You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 21:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #467907 Wysłany: 28 Kwi 2011, 17:28; 
 Temat postu: Jak jest z kompami w grande...
Sympatyk kropek

Witam, jestem w trakcie planowania dość dużej modernizacji mojego grande, bd podgrzewane fotele itd. Chciałem się dowiedzieć jak to jest z kompami w GP szukałem trochę nie znalazłem, pierwsza rzecz ja mam szyby el. tylko przednie u mnie sterowane są bezpośrednio tzn. przychodzi plus minus i jazda, w wersjach z czterema szybami el. jest dodatkowo układzik jakaś cewka jest przypuszczam przekaźnik dorwę jakiś uszkodzony mechanizm i jestem w stanie takie cuda sobie zrobić w reszcie drzwi, (tylne też bd przerabiał na el) tylko pytanie ja mam jakby wersje LOW bd chciał zrobić HIGH i w tym momencie bd trzeba podłączyć się pod nieużywane piny w kompie i nie wiem czy on mi to obsłuży czy bd trzeba go przeprogramować wymienić ? Jeśli tak to nie jest problem tylko z jakim kodem kupić sterownik który ma wszystkie możliwe funkcje jakie sobie tylko u nich można zażyczyć ? Bo powiem z góry że na tylnych szybach elektrycznych się nie skończy dojdą do tego podgrzewane fotele, dodatkowe czujniki itd. itp. Jednym słowem autko bd miało wyposażenie maksymalne jakie sobie można u nich zamówić, no może jeden wyjątek dachu nie bd cioł pod szyber ;)
Pozdro.

Post #467927 Wysłany: 28 Kwi 2011, 18:49; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Estiva
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Włocławek
witam,
zgodnie z e-learn body compy sa programowane w trakcie produkcji. Później nie ma możliwości modyfikacji. Tak że może obsłużyć tylko to co ma wprogramowane. Nie ma możliwości doprogramowania. Poza tym prawie wszystko w grande idzie po lini can - chodzi o komunikacje pomiędzy sterownikami poszczególnych funkcji.

Post #468048 Wysłany: 28 Kwi 2011, 21:43; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Ja wiem że idzie po Can'ie to jest teoria z tym programowaniem...
Niby jak do programowują piloty np. w tychach ? ;> Niby niemożliwe a jednak. A wgl. jak pisałem wyżej skoro się "nie da" to z jakim oznaczeniem komp kupić mają różne oznaczenia względem rzeczy które mogą obsłużyć chyba że się mylę to mnie proszę poprawić. a jak nie to idzie wszystko "oszukać" głupie światła przeciwmgielne idzie zrobić żeby się na tablicy wyświetlały że są włączone wystarczy tranzystorek i odpowiedni rezystorek do ograniczenia prądu bazy osłonka i żarówka do tablicy i tyle... Ale z tego co czytałem nikt na forum na to nie wpadł... Więc jak ktoś chce wiedzieć jak to zrobić to priv..... Aha proszę o konkrety jak ktoś w tym siedzi a nie pisanie oczywistych rzeczy.
Pozdro Kris

Ps. era wypalanych pamięci itp. jednorazowego użytku dawno minęła, zawsze można wylutować układzik przeprogramować go lub kupić taki sam nowy (bo pewnie są programowane w podstawkach do programowania temu w trakcie produkcji i zabezpieczone przed zapisem że nie idzie przeprogramować) Ale to na marginesie....

Post #468239 Wysłany: 29 Kwi 2011, 14:06; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Hubert
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Gent, Belgia
Doprogramować zawsze można, pozostaje kwestia odpowiedniego softu. Np. w FESie jest taka opcja (na razie niedostępna dla GP) - PROXI Alignment Procedure. Gdzieś na forum Alfy czytałem, że bez problemu da się za jego pomocą aktywować w body kompie funkcje, których fabrycznie nie było a zostały samodzielnie domontowane.

od 03.2010:
Grande Punto Dynamic 5D | 2005 | 1.3 MultiJet 16V | 6-speed | 75 650 - 136 000 km
MOD by CINEK: 111 KM @ 231 Nm | Turbo VNT BorgWarner KKK BV35 @ 1.35 bar | EGR Off

Dołożone: tempomat, fabryczne radio CD z mp3, podłokietnik
W planach:
przyciemniane szyby tylne, fabryczny subwoofer, nagrzewnica elektryczna

04.2008 - 05.2009:
Punto MK1 SX 3D | 1997 | 1.2 8V 75 KM | 187 000 - 201 350 km

Post #468253 Wysłany: 29 Kwi 2011, 14:47; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Czyli tak jak myślałem kwestia otwarta a temat rzeka, przedzwonię do ko car w Tychach i ich się zapytam. Pozdrawiam.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)