You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 19:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #493869 Wysłany: 28 Lip 2011, 18:18; 
 Temat postu: Punto nie odpala + blokuje się pedał gazu
Forumowicz

Od listopada posiadam punto 1.1 z 1996r.
Do tej pory problemów z nim nie było.

Kiedyś stało na podwórku u kumpeli przez kilka dni. Przez 2 dni lało. No i auto nie chciało odpalić. Później się ociepliło i bez problemów wróciłam do domu. Jeździłam normalnie kilka kolejnych dni. Następnie znowu po deszczowej nocy ten sam problem. Auto ruszyło dopiero gdy zostało pociągnięte na lince. Teraz ani nie padało ani nic a auto ruszyć nie chce. Z ciekawości było znowu pociągnięte na lince i zapaliło. Jutro pewnie znowu nie odpali...

Deszczowa pora może nie ma nic do rzeczy ale ojciec powiedział mi , że wilgotnośc powietrza mogła miec na to wpływ (Bo najpierw właśnie po ulewach nie odpalało). Ale teraz to już raczej do rzeczy to nic nie ma.
Kiedyś przy -20 stopniach bądź przy tygodniowych ulewach jeździłam...a teraz? nie...

Jakieś rady? Co mogło się zepsuć?
Ojciec coś mi tam posprawdzał, dolał oleju, sprawdził czy iskra jest. Ale co z tego jak do uruchomienia go potrzeba drugiego auta...

+To przy okazji napiszę.
Od samego początku jak auto kupiłam drugi problem był (tzn.dowiedziałam się dopiero miesiąć po zakupie, gdy zaczęłam już normalnie jeździć). Otóż jak docisnę pedał gazu do końca auto zaczyna mi samo przyspieszać. Nogę z gazu zdejmę a ono jedzie i jedzie ciągle przyspieszając... Dopiero po zatrzymaniu i po wciśnięciu pedłu gazu kilka razy problem ustępuje. Od tego czasu jak pierwszy raz mi się to zdarzyło to oduczyłam się dociskać gazu do końca. Ale problem i tak jest.
Spotkaliście się z takim czymś ?
Ojcieć skomentował to tak, że mi niepotrzbne jest dociskanie gazu do końca. Zawsze jak jestem u mechanika zapominam o tym wspomnąć. Ale naprawić w końcu by się przydało.

Mój mechanik jest teraz na urlopie (nie dam auto do innego), ale sama jestem ciekawa co mogło zawinić i co może być nie tak.
Jak już warsztat będzie otwarty to pewnie auto tam odstawie ale zanim to będzie to troche minie. Dlatego proszę Was o pomoc. Może akurat coś doradzicie ;)

Post #493936 Wysłany: 28 Lip 2011, 23:20; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Kable, świece, filtry, i powinno coś pomóc ewentualnie czujnik GMP (czujnik położenia wału). Z pedałem gazu to linka się przycina (chyba). Opisz więcej ile kropas ma nalatane, zasilanie PB/LPG.

Audi 100 C4 R5 2.3

Post #493939 Wysłany: 28 Lip 2011, 23:36; 
 Temat postu:
Forumowicz

już prawie 200tys na liczniku
benzyniak

Post #494000 Wysłany: 29 Lip 2011, 11:27; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Marcin
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Seroki-Village DownTown
Problem z linką jest znany. Przy mocowaniu linki do przepustnicy jest taka gumka, która zabezpiecza pancerz przed kurzem. Albo spadła, albo jest stwardniała i nie spełnia swojego zadania. Jeśli spadła i jest miękka, to można założyć z powrotem na pancerz i będzie git, a jak jest twarda, to trzeba ją wywalić i spokój.

Odnośnie niezapalania auta, to czy rozrusznik kręci, ale nie może załapać, czy może próbuje kręcić, ale zamiast kręcenia wałem korbowym tylko jest takie brzęczenie, czy też w ogóle nie kręci?

Ad. 1). trzeba sprawdzić filtr paliwa, czy nie zapchany, a także czy paliwo prawidłowo dociera do gaźnika. Warto przeczyścić też przepustnicę i krokowca, oraz sprawdzić kable, świece i cewki.

Ad.2). Bendix siada i trzeba albo zregenerować rozrusznik, albo go wymienić całkiem.

Ad. 3). Sprawdź akumulator oraz alternator, czy ten pierwszy poprawnie magazynuje i czy ma dobry woltaż (min. 11,5V), a ten drugi daje prawidłowe napięcie ładowania (pow. 13 V).

Post #494004 Wysłany: 29 Lip 2011, 12:03; 
 Temat postu:
Forumowicz

rozrusznik normalnie kręci, ale właśnie nic poza tym

Post #494131 Wysłany: 30 Lip 2011, 07:01; 
 Temat postu:
Puntoświr

Imię: Wojtek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN
auta nie odpala się na pych to nie maluch, można uszkodzić katalizator, albo przestawić rozrząd (pasek może przeskoczyć), jak się rozrząd przestawi auto nie odpali.
resztę koledzy co posprawdzać koledzy napisali

Post #494145 Wysłany: 30 Lip 2011, 11:02; 
 Temat postu:
Forumowicz

ok ok wielkie dzieki ;]

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)