|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 01:45
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
wojtass18 |
#531918 Wysłany:
24 Gru 2011, 12:12; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wojtek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN Rejestracja: 10 Gru 2009, Posty: 4596 Pomógł: 56
|
opla z silnikiem fiata:), co pan mieciu z warsztatu pod Szczechom zawsze dobrze radzi kolego jak by były to złomy jak twierdzisz wiesz mi nikt by tego nie kupił, to tylko zagorzali znawcy niemców będą zawsze jechać po innych markach, ja wiem jedno moje punto ma u mnie dożywocie
|
|
Góra |
|
 |
|
|
artur1792 |
#531921 Wysłany:
24 Gru 2011, 12:16; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
|
nie jestem zgorzałym fanem tych aut ... a powiedz mi czy miałeś wcześniej miałeś opla albo VW że tak wychwalasz punto? BO łatwo tak wychwalać coś jak sie nie ma porównania...a właśnie taki pan mieciu z warsztatu lepiej sie zna niż pan mieciu z ASO... i silnik to nie wszystko w aucie ważne są też inne części
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#531922 Wysłany:
24 Gru 2011, 12:31; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
|
artur1792 napisał(a): próbuje oszczędzić komuś problemów jakie będzie miał z fiatem Sorry ale chyba fora pomyliłeś ale co jakiś czas trafia się taki kwiatek zawzięty przeciwnik fiata kupi zajechany egzemplarz sprawdzi na oko a nie na przeglądzie i tylko narzeka. Znajomy akurat klnie na forda i joby na nim sadzi i co ja jakoś do forda się nie uprzedzam, a ma go od nowości 3 latka. [ Dodano: 24 Gru 2011 11:31 ]artur1792, nie wychwalam punto ale nikt mi kitu wciskał nie będzie że to złom i auto nic nie warte, mam, to wiem co jest warte, wiem co ile kosztuje (części taniocha), wiem jedno że każde inne auto psuje się tak samo a mit aut niemieckim dawno upadł. Do Ciebie chyba nie trafia że fiat dostarcza silniki dla Opla, że inna marka kupiła projekt doblo i tylko grill został zmieniony a reszta to fiat i że znajdzie się jeszcze kilka takich przykładów jak się dobrze poszuka, ach szkoda gadać.
|
|
Góra |
|
 |
artur1792 |
#531924 Wysłany:
24 Gru 2011, 12:33; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
|
akurat mi nie chodzi o nowe fordy bo one podobno nie są takie udane tylko o modele z rok ok 2001...nie chce sie tu z wami kłócić. porostu takie mam zdanie o fiatach bo w domu to jest drugi fiat i bardzo słabo wypadł przy tym VW i fordzie... To jest temat PYTANIA PRZED ZAKUPEM to myślę że dobrze jak ktoś zobaczy i poczyta co sie ma do powiedzenia...Ja osobiście odradzam starsze fiaty bo te nowe modele chyba nie są złe i spokojnie mogą rywalizować z oplem czy VW(chodzi mi o modele z roku ok 2008 w góre)
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#531931 Wysłany:
24 Gru 2011, 13:06; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;) Rejestracja: 08 Sie 2007, Posty: 9203 Pomógł: 40
|
artur1792 napisał(a): a psucie sie wspomagania co chwile czy nawet przepływomierza albo sprzęgła w punto to nie sa usterki?? i naprawy tego sa takie tanie? Czy nawet przerywanie i szarpanie silnikiem w 1.9 D i nikt nie wie czemu tak sie dzieje nawet w nowych autach to tez nie jest usterka?
I ogólnie wygoda jazdy punto a np VW polo jest nie porównanie...w punto silnik pracuje jak by nie był nic wygłuszony a w domu mam polo z 2003 roku i jak auto stoi na światłach na luzie to jak ktoś pierwszy raz w nim jedzie to myśli że silnik jest zgaszony bo tak cicho chodzi...
Diesle w punto maja pompy Lukasa a te pompy w cale za dobre nie są i awaryjne bardzo a o dobry ich serwis bardzo ciężko trafić...Punto II jedyne co ma dobre jak na te roczniki to wygląd nic więcej bo nawet spalanie nie jest takie rewelacyjne i na pewno nie będzie mniejsze niż w polo czy corsie
Jeszcze jeden przykład Fiata tylko że bravo... brat miał 8 letnie z udokumentowanym przebiegiem i po 200kk tysiącach cała skrzynia biegów do wymiany... wymiana parę tysięcy kosztowała prawie tyle samo co to auto... I to nazywacie tanim serwisem?
Zgodze sie z wami że są tanie części bo jak kupujecie części na szrotach z porozbijanych i zajeżdżonych aut to zawsze będzie tanio albo zamiennik część który jest w porównaniu z oryginałem nic nie warty...
Macie dobry przykład na drogach...ile jeździ golfów czy polówek i nawet opli starych i z palcem w d**pie biorą te wasze punta nawet o kilka lat młodsze...a pokażcie mi fiata który ma ponad 15 lat i sie nadaje do jazdy... tak samo na auto złomach fiatów pełno stoi Wszystko OK, tylko gołe punto kosztuje 29tys zł, a gołe polo 46tys zl i może to jest różnica? Co do Bravo brata, nie ma pewnych używek, czysta ksiązka serwisowa kosztuje 50zł, zrobenie pieczatki tyle samo, godzina pracy przy przepisywaniu i gotowe, tyle samo zajmuje przebicie numerów z rozbitka który był np. do jakiegos przebiegu serwisowany. Sam jeżdżę Nissanem i co japońskie niezawodne? w 1,5roku dołozyłem 2k zł a ma zrobione dopiero 147tys km, fakt wcześniej sie nie sypał, ale to i tak jest śmieszny przebieg jak na to, żeby zżerała go rdza, urywały się półosie, pękały spręzyny czy żebym musiał wahacz wymieniać. No chyba, że mam na niego destrukcyjny wpływ.
_________________ Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' http://fiatpunto.com.pl/topic5545.html
|
|
Góra |
|
 |
artur1792 |
#531936 Wysłany:
24 Gru 2011, 13:21; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
|
bravo brata było kupione od wujka z rodziny co miał je od nowości 
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#531937 Wysłany:
24 Gru 2011, 13:22; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
|
nissan buladag, też od rodziny 
|
|
Góra |
|
 |
artur1792 |
#531939 Wysłany:
24 Gru 2011, 13:27; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
|
wiem że każdy ma swoje zdanie na ten temat ale moje zdanie jest takie że punto dobre auto jeżeli to pierwszy samochód ma byc na początek ale nie nadaje się na to żeby jeździć nim przez pare długich lat, tylko pojeździć rok może dwa i zmienić na coś innego
|
|
Góra |
|
 |
KarolGt |
#531949 Wysłany:
24 Gru 2011, 13:52; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Karol
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Sieradz Rejestracja: 12 Lip 2011, Posty: 294 Pomógł: 5
|
Mam znajomego co ma punto I od nowości kilkanaście lat. Auto szanuje jeździ głownie po mieście i do pracy kilka kilometrów. Zrobił w tym czasie 80tyś. kilometrów. W auto włozył od początku w części eksploatacyjne niecałe 2 tyś złotych. Jest to spokojny kierowca ale autko odwzięcza mu się niezawodnością i brakiem awarii. Oczywiscie nie mozna uogulniać, sporo zależy od trafu. Gdyby jedno było bee a dugie dobre to by wszyscy kupowali 1 model samochodu. Tylko łatwiej kupić takie punto niż np. dobrego golfa czy tam polo.
|
|
Góra |
|
 |
artur1792 |
#531965 Wysłany:
24 Gru 2011, 14:41; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
|
ale jak mówisz że ma od nowości i przejechał tylko 80 tyś km to i tak dużo włożył w nie jak 2 tys
[ Dodano: 24 Gru 2011 14:41 ]
80 tys to idzie w niecałe 3 lata przejechać
|
|
Góra |
|
 |
Paul123 |
#531967 Wysłany:
24 Gru 2011, 14:43; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Puntomaniak |
Imię: Paweł
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: SMI Rejestracja: 05 Paź 2010, Posty: 94
|
Co do VW to warto poczytać: http://vwszrot.pl/Auto za tyle kasy, że aż wstyd że cokolwiek może sie w nim popsuć, no ale takie rzeczy tylko w VW. Co do 1.4 TSI wymiana rozrządu w nim kosztuje 4.000zł (znajomy ma taki silnik w Golfie V, przebieg 70 pare tyś km i od jakiegoś czasu rozrząd daje o sobie znać, że trzeba go wymienić na "nie wadliwy"). Silnik 1.2 HTP też ma problemy z łańcuchem rozrządu. Niemiecka technologia... VW skończył sie na Passacie B4 1.9 TDI i Golfie 2 1.6D, czyli 15-20 lat temu, jak ktoś chce wychwalać VW na forum Fiata to chyba pomylił adresy WWW W moim PII FL przez 3 lata wymieniłem tłumik (180zł z robotą) i termostat (30zł wymiana samemu), jesli to duża awaryjnosć to tylko rower może psuć się mniej od Punto, reszta części jest jeszcze fabryczna i jest w BDB stanie a rocznik auta to 2004. Takich rzeczy jak olej, filtry i inne płyny nie wypisuje, bo to normalne, że sie je wymienia (zreszta tłumik czy termostat tez się w innych markach samochodów wymienia). Żadnym Fiatem jaki był w rodzinie nigdy nigdzie nikt nie stanął z powodu awarii, jak ktos dużo jeździ to widzi co przeważnie stoi na poboczu...VW, Skoda, Seat, może to dlatego że 80% tych aut jest z niemieckich złomowisk, które wyglądaja identycznie jak w Polsce auto komisy i auta te maja juz przejechane masę km i przeprowadzonych jeszcze więcej napraw i REMONTÓW. To że ktos kupuje 15 letniego Golfa 4 i chwali sie ze kupił takie stare auto z przebiegiem 250tys km i to auto dalej jeździ to ma nierówno pod sufitem, jego super bryka zużywa 1l oleju na 1000km, klepie jak zimny mercedes beczka i kto wie z ilu samochodów jest poskladany, skoro mial wczesniej 3-4 właścicieli. Już nie będę wspominał to tym jak w tych samochodach wygląda wnętrze, zużyte, powycierane plastiki, bo o gumie która je pokrywała juz dawno wszyscy zapomnieli (np. na drzwiach, środkowym tunelu) ale na lusterku wisi choinka "Wunder Baum New Car" i jest jak nowe, tzn. pachnie nowością. Żal takich ludzi, ale dla niektórych liczy się tylko stara moda z niemiec na znaczek TDI.
_________________ Było: Punto 2 FL 1.2 60KM SOUND Jest: GP 1.4 77KM Dynamic B&Me
Ostatnio edytowany przez Paul123 24 Gru 2011, 14:51, edytowano w sumie 2 razy
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#531968 Wysłany:
24 Gru 2011, 14:46; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;) Rejestracja: 08 Sie 2007, Posty: 9203 Pomógł: 40
|
artur1792 napisał(a): ale jak mówisz że ma od nowości i przejechał tylko 80 tyś km to i tak dużo włożył w nie jak 2 tys Na eksploatacje, czyli klocki, tarcze, olej, filtry etc
_________________ Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' http://fiatpunto.com.pl/topic5545.html
|
|
Góra |
|
 |
piotrq |
#531987 Wysłany:
24 Gru 2011, 15:44; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Piotr
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: SX
Miejscowość: Sosnowiec Rejestracja: 27 Sty 2009, Posty: 306
|
|
Góra |
|
 |
And |
#532007 Wysłany:
24 Gru 2011, 16:43; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Andrzej
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.9 85KM JTD
Wersja: Sporting
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Opole Rejestracja: 24 Lip 2011, Posty: 119 Pomógł: 1
|
Ogólnie, to jak chcesz kolego artur1792 kupić sobie VW Polo to sobie kup, tylko najpierw poczytaj na forum o awaryjności  Jeśli po lekturze nadal twierdzisz, że jest bezawaryjny, to po kupnie auta zacznij odkładać na części  Jest jeszcze jedna kwestia. Są różni kierowcy. Jeden będzie szczególnie dbał o samochód i każdy dźwięk będzie analizował na forach, czy aby nie jest to usterka. Taki po paru latach stwierdzi, że z autem są same problemy, bo co chwilę coś. Kolejny kupi i będzie jeździł, pojawiając się od czasu do czasu w ASO na przeglądzie i co będą chcieli to niech wymieniają. Taki stwierdzi, że czasem coś wymieni, ale ogólnie to auto bezawaryjne i tylko "leje i jeździ'. Trzeci przypadek, to ktoś kto się kompletnie nie zna lub nie przejmuje mechaniką i całą resztą w aucie. Jeździ mimo że w silniku coś stuka, zawieszenie ledwo się trzyma a rdza zjada mu już pół auta. Mimo to, powie że jest ok i praktycznie NIC się nie psuje. Kiedyś wymienił jakiś filtr, chyba oleju i jeździ (znam takich). Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia  jednemu coś pasuje innemu nie. Z zawodu jestem mechanikiem, nie samochodowym ale sporo już robiłem przy autach, które miałem do tej pory. Teraz mam Punto i powiem tak, zużywa się jak każde inne. Wymieniałem elementy które się normalnie zużywają (pasek rozrządu, olej, filtry, opony, sprzęgło) ale nic nie zaskoczyło mnie na drodze, że nie mogłem kontynuować jazdy. Nie będę tutaj jakoś specjalnie zachwalał Fiata, ale jest po prostu ok. Świadomie dałem mniej za samochód w którym jakość wykończenia nie stoi na najwyższym poziomie. Z tym trzeba się pogodzić. Na plus zasługuje wyposażenie, trakcja i silnik. Cytuj: Macie dobry przykład na drogach...ile jeździ golfów czy polówek i nawet opli starych i z palcem w d**pie biorą te wasze punta nawet o kilka lat młodsze Śmiem twierdzić, że się mylisz. Sytuacja na drodze wygląda odwrotnie. Pracuję w delegacjach więc robię trochę kilometrów. Na zwykłej drodze dynamika mojego Punto jest satysfakcjonująca. Czasem jak zbierze się "ekipa" to jadę razem z Passatem, Golfem itp. W takich akcjach jakoś niewidoczne są Polówki  one służą małolatom do bujania się po mieście, bo na trasę się nie nadają  Kupiłeś szrota i się męczysz, następnym razem jak będziesz kupował, to weź kogoś kto się zna. Powodzenia w zakupach.
|
|
Góra |
|
 |
artur1792 |
#532008 Wysłany:
24 Gru 2011, 16:56; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
|
piotrq nawiew akurat nie działał bo sie jakimś brudem kanł musiał przytkać i jak byś przeczytał temat do końca to byś wiedział że już działa... szarpanie dzisiaj naprawiłem odpinając egr i po świętach znajomy mechanik zamawia mi nowy... A szarpanie to akurat w prawie każdym 1.9 D występuje
I w ogóle to dowaliłeś z tym nawiewem teraz... bez nawiewu wg. ciebie nie może być silnik igiełka?? ha ha ha
[ Dodano: 24 Gru 2011 16:56 ]
a słyszeliście takie powiedzenie???
Fiat g**no wart??
Bez powodu by sie tak nie mówiło...mówice że na stronach o VW i oplach jest opisanych dużo usterek a może na tym forum o fiacie to mało jest??? większość tematów w dziale Punto II są o tym że coś nie działa coś sie psuje...
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#532010 Wysłany:
24 Gru 2011, 16:59; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
|
artur1792, pogrążasz się z każdym postem 
|
|
Góra |
|
 |
artur1792 |
#532012 Wysłany:
24 Gru 2011, 17:03; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
|
widze że sami napaleńcy punto tutaj są co by porównywali punta z hondami czy mercedesami a dla niektórych i tak by punto było lepsze....
ale coż ja chociaż potrafię się przyznać że zrobiłem błąd największy kupując fiata bo miałem do wyboru jeszcze toyote yaris tylko że ona trochę za mała jak dla mnie ale na pewno bym mniej tego żałował... Każdy tak chwali z was te fiaty ale na pewno każdy wie że za bardzo co chwalić to tu nie ma poza wyglądem:) ale boicie się do tego przyznać
|
|
Góra |
|
 |
remind |
#532014 Wysłany:
24 Gru 2011, 17:12; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Poland Rejestracja: 19 Mar 2007, Posty: 1125 Pomógł: 7
|
artur1792, Jakoś mi się wtryski nie zacinają i nic nie szarpie od 800 obrotów na żadnym biegu, nawet na zimnym. Jak ktoś dba to ma, 20zł to nie pieniądze za rzetelne sprawdzenie wtryskiwaczy. Od EGR nic nie szarpie, więc tylko wydasz pieniądze. Da się go wyczyścić i naprawić. Jak chcesz sprawny to leży 1 u mnie w piwnicy. Cewkę do czyszczenia / wymiany można zdjąć bez wyciągania go z silnika.
_________________ Dzień bez chmury jest ponury. Odpalanie na mrozie Punto 1.9D http://www.youtube.com/watch?v=-GX4nKQIMGY
___
|
|
Góra |
|
 |
And |
#532017 Wysłany:
24 Gru 2011, 17:16; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Andrzej
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.9 85KM JTD
Wersja: Sporting
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Opole Rejestracja: 24 Lip 2011, Posty: 119 Pomógł: 1
|
artur1792 Hehe, dobry jesteś  nie uważam że zrobiłem błąd kupując Fiata, ale w tej cenie nie kupiłbym Yarisa z takim samym wyposażeniem. Dużo jeździłem Yarisem i uważam że jest to bardzo dobry samochód, ale sorry.. nie w tej cenie.
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#532019 Wysłany:
24 Gru 2011, 17:16; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
|
artur1792, to idź się podziel tą wiadomością na forum VW, sorry wkurzają mnie tacy ograniczeni ludzie co jadą po wszystkim , każdy z nas broni fiata bo to wcale nie są złe auta, kupiłeś złom to tylko Twoja wina że nie umiałeś ogarnąć tematu proste, artur1792 napisał(a): a słyszeliście takie powiedzenie???
Fiat g**no wart?? masz 12 lat że takie wierszyki przytaczasz 
|
|
Góra |
|
 |
artur1792 |
#532020 Wysłany:
24 Gru 2011, 17:20; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
|
z tego "wierszyka" każdy zna fiata...jakoś sobie czymś musiał zasłużyć na tą opinie
|
|
Góra |
|
 |
oko21 |
#532029 Wysłany:
24 Gru 2011, 17:44; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Damian
Samochód: Doblo
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Wersja: Dynamic
Miejscowość: Gliwice Rejestracja: 16 Wrz 2008, Posty: 5496 Pomógł: 26
|
Ten "wierszyk" pokazuje, że niektórzy dalej żyją w czasach 125p i 126p. A ty może zmień forum i przestań sie zachowywać jak inkwizytor VW.
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#532030 Wysłany:
24 Gru 2011, 17:46; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
|
ta chyba fiat 126p kolego za czasów PRL, wierszyk stary jak świat  dla przypomnienia było też: nie kupuje się aut na F (FIAT< FORD< FRANCUZÓW) FIAT to grat a FORD to jego brat (czy jakoś tak ) wyznacznikiem dla ciebie są wierszyki ? nie ma co dyskutować skoro z takimi argumentami wyskakujesz, na posiadaczy golfów i vW też są wierszyki i opinie więc bez komę tarza
|
|
Góra |
|
 |
wuja69 |
#532056 Wysłany:
24 Gru 2011, 20:04; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Janusz
Samochód: Seicento
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: SX
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
|
Jeszcze jedno było powiedzonko-,,Fiat rdzewieje w katalogu,, ale życie życiem -na moim 10 letnim sejku rdzy nie uświadczysz  .
|
|
Góra |
|
 |
KarolGt |
#532061 Wysłany:
24 Gru 2011, 20:12; Temat postu: Re: Zakup Punto II. Pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Karol
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Sieradz Rejestracja: 12 Lip 2011, Posty: 294 Pomógł: 5
|
Na przestrzenie wielu lat trzeba wymienić akumulator, świece, klocki + n x olej i filtry. Więc 2 tys. to jest bardzo mało. Zresztą nie mozna porównać eksploatacji samochodu po 13 latach ze zrobieniem tych samych kilometrów w 3 lata. Kiedyś kumplowi narzekałem ile to w auto trzeba włozyć, a kumpel na to że 3 tys. to on w jeden remont w toyocie avensis wkłada. Od razu bardziej polubiłem punciaka:)
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|