę zmieniałem alternator i przewód przy nim nie dość że był na długości 5 cm odsłonięty i zaśniedziały to jeszcze postrzępiony (fachowcy zmieniali mi altka 2 lata temu). Postanowiłem wyciągnąć cały przewód z takiej rynienki za silnikiem i okazało się że cała izolacja była poparciała, pokruszona, i przewód ogólnie to nie wyglądał tak jak powinien... Wymiana pół godzinki a zapewne będzie lepiej  Pozdro
|
|
Góra |
|
 |
ralfi88 |
#434453 Wysłany:
26 Sty 2011, 14:00; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Kolego Smatryk, dużo kombinujesz ale pobór prądu na postoju o wartości 100mA to za dużo. Normą jest ok 50mA. Sprawdz ile samo radio pobiera, wypnij bezpiecznik i pomiędzy zaciski włóż amperomierz. Mój Pioneer pobierał 70pare mA, gdy wyciagnałem z niego panel przedni to zaledwie 10.
|
|
Góra |
|
 |
Smatryk |
#434475 Wysłany:
26 Sty 2011, 15:20; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Sprawdzę przy okazji jak się pogoda ustatkuje jaki mam pobór prądu bez radyjka. Aktualnie jeżdżę bez podłączonego radia i żadnych kłopotów z akumulatorem nie mam ![;] ;]](https://fiatpunto.com.pl/images/smilies/icon_smile5.gif)
|
|
Góra |
|
 |
nickoo |
#434664 Wysłany:
27 Sty 2011, 00:31; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Żęszuf Rejestracja: 23 Paź 2007, Posty: 7422 Pomógł: 164
|
|
Góra |
|
 |
Smatryk |
#438460 Wysłany:
08 Lut 2011, 14:37; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Hahahahahaha ale mnie dzisiaj mój punciak rozwalił
Wczoraj miałem kurs po lekarzach, na chorobowym siedzę, więc spokojnie jeździłem. No ale jak to człowiek zalatany, zapomniałem odpiąć radyjo od zasilania ![;] ;]](https://fiatpunto.com.pl/images/smilies/icon_smile5.gif) i ku mojemu zdziwieniu jak chciałem dzisiaj autko podjechać i umyć... chłep... chłep i martwe  Dlaczego pokusiłem się na takie tanie radyjko z allegro -.- Pozdrawiam.
|
|
Góra |
|
 |
guniak |
#438490 Wysłany:
08 Lut 2011, 16:18; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Chrzanów Rejestracja: 09 Paź 2010, Posty: 110
|
LichuniU ile dałeś za nowy kabel?
_________________ Punto I 1,1 LPG. 97r./Astra G 1,6 8V LPG
Tuning zew.-alusy.
Tuning wew.-zapach
Spalanie 6/9,5 LPG
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|