|
Obecny czas: 25 Kwi 2025, 04:24
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
niedziu |
#55513 Wysłany:
19 Paź 2007, 11:28; Temat postu: Kod VIN |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: małopolskie [K]
|
Po przeczytaniu tego artykułu z czasopisma "Motor" zacząłem się zastanawiać nad tym numerem identyfikacyjnym. A mianowicie 3 początkowe znaki określają kod producenta (SUF - Fiat Auto Poland, ZFA - Fiat, Włochy). Mam takie pytanie: czy to oznacza czy auto jest pochodzienia włoskiego czy polskiego, a moze kwestia uzytych elementów do montażu:?: U mnie kod ten zaczyna sie od ZFA i zastanawiam się czy mam prawdziwego sprowadzonego Włocha czy może Polaka na częściach włoskich?
Aha i jeszcze jedno pytanie, czy to dobrze czy źle??
Zna może ktoś odpowiedź na moje pyranie??
_________________ Było...PUNTO II 1.2 8V 2000 SX 5D ARANCIO CALIPSO VR. Jest... Hyundai i30FL (2010) 1.4 16V CVVT 109KM
|
|
Góra |
|
 |
|
|
mwas |
#55530 Wysłany:
19 Paź 2007, 12:32; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Maciek
Samochód: Linea
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Dynamic
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdańsk Rejestracja: 03 Kwi 2007, Posty: 359
|
Nie znam źródła pochodzenia twojego kropa, ale mój też ma ZFA a w karcie pojazdu i dowodzie zakupu przez pierwszego właściciela jest jak wół, że opuścił fabrykę w Bielsku-Białej, więc wydaje mi się, że nie można się sugerować tymi oznaczeniami w nr VIN.
_________________ Aktualnie:
Fiat Linea Dynamic 1.4 8V '2007
Poprzednio:
Punto II S 1.2 8V '2000
W niektórych kręgach zwany TEODOREM
|
|
Góra |
|
 |
niedziu |
#55534 Wysłany:
19 Paź 2007, 12:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
bossboss |
#56230 Wysłany:
21 Paź 2007, 11:35; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Legnica Rejestracja: 10 Wrz 2007, Posty: 138
|
mój został sprowadzony z niemiec od 1szego właściciela ale tez ma ZFA więc sadzę że te oznaczenia to wielka ściema--może tak miało być ale coś nie wyszło
|
|
Góra |
|
 |
Maciey |
#56241 Wysłany:
21 Paź 2007, 12:24; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Zacząłem się zastanawiać na tym nr- zna ktoś może adres strony w sieci, gdzie jest rozpisane jak się odczytuję VIN we fiatach? Próbowałem takiej poszukać i jeśli chodzi o np. VW, BMW itd nie ma problemu są rozpiski a do Fiata nie ma:(
|
|
Góra |
|
 |
niedziu |
#56485 Wysłany:
21 Paź 2007, 22:09; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
Maciey |
#56525 Wysłany:
21 Paź 2007, 23:16; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
niedziu napisał(a): Ale jaja znalazłem taki generator kodów VIN i po wklepaniu mojego nr okazało sie ze jest to mdel GO!! a w papierachpisze ze wersja SX, kurcze nie kkumam tego!! toco mi wyświetliło : KRAJ POCHODZENIA ITALY PRODUCENT FIAT MODEL PUNTO GO WARTOSC STALA CONSTANT MIEJSCE MONTAŻU NIE OKRE�LONE NUMER SERYJNY KOLEJNY NUMER PRODUKCYJNY oto stronka : http://www.autobaza.pl/ab/pl/web/productaa0100A to może się komuś sprzydać : http://www.stacja.com.pl/programy/autovin/vin.htm
Z tym GO to coś dziwnego, bo mój to tez Punto GO,wg tego co tam było
|
|
Góra |
|
 |
E.T. |
#56540 Wysłany:
22 Paź 2007, 00:08; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 21 Paź 2007, Posty: 965
|
|
Góra |
|
 |
szymlorek |
#56544 Wysłany:
22 Paź 2007, 01:13; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Generalnie ten dekoder vinu to troche ściema bo mój elx jtd według niego to też punto GO!
W obliczu Vin Checkera każdy jest równy 
|
|
Góra |
|
 |
Daniel1979 |
#65464 Wysłany:
19 Lis 2007, 19:27; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Sochaczew Rejestracja: 19 Lis 2007, Posty: 17
|
Lipa z tym generatorem VIN-ów. Mój polski ELX to wg tej stronki włoski Go!
_________________ Czarne Punto II 1.2 8V ELX 5dr 2001r.
|
|
Góra |
|
 |
Jaco |
#65471 Wysłany:
19 Lis 2007, 19:36; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Podbeskidzie Rejestracja: 27 Lut 2007, Posty: 1211
|
Nie ufajcie tym generatorom. Bardzo często wychodzą bzdury.
Kilka słów o Vinie może, a więc tak:
Każdy samochód ma swój własny numer identyfikacyjny . Na świecie i w Polsce (nr VIN nie wymaga się dla pojazdu samochodowego zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1.01.1995 ) podstawą do identyfikacji pojazdów samochodowych jest nr VIN (inaczej nr nadwozia, podwozia).
Zgodnie z systemem VIN numer identyfikacyjny pojazdu składa się zawsze z 17 znaków, stanowiących kombinację liter i cyfr . Kolejne pola oznaczają:
trzy pierwsze – międzynarodowy kod producenta ( rejon geograficzny, kraj, producent),
kolejne sześć – konstrukcję samochodu, rodzaj nadwozia, rodzaj i odmianę silnika , układ przeniesienia napędu,
osiem ostatnich – człon identyfikujący dany egzemplarz samochodu. W członie tym ( pole 10-17) znaczenie odpowiednich pól określa indywidualnie producent pojazdu. Człon ten powinien zawierać numer fabryczny pojazdu. W części tej pierwsze cztery znaki są literowo-cyfrowe, a pozostałe cztery muszą być cyfrowe. Przyjęte tu zostały następujące zasady oznaczeń:
dziesiąte pole - kodowe oznaczenie roku produkcji,
jedenaste pole – najczęściej oznaczenie zakładu montującego pojazd: wyjątek stanowi Ford , w którym pole to oznacza rok produkcji,
pola od dwunastego do siedemnastego – nr fabryczny pojazdu,
Kod VIN powinien być umieszczony trwale na podwoziu lub nadwoziu po prawej stronie pojazdu w widocznym miejscu.
Identyfikacja pojazdu jest jedną z pierwszych czynności wykonywanych podczas badań diagnostycznych pojazdów i stanowi ich ważną część.
_________________ FIAT Grande Punto 90 KM MultiJet
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|