|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 13:16
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
kdudka1988 |
#467907 Wysłany:
28 Kwi 2011, 17:28; Temat postu: Jak jest z kompami w grande... |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam, jestem w trakcie planowania dość dużej modernizacji mojego grande, bd podgrzewane fotele itd. Chciałem się dowiedzieć jak to jest z kompami w GP szukałem trochę nie znalazłem, pierwsza rzecz ja mam szyby el. tylko przednie u mnie sterowane są bezpośrednio tzn. przychodzi plus minus i jazda, w wersjach z czterema szybami el. jest dodatkowo układzik jakaś cewka jest przypuszczam przekaźnik dorwę jakiś uszkodzony mechanizm i jestem w stanie takie cuda sobie zrobić w reszcie drzwi, (tylne też bd przerabiał na el) tylko pytanie ja mam jakby wersje LOW bd chciał zrobić HIGH i w tym momencie bd trzeba podłączyć się pod nieużywane piny w kompie i nie wiem czy on mi to obsłuży czy bd trzeba go przeprogramować wymienić ? Jeśli tak to nie jest problem tylko z jakim kodem kupić sterownik który ma wszystkie możliwe funkcje jakie sobie tylko u nich można zażyczyć ? Bo powiem z góry że na tylnych szybach elektrycznych się nie skończy dojdą do tego podgrzewane fotele, dodatkowe czujniki itd. itp. Jednym słowem autko bd miało wyposażenie maksymalne jakie sobie można u nich zamówić, no może jeden wyjątek dachu nie bd cioł pod szyber
Pozdro.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Yacek |
#467927 Wysłany:
28 Kwi 2011, 18:49; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Estiva
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Włocławek Rejestracja: 21 Wrz 2008, Posty: 739 Pomógł: 53
|
witam,
zgodnie z e-learn body compy sa programowane w trakcie produkcji. Później nie ma możliwości modyfikacji. Tak że może obsłużyć tylko to co ma wprogramowane. Nie ma możliwości doprogramowania. Poza tym prawie wszystko w grande idzie po lini can - chodzi o komunikacje pomiędzy sterownikami poszczególnych funkcji.
_________________ GP. MY2008
|
|
Góra |
|
 |
kdudka1988 |
#468048 Wysłany:
28 Kwi 2011, 21:43; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Ja wiem że idzie po Can'ie to jest teoria z tym programowaniem...
Niby jak do programowują piloty np. w tychach ? ;> Niby niemożliwe a jednak. A wgl. jak pisałem wyżej skoro się "nie da" to z jakim oznaczeniem komp kupić mają różne oznaczenia względem rzeczy które mogą obsłużyć chyba że się mylę to mnie proszę poprawić. a jak nie to idzie wszystko "oszukać" głupie światła przeciwmgielne idzie zrobić żeby się na tablicy wyświetlały że są włączone wystarczy tranzystorek i odpowiedni rezystorek do ograniczenia prądu bazy osłonka i żarówka do tablicy i tyle... Ale z tego co czytałem nikt na forum na to nie wpadł... Więc jak ktoś chce wiedzieć jak to zrobić to priv..... Aha proszę o konkrety jak ktoś w tym siedzi a nie pisanie oczywistych rzeczy.
Pozdro Kris
Ps. era wypalanych pamięci itp. jednorazowego użytku dawno minęła, zawsze można wylutować układzik przeprogramować go lub kupić taki sam nowy (bo pewnie są programowane w podstawkach do programowania temu w trakcie produkcji i zabezpieczone przed zapisem że nie idzie przeprogramować) Ale to na marginesie....
|
|
Góra |
|
 |
Hubik |
#468239 Wysłany:
29 Kwi 2011, 14:06; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Hubert
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Gent, Belgia Rejestracja: 23 Kwi 2008, Posty: 632 Pomógł: 5
|
Doprogramować zawsze można, pozostaje kwestia odpowiedniego softu. Np. w FESie jest taka opcja (na razie niedostępna dla GP) - PROXI Alignment Procedure. Gdzieś na forum Alfy czytałem, że bez problemu da się za jego pomocą aktywować w body kompie funkcje, których fabrycznie nie było a zostały samodzielnie domontowane.

od 03.2010: Grande Punto Dynamic 5D | 2005 | 1.3 MultiJet 16V | 6-speed | 75 650 - 136 000 km MOD by CINEK: 111 KM @ 231 Nm | Turbo VNT BorgWarner KKK BV35 @ 1.35 bar | EGR Off
Dołożone: tempomat, fabryczne radio CD z mp3, podłokietnik W planach: przyciemniane szyby tylne, fabryczny subwoofer, nagrzewnica elektryczna
04.2008 - 05.2009: Punto MK1 SX 3D | 1997 | 1.2 8V 75 KM | 187 000 - 201 350 km
|
|
Góra |
|
 |
kdudka1988 |
#468253 Wysłany:
29 Kwi 2011, 14:47; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Czyli tak jak myślałem kwestia otwarta a temat rzeka, przedzwonię do ko car w Tychach i ich się zapytam. Pozdrawiam.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|