You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 12:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość

Post #467201 Wysłany: 26 Kwi 2011, 20:48; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Abarth Grande Punto
Silnik: 1.4 16V 155KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków
Jak pamietam to byla gdzies kolo przepustnicy czy cosik (sprawdz w eperze online). Czy centralka to cos innego niz komputer ?
Z doswiadczenia wiem ,ze jak komp padniety to woz nie odpala . Resetowales kompa ?
Jak odpala ,a jest problem na zimnym i wolnych to w wiekszosci jest problem z mieszanka = za duzo/malo leje , badz tez ktorys cylinder np ma wysrany wtrysk/swiece/cewke itp.
U mnie niedawno na stand alonie byl problem (nie bede rozwijac tematu ,ale calkowita zmiana ukladu wtryskowo-zaplonoweog) , woz odpalal na 3cyl , okazalo sie ze swiece dupne + odczepiajace sie wtyczki od 1-2 wtryskow , o ustawieniach kompa nie wspomne bo to pomijalna sprawa ;)
Tak wiec obadaj jeszcze wszystkie wtyki , psikajac takim elektropreparatem do czyszczenia stykow . Nieraz tez proste odpiecie,podpiecie wszystkich pomaga

209KM@5650rpm & 289Nm@3915rpm by cinsoft.pl & moto-race.pl

Post #467217 Wysłany: 26 Kwi 2011, 21:08; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Arek
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Mysłowice-Wesoła-Brzęczkowice :)
Jak mi padła centralka sterująca to też miałem błąd cewki i na początku też tak grzebałem metodą prób i błędów i nie wiedziałem co jest i ciągle chodził na 2cylindry aż przejechałem się do elektromechanika i nawet nie podłączał auta pod kompa tylko posłuchał jak chodzi i od razu powiedział komputer to standard w P2. Ja kupiłem nówkę komputer za 750zł bodajże po założeniu komputera po problemie.
(Ja tak przyuważyłem w wszystkich modelach fiata komputery są przymocowane do nadkola w stałym sztywnym miejscu a w P2 jest przymocowany do silnika koło przepustnicy i moje zdanie jest takie że sterownik się rozgrzewa i przy wibracjach jakie są od silnika po czasie go szlak trafia i uważam że mógł być w innym miejscu zamontowany i by było po problemie to moje zdanie)

Post #467312 Wysłany: 26 Kwi 2011, 23:04; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Miejscowość: Tychy
Zlokalizowałem ten układzik.

a więc centralka.... zastanawiam sie czy można wydrzeć taką na szrocie i wkręcić do siebie...

z PI nie podejdzie bo tam jest centralka jednosondowa a PII dwusondowa - zgodnie z tymi informacjami na stronie seriwsu.

Mhmmm... odkręciłem filter powietrza i próbowałem te kable podopinać, ale to uja dało...
Szlak jasny kupiłem tego kropasa za 6,5k a teraz okazuje się że szykuje się wydatek za 800 złotych, taka mała rzecz.... wielkości portfela i tyle kasy kosztuje.

Nie wiem kiedy ją wymienie/naprawie - zero funduszy niestety :roll:
CO prawda gość którego ktoś podał w linku jest z mojego miasta (tychy) ale ja jestem na podkarpaciu w tej chwili, także i tak źle i tak nie dobrze.
Tata mój zajrzy do tego gościa i się zapyta co i jak.

No cóż, na pewno jutro nie pojade do tego disgnosty, u którego dzisiaj byłem - "COŚ nie tak z kablami od cewki do sterownika"
Ten szrot mi chodzi po głowie, myślicie że jeżdząc po szrotach są szanse na znalezienie takiego czegoś?

[ Dodano: 26 Kwi 2011 22:04 ]
nie odpowiedziałem DeviLL'owi: nie, samochód odpala od strzału, pompa popmuje paliwo (to chyba dźwięk pompy), kontrolki gasną, oprócz tej jednej wiadomej a silnik chodzi jak traktor. Nie ma różnicy czy jest silnik zimny czy nagrzany. Dzisiaj przeprowadzałem autoadaptację która również nie przyniosła skutku.

Post #467321 Wysłany: 26 Kwi 2011, 23:17; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Abarth Grande Punto
Silnik: 1.4 16V 155KM
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków
woofer jak chodzi jak traktor to uszczelka lub cewka , jest dzwiek jak subaru ? :mrgreen:

209KM@5650rpm & 289Nm@3915rpm by cinsoft.pl & moto-race.pl

Post #467326 Wysłany: 26 Kwi 2011, 23:32; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

hyh niestety nie, raczej jak Ursus c360 :E

Natomiast podpięcie innej centralki ze szrotu chyba nie wchodzi w grę, podobno po podpięciu jest ona dopasowywana do klucza CODE każdego indywidualnego egzemplarza mhmm... :roll:

Post #467333 Wysłany: 27 Kwi 2011, 00:11; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

woofer napisał(a):
Natomiast podpięcie innej centralki ze szrotu chyba nie wchodzi w grę, podobno po podpięciu jest ona dopasowywana do klucza CODE każdego indywidualnego egzemplarza mhmm...

to bodycomp chyba zależny od immo. ten od wtrysków chyba nie, ale nie jestem pewien

Post #467471 Wysłany: 27 Kwi 2011, 14:40; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

jest opcja podpięcia takiej używanej centralki ale musisz dać wyczyścić komputer by usunąć z niego kod z immo i jeszcze tam jest coś do usunięcia ale nie pamiętam dokładnie :(

Post #467758 Wysłany: 28 Kwi 2011, 09:49; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

więc gra nie jest warta świeczki? Pewnie te wszystkie zerowania w sumie wyniosa tyle co naprawa centralki ?

Post #467818 Wysłany: 28 Kwi 2011, 14:24; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Ja swoją dawałem do naprawy czekałem na nią ponad tydzień i nie udało się naprawić gościu chciał mi sprzedać regenerowaną lub nową ale do regenerowanej powiedział że nie daje gwarancji jak długo wytrzyma i w końcu wyszło że kupiłem nową niby jakąś poprawioną że niby już nie ma być takich cudów jak ze starą centralką

Post #471257 Wysłany: 07 Maj 2011, 11:10; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Witam po dość długiej nieobecności.
Potwierdziło się najgorsze, centralka wtrysku okazała się popsuta. Wysłałem facetowi z mojego miasta - Kocar. Jednak okazało się, że n ie da się jej naprawić bo jest poprzepalana w środku za mocno, może to polutować ale zazwyczaj taki zabieg działa na miesiąć, góra dwa.
Od wczoraj mam nową centralke zamontowaną - 700 złotych mnie to kosztowało. Silnik chodzi równiutko, a i spalanie nawet nieco się zmniejszyło.
Ehh człowiek nie wie, trzeba było mi jechać prosto do niego i by mi prawdziwy majster powiedział co i jak, a nie jeżdżenie po jakiś .ebanych znachorach.

Dzięki wszystkim za wszelkie informacje!

Topic można close :)

Post #471386 Wysłany: 07 Maj 2011, 17:31; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

niestety miałem racje... ale cóż to tylko auto, czasem coś sie może zjeba..

Post #473013 Wysłany: 12 Maj 2011, 13:45; 
 Temat postu:
Puntoświr

Miejscowość: LKS
woofer napisał(a):
Witam po dość długiej nieobecności.
Potwierdziło się najgorsze, centralka wtrysku okazała się popsuta. Wysłałem facetowi z mojego miasta - Kocar.

Też korzystałem z usług KoCar. Bardzo profesjonalni ludzie.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)