|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 00:59
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
dorota851 |
#544417 Wysłany:
04 Lut 2012, 21:02; Temat postu: Grande Punto 1,4 benzyna - gaśnie w trakcie jazdy i... |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Dorota
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: pomorskie [G]
|
Hey,
Dziś podczas jazdy tak jak napisałam w temacie, w aucie zgasł silnik kiedy zjeżdżałam z góry z dość dużą prędkością, wrzuciłam na luz i zaczęłam hamować...
Sytuacja powtórzyła się gdy dojeżdżając do świateł wyhamowałam ale auto pozostawało na biegu i wciśniętym sprzęgle.
Kiedy zahamowałam na "luzie" aż do zatrzymania wszystko było ok, ale kiedy wrzuciłam jedynkę jeszcze przed ruszeniem i chwilę przetrzymałam go na sprzęgle - silnik ponownie zgasnął...
Co może być przyczyną?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Chicane |
#544422 Wysłany:
04 Lut 2012, 21:13; Temat postu: Re: Grande Punto 1,4 benzyna - gaśnie w trakcie jazdy i... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Grzegorz
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Grzegorzew Rejestracja: 24 Lut 2008, Posty: 1248 Pomógł: 2
|
nie powinnaś wyrzucać na luz, zjeżdzając z jakiejś górki czy nawet dojeżdżając do miejsca gdzie wiesz że bedziesz sie zatrzymywać nigdy nie wyrzucaj na luz tylko zdejmij nogę z gazu i wyhamowuj silnikiem,dopiero tuż przed zatrzymaniem wciśnij sprzęgło i hamuj, wyrzucając na luz auto spala paliwo,a hamując silnikiem nie ma zuzycia.
_________________ LOST YOU SOMEWHERE było: fiat 126p ( razy dwa ) fiat Seicento fiat Grande Punto Fiat Bravo 1,4 T-Jet Dynamic z pakietem Sport jest Fiat Tipo 1,4 T-Jet Lounge
|
|
Góra |
|
 |
dorota851 |
#544426 Wysłany:
04 Lut 2012, 21:16; Temat postu: Re: Grande Punto 1,4 benzyna - gaśnie w trakcie jazdy i... |
|
 |
Forumowicz |
|
Ok... ale nie o to pytałam...
|
|
Góra |
|
 |
Bahama70 |
#544603 Wysłany:
05 Lut 2012, 12:24; Temat postu: Re: Grande Punto 1,4 benzyna - gaśnie w trakcie jazdy i... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Wersja: Energy
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Jarocin Rejestracja: 06 Lis 2008, Posty: 586 Pomógł: 1
|
dorota851 napisał(a): Ok... ale nie o to pytałam... Typowy objaw do czyszczenia przepustnica, która nie trzyma obrotów, bo jest w niej brud. Autor postu otrzymał pochwałę
_________________ Grande Punto Energy 1.4 77KM listopad 2006
|
|
Góra |
|
 |
shadovar |
#544682 Wysłany:
05 Lut 2012, 15:03; Temat postu: Re: Grande Punto 1,4 benzyna - gaśnie w trakcie jazdy i... |
|
 |
Sympatyk kropek |
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: mazowieckie [W]
|
Chicane co ma wrzucanie luzu przy zjeżdżaniu z górki do gaśnięcia silnika? co do pytania forumowiczki: miałem to samo auto gasło przy dojeżdżaniu do skrzyżowania jednak usterka sama ustąpiła. zbiegło sie to w czasie z wymiana alternatora. jednak przyczyny nie znam heh
|
|
Góra |
|
 |
Łodziak |
#544925 Wysłany:
05 Lut 2012, 22:07; Temat postu: Re: Grande Punto 1,4 benzyna - gaśnie w trakcie jazdy i... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Adam
Samochód: Inny
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 08 Mar 2008, Posty: 1501 Pomógł: 31
|
shadovar napisał(a): Chicane co ma wrzucanie luzu przy zjeżdżaniu z górki do gaśnięcia silnika? Grzeskowi chodzilo o to ze jesli sie zjezdza z gorki to powinno sie hamowac silnikiem bo jesli wrzucisz na luz to auto automatycznie zaczyna przyspieszac i wtedy trzeba hamowac hamulcem zasadniczym a wtedy o przegrzanie hamulcow nie trudno
_________________ punto I sx 1.1 55KM '97 - było Seat Ibiza 1.4 16V 101KM 2003r. - jest

Piszę poprawnie po polsku.
|
|
Góra |
|
 |
dorota851 |
#545890 Wysłany:
07 Lut 2012, 21:40; Temat postu: Re: Grande Punto 1,4 benzyna - gaśnie w trakcie jazdy i... |
|
 |
Forumowicz |
|
Bahama70 napisał(a): dorota851 napisał(a): Ok... ale nie o to pytałam... Typowy objaw do czyszczenia przepustnica, która nie trzyma obrotów, bo jest w niej brud. Okazało się że to faktycznie zabrudzony korpus przepustnicy i uszk. czujnik ciśnienia bezwzględnego. Od czego brudzi się przepustnica???
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#545894 Wysłany:
07 Lut 2012, 21:45; Temat postu: Re: Grande Punto 1,4 benzyna - gaśnie w trakcie jazdy i... |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wojtek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN Rejestracja: 10 Gru 2009, Posty: 4596 Pomógł: 56
|
od warunków atmosferycznych, kurzy i innych takich
|
|
Góra |
|
 |
norbert_p |
#548094 Wysłany:
12 Lut 2012, 22:30; Temat postu: Re: Grande Punto 1,4 benzyna - gaśnie w trakcie jazdy i... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Norbert
Wersja: Active
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Lubin Rejestracja: 15 Kwi 2011, Posty: 106
|
Dzisiaj i mnie dopadł ten problem. Przy zatrzymaniu do zera na parkingu obroty zafalowały i auto zgasło. Odpaliło normalnie, przygazowałem do 3000 obrotów, obroty znowu zafalowały i auto ponownie zgasło. Poszedłem do sklepu, a jak wróciłem to problem znikł. Czy to wina przepustnicy czy kabla masowego? Może to wina niedoładowanego akumulatora? Gdzie znajdę tutka z czyszczenia przepustnicy w GP 1.4 8V?
|
|
Góra |
|
 |
Mietlik |
#551849 Wysłany:
23 Lut 2012, 22:52; Temat postu: Re: Grande Punto 1,4 benzyna - gaśnie w trakcie jazdy i... |
|
 |
Forumowicz |
Województwo: podlaskie [B]
|
Witajcie! Mam problem z moim GP 1,4 8V 77KM. Auto jeżdzi na małych odległościach wiec kolektor ssący jest pełen "majonezu". Podczas mrozów powyżej -20 zapalił sie check. wykasowałem kompem i było ok. po około tygodniu auto zaczęło przygasać przy dojeżdżaniu do świateł a na luzie za każdym razem jak przygazuje do 2000 i puszcze gaz to obroty gwałtownie spadają do okolo 500 i silnik strzela raz w wydech po czym obroty są stabilne na poziomie okolo 800. Check się nie zapala. Po podłaczeniu komputera okazało sie że jest błąd przepływu powietrza i ciśnienia powietrza. Wymieniłem czujnik ciśnienia i dalej to samo. Czy powinienem coś jeszcze zrobić? Dodam ze nadal pojawia się błąd tego samego czujnika. Może miał ktoś podobny przypadek?
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|