|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 01:14
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
krawiec |
#480627 Wysłany:
09 Cze 2011, 18:48; Temat postu: Podwozie do wglądu |
|
 |
Forumowicz |
|
Witam,
wygląda na to, że będę(mam?) problem z nadwoziem albo zawieszeniem.
Nie wiem zbytnio co może być tego przyczyną, czy to zawieszenie, czy to uszkodzona, przegnita płyta podłogowa czy coś innego - byłem na szarpaku ostatnio i wszystko było ok.
Może to ja niepotrzebnie panikuje bo auto jeździ ok i żadnych stuków i trzasków z spodu nie mam.
Załączam rysunek i dzięki za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
|
dariuszs860 |
#480629 Wysłany:
09 Cze 2011, 18:55; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Dariusz
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 09 Lip 2009, Posty: 897 Pomógł: 15
|
Pojawia się już korozja na rancie progu. Pojedź gdzieś na kanał i dokładnie obejrzyj całą podłoge. Najlepiej jak najwcześniej zareagujesz to i bedzie mniej roboty przy tym i bedzie taniej 
_________________ Jeżeli Ci pomogłem kliknij "pomógł"
|
|
Góra |
|
 |
krawiec |
#480631 Wysłany:
09 Cze 2011, 18:59; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
dzięki za odpowiedź.
Co myślisz o tym opadzie? problem w tym, że nie mam nigdzie innego punta żebym mógł porównać czy tak ma być czy ta podłoga "siada"
|
|
Góra |
|
 |
dariuszs860 |
#480634 Wysłany:
09 Cze 2011, 19:12; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Ty trudno powiedzieć dlaczego, w sumie u mnie też nie jest idealnie równo  Może być gdzieś mocniejsza rdza i coś sie tam na rancie opadło ( bardzo w to wątpie), a może gdzieś było z przodu delikatnie zaczepione i z przdu jest podbite do góry? niewiadomo. pojedź na kanał i zobaczysz, jak sam nie wszystko wiesz to jakich mechanior powie [ Dodano: 09 Cze 2011 19:12 ]Ale na pewno podłoga nie siada 
|
|
Góra |
|
 |
AndyPol |
#480638 Wysłany:
09 Cze 2011, 19:21; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Andy
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Rzeszów Rejestracja: 15 Gru 2009, Posty: 1463 Pomógł: 120
|
Myślę, że warto skontrolować cały próg wzdłuż linii jego rantu. Ten rant, to zachodzące na siebie blachy, niestety często od tego miejsca rozpoczyna się korozja i zaczyna atakować do góry w kierunku spodu progu i podłogi. Warto szczególnie dokładnie rzucić okiem na stan blachy za tym rantem. Wzdłuż jego całej długości. Niestety w tym miejscu często pojawiają się dziury. Dlatego taka kontrola jest bardzo ważna.
_________________ Punto 1,1 SX z 1998 roku.
|
|
Góra |
|
 |
krawiec |
#480640 Wysłany:
09 Cze 2011, 19:30; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
to do kontroli będzie cała podłoga bo z drugiej strony wygląda to podobnie.
dzięki bardzo za podpowiedzi.
|
|
Góra |
|
 |
AndyPol |
#480644 Wysłany:
09 Cze 2011, 19:48; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Andy
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Rzeszów Rejestracja: 15 Gru 2009, Posty: 1463 Pomógł: 120
|
Wiesz, sporo Kropków jest po wymianie progów. Dlatego porównywanie ich do oryginalnego wykonania może doprowadzić nas fałszywych wniosków. Ten rant i sam próg jest niezwykle ważny. Zwłaszcza, jeśli chodzi o podnoszenie samochodu. Tam musi być zdrowa blacha by dało się to zrobić.
[ Dodano: 09 Cze 2011 18:48 ] Oby była tam zdrowa blacha i skończyło się na oczyszczeniu z korozji, zabezpieczeniu podkładem, farbą i konserwacją. Do kontroli weź sobie dobrą lampę. Przyda się szczotka druciana, bo trzeba oczyścić dobrze ten rant zwłaszcza od wewnętrznej strony. W tym rancie są również otwory odprowadzające wodę z wnętrza progu, trzeba sprawdzić czy są drożne ( otwory). Pozdrawiam.
_________________ Punto 1,1 SX z 1998 roku.
|
|
Góra |
|
 |
krawiec |
#480651 Wysłany:
09 Cze 2011, 19:52; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
AndyPol napisał(a): ... [ Dodano: 09 Cze 2011 18:48 ] Oby była tam zdrowa blacha i skończyło się na oczyszczeniu z korozji, zabezpieczeniu podkładem, farbą i konserwacją. Do kontroli weź sobie dobrą lampę. Przyda się szczotka druciana, bo trzeba oczyścić dobrze ten rant zwłaszcza od wewnętrznej strony. W tym rancie są również otwory odprowadzające wodę z wnętrza progu, trzeba sprawdzić czy są drożne ( otwory). Pozdrawiam.
Też mam taką nadzieję. Problem w tym, że ja nie mam kanału i będę musiał to komuś dać do zrobienia a wiadomo jak to jest z "solidnością"
Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
dariuszs860 |
#480652 Wysłany:
09 Cze 2011, 19:54; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
To na początku pojedź tylko w sprawie sprawdzenia i powiesz ze sam chcesz to wszystko zobaczyć  Normalny blacharz / lakiernik pozwoli obejrzeć tobie 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|