|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 00:37
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Kuba DST |
#38585 Wysłany:
12 Sie 2007, 16:51; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Strzelin Rejestracja: 24 Lis 2006, Posty: 918
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Grzyws |
#38593 Wysłany:
12 Sie 2007, 17:39; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Grzegorz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Będzin Rejestracja: 23 Cze 2006, Posty: 1324
|
Kuba DST napisał(a): Natomiast Starjet jest nową konstrukcją, wprowadzoną najpóźniej z benzyniaków.
Jeśli się nie mylę wprowadzoną w 2003 roku wraz z modernizacja Punto i 2004 roku w Stilo
_________________ Anonima Lombarda Fabricca Automobili
Fan włoszczyzny
|
|
Góra |
|
 |
marcon |
#39601 Wysłany:
17 Sie 2007, 21:04; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 10 Lip 2007, Posty: 11
|
gp napisał(a): Zamiast bravo - trzecim na tej samej płycie jest corsa.
sciemniacie czy prawde mowicie?
Grande, Linea i Corsa ( D jak rozumiem ) maja ta sama plyte podlogowa? 
_________________ Pierwsza milosc - Punto I 1.2
obecna milosc - Punto II 1.9 JTD
|
|
Góra |
|
 |
Dzióbel |
#39659 Wysłany:
18 Sie 2007, 00:56; Temat postu: |
|
 |
Admin |
 |
Imię: Zbyszek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Chełm/Sławno/Słupsk Rejestracja: 22 Cze 2006, Posty: 3298
|
zgadza się...
_________________ Pilot RC KDS450 SV + Flymentor 3D & Tarot 450 PRO + Flymentor 3D & DJI Phantom 3
|
|
Góra |
|
 |
Grzyws |
#39706 Wysłany:
18 Sie 2007, 11:03; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Grzegorz
Silnik: 1.2 8V 60KM
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Będzin Rejestracja: 23 Cze 2006, Posty: 1324
|
owoce współpracy FIATA z GM 
_________________ Anonima Lombarda Fabricca Automobili
Fan włoszczyzny
|
|
Góra |
|
 |
pajaczek |
#43470 Wysłany:
06 Wrz 2007, 15:26; Temat postu: Fiat zabudował GP na oplu corsie |
|
 |
Puntomaniak |
|
Fiat zabudował swoje GP na oplu corsie, bo inaczej nie GP nie dostałby 5 gwiazdek w teście zderzeniowym. Nie jest to jedyny samochód Fiata zabudowany na platformie konstrukcyjnej innego samochodu. Fiat croma i Alfa romeo 159 są zabudowne na platformie"ypsylon" podobnie jak opel signum, saab 9.3 no i jeszcze kilka.
|
|
Góra |
|
 |
Synek |
#43472 Wysłany:
06 Wrz 2007, 15:36; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Logrono, Mollet del Valles Rejestracja: 19 Paź 2006, Posty: 1310
|
pajaczek napisał(a): Fiat zabudował swoje GP na oplu corsie, bo inaczej nie GP nie dostałby 5 gwiazdek
Brzmi jak prowokacja 
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#43473 Wysłany:
06 Wrz 2007, 15:38; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
Imię: Tomasz
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
Maciey |
#43474 Wysłany:
06 Wrz 2007, 15:39; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Jeśli chodzi o Fiata to moje zdanie jest takie Punto - super szczególnie Mk2 FL  GP pdobnie nowe Bravo - takie moje małe marzenie które kiedyś spełnie ale chyba wczesniej będę miał GP...
A LINEA jest brzydka tak jak brzydkie były Siena, Albea i inne śmieszne sedany z segmentu B jest nieproporcjonalna itd a cenowo też chyba nie pasuje. Moje odczycia po pierwszym spotkani z Lineą na drodze to wielkie rozczarowanie bo w reklamach i na plakatach wyglądała 1000 razy ładniej podbne odczucie miałem co do Grandzi ale to było w sumie nic i GP nadal uważam za ładne.
Jeśli chodzi o sedany Fiata z ostatnich lat to najbardziej spójnie wyglądąła chyba Tempra 
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#43475 Wysłany:
06 Wrz 2007, 15:42; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
Imię: Tomasz
Silnik: 1.2 16V 80KM
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
Jaco |
#43483 Wysłany:
06 Wrz 2007, 16:27; Temat postu: Re: Fiat zabudował GP na oplu corsie |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Podbeskidzie Rejestracja: 27 Lut 2007, Posty: 1211
|
pajaczek napisał(a): Fiat zabudował swoje GP na oplu corsie, bo inaczej nie GP nie dostałby 5 gwiazdek w teście zderzeniowym. Nie jest to jedyny samochód Fiata zabudowany na platformie konstrukcyjnej innego samochodu. Fiat croma i Alfa romeo 159 są zabudowne na platformie"ypsylon" podobnie jak opel signum, saab 9.3 no i jeszcze kilka.
Fakt GP i Corsa to był 'trochę' wspólny projekt Fiata & GM.
Ale nie zmieniaj faktów - to Corsa ma zawieszenie od Grande Punto.
Grande powstało wcześniej, Corsa czyli jego konkurent później. Nawet jeszcze posiada Fiatowski silnik ten Opelek zresztą jak inne też.
I nie mów, że wynik 5 gwiazdek zależy od płyty podłogowej  troszkę może tak, ale test EuroNCAP składa się z wielu elementów.
Co do Cromy to ona też była pierwowzorem, i na JEJ płycie podłogowej postawiono np. Vectrę.
Ale to było za czasów współpracy GM i Fiata.
Tyle dla ścisłości.
_________________ FIAT Grande Punto 90 KM MultiJet
|
|
Góra |
|
 |
pajaczek |
#43507 Wysłany:
06 Wrz 2007, 20:47; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
Masz rację 5 gwiazdek nie zależy od płyty podłogowej i mi nie chodziło o płytę podłogową ale o tzw. platformę konstrukcyjną czyli o coś więcej niż płyta podłogowa to jest cały szkielet nadwozia czyli wszystkie elementy wykonane z blach o podwyższonej wytrzymałości a na to patent mają Niemcy. Popatrz na test zderzeniowy AR 156 !!!! nie jestem pewien czy chinskie samoochody nie wypadają lepiej. Blacharze w serwisach GM już dawno pałowali się z Oplem signum zanim w Fiacie zaczeli myśleć o Cromie. Podobnie było z GP wiadomo było że Fiat będzie budował coś na
"corsie" której założenia znane były wcześniej. I teraz te same problemy mają blacharze w serwisach fiata. Platforma konstrukcyjna to nie tylko blachy ale także całe systemy:hamulce, napęd,instalacja elektryczna, stąd stacyjka w Cromie między siedzeniami (Saab). Firmy w ten sposób oszczędzaja czas i fundusze na badania, poprostu kupują gotowy samochód i obudowują po swojemu.
|
|
Góra |
|
 |
Jaco |
#43510 Wysłany:
06 Wrz 2007, 21:02; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
Możesz mieć swoje zdanie jak najbardziej  Tyle, że akurat dość dobrze jestem w tym temacie
A co powiesz na Fiata 500 ? 5 gwiazdek też dzięki niemieckiej technologii ? (oplowej, vw czy co tam innego z panzerwagona)
[ Dodano: Czw Wrz 06, 2007 9:02 pm ]
Porównujesz Alfę Romeo z "chińczykami"
http://motoryzacja.interia.pl/szukaj/news/chinska-demolka,931044
Podtrzymujesz ?
Wiadomo, że 156 stka to starsza konstrukcja  i nie super bezpieczna.
Btw. np. Alfa 159 ma 5 gwiazdek.
|
|
Góra |
|
 |
pajaczek |
#43513 Wysłany:
06 Wrz 2007, 21:14; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
AR 159 ma 5 gwiazdek bo jest zabudowana na oplu signum, vectra,itd. Poszukaj w sieci filmu ze 156 .
|
|
Góra |
|
 |
Jaco |
#43515 Wysłany:
06 Wrz 2007, 21:23; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
pajaczek napisał(a): AR 159 ma 5 gwiazdek bo jest zabudowana na oplu signum, vectra,itd. Poszukaj w sieci filmu ze 156 .
Czego bym nie znalazł to porównanie tego z chińskim złomem jest nie na miejscu. Zerknij może jeszcze raz na zdjęcia z linku, który dla przykładu wkleiłem.
Nie muszę szukać bo wiem jak ta Alfa wypada w testach zderzeniowych i wypadkach.
Napisałem nie jest to pierwsza świeżość przecież, ile lat temu weszła na rynek.
|
|
Góra |
|
 |
pajaczek |
#43516 Wysłany:
06 Wrz 2007, 21:37; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
Cytuj: Napisałem nie jest to pierwsza świeżość przecież, ile lat temu weszła na rynek.
No zgadza się ale w tym czasie inni robili już samochody z blach o podwyższonej wytrzymałości.
|
|
Góra |
|
 |
Jaco |
#43517 Wysłany:
06 Wrz 2007, 21:40; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
pajaczek napisał(a): No zgadza się ale w tym czasie inni robili już samochody z blach o podwyższonej wytrzymałości.
Dobrze, ale teraz Fiat wcale nie jest gorszy i konkuruje na równi z innymi.
Można też powiedzieć tak:
Wiadomo w panzerwagonach było jest i będzie TDI.
A Fiat ma Multijeta, i jako pierwszy wprowadził Common Raila.
I TDI się kryje.
To już nie ten Fiat co kiedyś.
Najlepszy przykład masz w 500tce - tam nikt nie miał nic wspólnego. Wszystko zrobili Włosi i tyle.
I mamy najmniejsze 5 gwiazdkowe bezpieczne autko.
|
|
Góra |
|
 |
pajaczek |
#43518 Wysłany:
06 Wrz 2007, 21:53; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
Jaco napisał(a): Najlepszy przykład masz w 500tce - tam nikt nie miał nic wspólnego. Wszystko zrobili Włosi i tyle.
Zobaczymy ile będzie z Forda... Ja tego nie piszę aby pognębić fiata wszyscy tak robią, teraz wiele części samochody mają wspólne to już nie są fabryki tylko montownie.
|
|
Góra |
|
 |
Jaco |
#43520 Wysłany:
06 Wrz 2007, 22:11; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
pajaczek napisał(a): Zobaczymy ile będzie z Forda....
Tutaj mogę Cię zapewnić w 100%, że to w Fordzie będzie z Fiata jednak. Bo to właśnie Ford zwrócił się do Fiata z ofertą jak to mówisz "obudowania" nowej 500tki w nowe KA - bo wyjdzie ich to taniej zdecydowanie.
I produkcja będzie w Tychach jak zapewne wiesz.
Masz rację jest trochę wspólnych rzeczy - konkretnie producentów części, i nawet te wielbione pod niebiosa niemieckie maszyny mają podzespoły od np. Fiata. Ale mało kto o tym wie.
Ludzie niektórzy zatrzymali się daaaaleko daaawno temu i pozostało im, że VW musi jest i będzie najlepszy.
Nie jestem wielkim fanem Fiata - żeby nie było. Nie mam ulubionej marki
Po prostu piszemy sobie o faktach.
Myślę, że tak można długo - ale dość zeszliśmy z tematu, a ten jest o Linei.
Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
Synek |
#43536 Wysłany:
07 Wrz 2007, 00:49; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Logrono, Mollet del Valles Rejestracja: 19 Paź 2006, Posty: 1310
|
O ile sie nie myle to Fiat wprowadzil do produkcji seryjnej pierwszy silnik diesla z wtryskiem bezposrednim (nie tylko pierwszy common rail) w Cromie zanim pojawil sie pierwszy TDI w Audi
A Linea to mi sie nie podoba  Zeby nie bylo, ze nie na temat 
|
|
Góra |
|
 |
Krzycho90 |
#71713 Wysłany:
12 Gru 2007, 21:25; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Województwo: podkarpackie [R]
|
Fiat Linea zdobywa nagrodę "Autobest 2008".
Jury, w skład którego wchodzi 15 dziennikarzy z rynków Europy Środkowej i Wschodniej, przyznało Fiatowi Linea cenny tytuł „Autobest 2008”. Opracowany przez specjalistów z Centrum Stylu Fiata model wyprzedził tak mocnych konkurentów jak m.in. Kia cee'd oraz Mazda 2.
Dziennikarze zasiadający w jury konkursu „Autobest 2008” reprezentują 15 krajów europejskich, w których mieszka łącznie około 300 mln. ludzi (Bułgaria, Cypr, Chorwacja, Grecja, Macedonia, Polska, Czechy, Rumunia, Rosja, Serbia, Słowacja, Słowenia, Turcja, Ukraina oraz Węgry).
Jako zdobywca łącznie 850 punktów, Fiat Linea pozostawił w tyle konkurentów takich jak Kia cee'd (784), Mazda2 (705), Skoda Fabia (679) oraz Toyota Auris (583).
Podczas wyboru zdobywcy tytułu „Autobest” jury uwzględnia 13 kryteriów takich jak stylizacja, komfort, niskie koszty eksploatacji, właściwości jezdne, cena oraz wartość dla użytkownika. Fiat Linea w oryginalny sposób łączy styl, funkcjonalność i przyjemność jazdy. Auto ma obszerne wymiary, które stawiają ten model na szczycie swojej klasy.
W Fiacie Linea można wygodnie i relaksowo podróżować. Oferuje on wygodną pozycję dla osób każdej postury. Dzięki regulacji siedzenia kierowcy oraz kierownicy (wysokość i głębokość), na przednich fotelach osiągnięto doskonałe efekty pod względem przestronności oraz idealnej pozycji do jazdy (wysokość kierowców może wynosić od 1,50 do około 2 metrów). Również w przypadku bardzo wysokiego kierowcy, siedzący za nim, na tylnym siedzeniu, równie wysoki pasażer będzie miał zapewnianą wygodną pozycję. Wszystko to bez wpływu na pojemność bagażnika, osiągającego aż 500 litrów w normalnej konfiguracji (należy do najbardziej pojemnych w swojej kategorii). Jeśli przestrzeń jest nadal niewystarczająca, wystarczy całkowicie opuścić tylną kanapę, aby mieć do dyspozycji nadzwyczajną przestrzeń ładunkową: 1175 litrów do linii dachu.
fiat.pl
_________________ byłe mk2 FL : topic38980.html obecne: w trakcie przygotowania
|
|
Góra |
|
 |
janusz_w |
#71882 Wysłany:
13 Gru 2007, 14:56; Temat postu: Linea |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Janusz
Silnik: 1.4 16V 95KM
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Andrychów Rejestracja: 26 Cze 2007, Posty: 26
|
Kupiłbym Linee z silnikiem Diesla 120 Km. Silnik 90 KM jest za słaby dla tego auta.
|
|
Góra |
|
 |
mireks |
#75665 Wysłany:
28 Gru 2007, 20:59; Temat postu: Re: Linea |
|
 |
Puntomaniak |
|
janusz_w napisał(a): Kupiłbym Linee z silnikiem Diesla 120 Km. Silnik 90 KM jest za słaby dla tego auta.
Jest wystarczający - sprawdziłem
Pzdr
Mirek
|
|
Góra |
|
 |
heffer |
#76499 Wysłany:
31 Gru 2007, 18:47; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Bravo
Silnik: 1.4 16V 120KM
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 02 Wrz 2007, Posty: 102
|
|
Góra |
|
 |
mireks |
#78793 Wysłany:
06 Sty 2008, 20:27; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
heffer napisał(a): Moj tata planuje kupic wersje dynamic 1.4 120km na poczatku przyszlego roku  podoba mi sie to autko
Ja bym się zastanawił nad takim silnikiem. Cena prawie identyczna co diesla, moment obrotowy też tylko że dużo szybciej będzie się zbierać i... więcej palić. No ale faktem będzie, że na drodze nie jednemu złoi tyłek
Pzdr
Mirek
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|