You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 26 Cze 2025, 09:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #482187 Wysłany: 16 Cze 2011, 14:00; 
 Temat postu: Hałas po wymianie pompy wspomagania
Puntoświr

Siemka. Miałem wyciek w maglownicy, a pompie wspomagania zdarzało się zblokować i popiszczeć paskiem. Zanim zauważyłem wyciek z maglownicy zakupiłem sobie nową pompę, potem doszła nowa maglownica i drążki z rozpędu też wziąłem. Zmieniłem wszystko i po zalaniu nowego płynu (ATF IID firmy Valvoline) nowa pompa nie przestaje hałasować. Zdjąłem trochę płynu strzykawką i zalałem płynu konserwującego do wspomagania (lekko zagęszcza), odpowietrzyłem układ - trochę przycichła, ale dalej ją słychać :/ Jeśli ktoś z was wymieniał wcześniej pompę, chciałem spytać czy to normalne i przejdzie jak się trochę pojeździ, czy lepiej mam zakładać starą z powrotem?

Post #482191 Wysłany: 16 Cze 2011, 14:07; 
 Temat postu:
Puntoświr

Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 16V 86KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: ELX
Województwo: podkarpackie [R]
mrabraa napisał(a):
zakupiłem sobie nową pompę

nie wiem co u ciebie oznacza nowa? czy to nowa z fabryki, czy nowa - używana? ja kupiłem używaną/nieśmiganą i na początku strasznie hałasowała, ale potem jej przeszło trochę, a po kilkudziesięciu km całkowicie

Post #482192 Wysłany: 17 Cze 2011, 20:34; 
 Temat postu:
Puntoświr

nowa w sensie takim, że na allegro sprzedawana jako nowa. Wyglądała jak nówka z fabryki, ale cholera wie. Maglownica za to była po regeneracji. Tak w ogóle to płyn od wspomagania robi się ciepły, a ponieważ nigdy wcześniej tego nie sprawdzałem, to nie wiem czy to normalne czy nie. może to kogoś naprowadzi :)

[ Dodano: 17 Cze 2011 18:34 ]
faktycznie się wyciszyła po dłuższej trasie. Za to podczas wymiany maglownicy urwała mi się śruba od belki przy przykręcaniu z powrotem i teraz mnie czeka ściąganie całej belki i próba wykręcenia tego żabą. W warsztacie mi zaśpiewali za to 250 euro, bo nie wykluczone, że będą musieli ciąć podłogę i wspawać nowy kawałek z dobrym gwintem :/ Na razie będę sam walczyć, może jak przyjadę z większym konkretem to mniej zapłacę... Szkoda, że nie mam spawarki, żeby przyspawać nakrętkę... te trepy tutaj uważają, że przez otwór przyspawać się nie da pomimo tego, że śruba wystaje dobry centymetr :/ Ech.. moje szczęście...

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)