|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 15:33
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
ivan0206 |
#471693 Wysłany:
08 Maj 2011, 18:04; Temat postu: kropkiem w bieszczady - jak wyszykować auto? |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Cześć! moje pytanie zawarte jest w temacie  Pochodzę z nizin, auto mam w dosyć dobrym stanie ale do ideału brakuje mu jeszcze sporo. Wybieram się w tym roku na tourne po bieszczadach.Jako, że do gór jakoś dojadę to dalsza droga może okazać się problematyczna, gdyż drogi są tam delikatnie mówiąc - skomplikowane i strome.Więc jeśli możecie, to powiedzcie:
1.Co sprawdzić w kropce, żeby nie wysiadła mi gdzieś na kilku kilometrowym podjeździe i żebym ze zjazdu nie zjechał prosto w przepaść.
2.Jadąc tam pierwszy raz samochodem i biorąc pod uwagę fakt że nigdy samochodem po górach nie jeździłem jest spora szansa, że wrócę cało? 
|
|
Góra |
|
 |
|
|
domin45670 |
#471694 Wysłany:
08 Maj 2011, 18:10; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 25 Maj 2008, Posty: 14400 Pomógł: 128
|
Jeśli masz zamiar zwiedzać góry i doliny, to upewnij się, że sprzęgło masz ok (żeby podczas podjazdu nie zaczęło się ślizgać) i czy hamulce są ok.
_________________ PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 128 000 km GRIGIO STEEL Gorąca Szesnastka Club
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#471701 Wysłany:
08 Maj 2011, 18:49; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wojtek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN Rejestracja: 10 Gru 2009, Posty: 4596 Pomógł: 56
|
to już tak z techniki jazdy staraj się na zjazdach hamować silnikiem aby hamulców nie przegrzać, no chyba że łagodne drogi będziesz wybierał, poza tym co wymienił Dominik posprawdzaj standardowe rzeczy
|
|
Góra |
|
 |
WLBN |
#471741 Wysłany:
08 Maj 2011, 20:51; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Biecz/Kraków Rejestracja: 16 Wrz 2008, Posty: 495 Pomógł: 4
|
Oj, mógłbym Ci dłuuuuugi wykład przeprowadzić- z moich 60000 km rocznie jakieś 90 % na południe od E4 i na wschód od E7:) Podstawa- hamowanie silnikiem, ale to i na nizinach się przydaje. Jak będziesz w Bieszczadach to koniecznie przejedź się z Cisnej przez Wetlinę i Ustrzyki Górne do Lutowisk. Jedna z moich ulubionych tras do czerpania satysfakcji z prowadzenia pojazdu. A jak się na to tournee po Bieszczadach wybierzesz w pierwszej połowie lipca to możesz mnie spotkać.
_________________ WLBN
|
|
Góra |
|
 |
nickoo |
#471908 Wysłany:
09 Maj 2011, 10:02; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Żęszuf Rejestracja: 23 Paź 2007, Posty: 7422 Pomógł: 164
|
WLBN napisał(a): Jak będziesz w Bieszczadach to koniecznie przejedź się z Cisnej przez Wetlinę i Ustrzyki Górne do Lutowisk. Jedna z moich ulubionych tras ach te serpentyny  (uwielbiam te w Cisnej) ivan0206 musisz mieć pewność co do stanu sprzęgła i hamulców to podstawa no i oczywiście cała reszta również sprawna. ivan0206 napisał(a): Jadąc tam pierwszy raz samochodem i biorąc pod uwagę fakt że nigdy samochodem po górach nie jeździłem jest spora szansa, że wrócę cało?
zawsze bądź czujny i nie szalej 
_________________ Fiat Punto I 97 60KM 1.2 Pb+LPG 5D Biały jak umyty  topic20164.html

było zwykłe "S" a teraz lekko doposażyłem 
Czy masz już darmowe Assistance?
|
|
Góra |
|
 |
cyklista |
#473117 Wysłany:
12 Maj 2011, 20:07; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź-Zakopane Rejestracja: 06 Sie 2008, Posty: 148
|
Ja codziennie w pracy robię po 150-200 km w okolicach zakopanego .Tak jak koledzy mówią.Hamowanie silnikiem to podstawa.Dobre hamulce i sprzęgło.Dobra rada jeśli nie wymieniałeś dawno płynu hamulcowego to go wymień.Stary płyn jest bardziej podatny na przegrzanie.Sam się o tym przekonałem .Po za tym sprawdź stan układu chłodzenia.Czy włącza Ci się dmuchawa.Bo potem przy długim podjeździe może Ci się zagotować woda w chłodnicy przy niesprawnym układzie chłodzenia.O dobrych oponach i układzie kierowniczym chyba nie trzeba wspominać. 
|
|
Góra |
|
 |
bili117 |
#473141 Wysłany:
12 Maj 2011, 21:08; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: świętokrzyskie [T]
|
WLBN napisał(a): koniecznie przejedź się z Cisnej przez Wetlinę i Ustrzyki Górne do Lutowisk.
I najważniejsze aby odwiedzić bar który jak to nazywam pod korzeniami  taras zbudowany na grubych drzewach z odwróconymi korzeniami w samym centrum obok parkingu
20 marca tego roku i w tle Cisna
 w najbliższą niedzielę znów odwiedzę tamte drogi
_________________ 1.2 MPI 75KM HSD 94r.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|