Mam takie pytanko. Chce uzyskać efekt ściemniania i rozjaśniania lampki oświetlenia kabiny w fiacie punto. Lampką steruje komputer pokładowy. W sposób opisany przez glaziu co też przedstawia schemat.
Schemat oświetlenia w aucie:
Opis schematu
H1 - stacyjka
B1 - skrzynka bezpiecznikowa zew
B2 - skrzynka bezpiecznikowa wew
M1 - komputer pokładowy
I16 i I17 - Czujniki drzwi
G10 - lampka czyli nasz obszar działania z tym że tu jest schemat chyba innej lampki ja mam z 1 żarówka i prostszą (tak mi sie wydaje)
Do lampki idą 3 kable Czarny - masa, Czerwony - 12V NiebieskoZólty sterownie masą od komputera pokładowego (pojawia się i znika)
Schemat i foto lampki mam nadziej ze dobrze go zrobiłem ;-)

Lampka pracuje w pozycjach:
1 - normalna praca. Na środkowy pin 2 jest podawane stałe napięcie 12V niezależnie od otwarcia czy zamknięcia drzwi. Światło zapala się po otwarciu drzwi, lub po skończonej jeździe w momencie wyciągnięcia kluczyka ze stacyjki, gaśnie po zamknięciu drzwi (ale z opóźnieniem ) lub po przekręceniu kluczyka. Otwarcie centralnego zamka poprzez auto alarm nie powoduje zapalenia światła, dopiero po fizycznym otwarci drzwi ( możne kiedyś wzbogacę autko o ta funkcje zeby zapalało się oświetlenie kabiny zaraz po otwraciu zamka centralnego). Tymi wszytki funkcjami steruje komp pokładowy poprzez podawanie masy na pin 3 (świecenie lampki) lub brak masy (nie świeci)
2 - pozycja kiedy lampka jest wyłączona cały czas
3- pozycja kiedy lampka jest włączona cały czas
Żarówka w lampce 12V 10W
Tak więc potrzebuję, (tak mi się wydaje) prostego układu który by powodował powolne rozjaśnianie i ściemnianie lampki, innych funkcji nie potrzebuje gdyż steruje tym komputer. Jakieś pomysły ?