Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

[ASO] NIE!!!DO!!!WIARY!!! Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
misieq79
Puntoświr

Imię: Michał
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 668
Tematy: 14

Post #25843 Wysłany: 27 Maj 2007 19:51 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

stallo napisał:
Hałas nasila się wraz ze wzrostem obrotów silnika

Może łożyska sprężarki?

Speed doesn't kill. Stupidity does, though.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Synek
Przyjaciel

Imię: Kacper
Dni na forum: 812
Tematy: 20

Post #25844 Wysłany: 27 Maj 2007 19:55 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

U mnie sprezarki nie slychac. Tylko wentylator mi cwierka Szczerbol
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
echelon
Puntoświr

Imię: Dawid
Dni na forum: 671
Tematy: 5

Post #25857 Wysłany: 27 Maj 2007 21:38 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Co do wszelkich dziwacznych odgłosów to ze świerszczem ASO poradziło sobie dość skutecznie, co nowego - podłokietnik w pozycji pionowej trzeszczy, stuka czy jak to tam nazwać, na szczęscie rzadko znajduje się w takiej pozycji. Krzywić coś się też zaczyna schowek. Trzeba być upartym z takimi duperelami, niech poprawiają to w ASO. Kosztuje to nieco czasu, ale po gwarancji będziemy mieli idealne samochodziki Wink

Puntoświr

Dni na forum: 453
Tematy: 3

Post #55704 Wysłany: 19 Paź 2007 17:47 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Masz jeszcze sporo gwarancji zdążysz to wszystko naprawić.
Takie usterki są najgorsze zarówno dla nas jak i dla ASO ciężko je zdiagnozować bo jak zrobić coś co w danym momencie działa?

Puntoświr

Dni na forum: 662
Tematy: 10

Post #101016 Wysłany: 10 Mar 2008 18:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Hawel, i jak z tym trzeszczeniem i innymi sprawami? Załatwiłes cos w serwisach, czy działasz na własną rękę? Pozdrawiam!

Puntoświr

Imię: Paweł
Dni na forum: 681
Tematy: 11

Post #101037 Wysłany: 10 Mar 2008 19:32 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Buczenie sprezarki chyba zostalo zalatwione,ale to zostanie dokladnie sprawdzone jak przyjda upaly...wymienili mi juz drugi raz sprezarke,ale teraz na calkiem inna,bo rurki,podlaczenie jest calkiem inne,wiec to inny model.Co do trzeszczenia,to widze,ze nic nie udalo sie narazie zrobic.Jak bylo zimno,to bylo OK,ale jak jest cieplo to sie zaczyna w lewym rogu deski rozdzielczej.Ale jak pani dzwonila z FAP do mnie czy jestem zadowolony z GP,jak jej powiedzialem o buczacej klimie i trzeszczeniu deski rozdzielczej,to bylem w tym samym dniu umowiony z ASO na naprawe,tylko ze bylo zimno wiec przelozylismy naprawe na pozniej,ale pani z FAP przyslala nowa sprezarke,to ja wymienili.Powiem tak,co miesiac dzwonia z Fiata do mnie i pytaja czy juz usuneli mi trzeszczenie,mowie,ze jak sie zrobi cieplo to jade z tym do ASO.Wiec widze,ze FAP jest zainteresowany moja sprawa.Nawet sie pani zapytalem,co bedzie jak mi tego trzeszezenia nie usuna w czasie trwania gwarancji,odpowiedziala,ze nie ma takiej mozliwosci,aby to nie zostalo usuniete Smile.Wiec licze na to,ze zrobia to wrescie tak jak nalezy.Ma ktos z Was podlokietnik w swoim GP ? Tez zaczyna trzeszczec w pozycji poziomej...jak sie o niego reke opiera...
Aha zglaszalem tez pani lampy przednie,zmatowienie.ASO wyslalo foto do Fiata,juz sa nowe w magazynie do wymiany.Oczywiscie jak pani z FAP umawiala mnie na serwis z klima,to przy okazji zostala wymieniona przekladnia w ramach kampani...

Puntoświr

Dni na forum: 336
Tematy: 12

Post #101046 Wysłany: 10 Mar 2008 20:06 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Najlepsza rada jeśli chodzi o ASO. To jak masz jakąś usterke, a somochód na gwarancji i działanie tej usterki pojawia sie w momencie gdy silnik osiągnia temp. optymalną to bierzesz szefa mechaników, bądź osobe przez niego wyznaczoną i jedziesz z nim na jazdę testową w czasie której demonstrujesz mu ujawniające się usterki, później zamieniacie się miejscami i to on prowadzi w celu potwierdzenia istnienia usterki...

Jeśli uważasz że przyczyną usterki na 99% jest jakiś podzespół do dyskretnie go oznacz a przy odbiorze samochodu sprawdź czy zostało to chociarz ruszone...

Osobiście to nienawidze ASO lepiej kożystać z usług warsztatów które mają certyfikaty fiatoskie zezwalające na prace serwisowe w samochodzi w ramach gwarancji...

pajaczek
Puntomaniak

Dni na forum: 490
Tematy: 0

Post #101188 Wysłany: 10 Mar 2008 23:47 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Cytat:
Osobiście to nienawidze ASO lepiej kożystać z usług warsztatów które mają certyfikaty fiatoskie zezwalające na prace serwisowe w samochodzi w ramach gwarancji...

Co to są za warsztaty...? Pierwszy raz słyszę o takich warsztatach. Chyba że masz na myśli specjalistyczne warsztaty naprawiające trudne przypadki z którymi ASO sobie nie radzi. Ale z tego co wiem nie sa to firmy "namaszczone" przez FAP. No i często ASO korzystają z tanich warsztatów i zarabiają na różnicy w stawkach za roboczogodzinę.
BzzQ
Puntoświr

Dni na forum: 336

Post #101214 Wysłany: 11 Mar 2008 07:30 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Nie wiem jak u Ciebie jest to na mieście, ale ja w łodzi mam dwo takie zaufane warsztaty do jednego jeździe z silnikiem, a u drugiego robie wszystkie rzeczy które można i by samemu, ale albo to ma nażedzi, albo kanału... W łodzi jest na przybyszewskeigo przy statoilu na terenie polmozbytu

misiu_k
Puntoświr

Dni na forum: 453
Tematy: 3

Post #101313 Wysłany: 11 Mar 2008 16:10 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

pajaczek napisał:
Cytat:

Co to są za warsztaty...? Pierwszy raz słyszę o takich warsztatach. Chyba że masz na myśli specjalistyczne warsztaty naprawiające trudne przypadki z którymi ASO sobie nie radzi. Ale z tego co wiem nie sa to firmy "namaszczone" przez FAP. No i często ASO korzystają z tanich warsztatów i zarabiają na różnicy w stawkach za roboczogodzinę.

W Polsce to widzę sami znawcy motoryzacyjni Very Happy
ASO (Autoryzowana (certyfikowana) Stacja Obsługi) gdyby chciała zarabiać na różnicy w stawkach roboczogodzin to nie inwestowałaby w podnośniki i sprzęt diagnostyczny itp.
Większość z Was jedzie do serwisu z takim nastawieniem jak turysta na zagraniczną wycieczkę - wszyscy chcą go oszukać i okraść Very Happy
Tak się składa że znam temat także od drugiej strony -ASO.

PS

BzzQ napisał:
ale albo to ma nażedzi, albo kanału...

BzzQ napisał:
Jeśli uważasz że przyczyną usterki na 99% jest jakiś podzespół do dyskretnie go oznacz a przy odbiorze samochodu sprawdź czy zostało to chociarz ruszone...

Proponuję na początek lekturę słownika ortograficznego Laughing

Puntoświr

Dni na forum: 749
Tematy: 19

Post #101696 Wysłany: 12 Mar 2008 08:51 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Hawel napisał:
Co do trzeszczenia,to widze,ze nic nie udalo sie narazie zrobic.Jak bylo zimno,to bylo OK,ale jak jest cieplo to sie zaczyna w lewym rogu deski rozdzielczej.

To u mnie jest dokładnie odwrotnie.
Zastuka czasem coś z prawej strony pod deską ale jak jest zimno.
Jak działa nagrzewnica albo latem, to raczej tego nie ma.
Wspominałem kiedyś o tym ASO ale robić raczej nie dam, bo się boję, że mi więcej zepsują niż naprawią.
Każdy demontaż deski rozdzielczej, na zdrowie jej może nie wyjść i trzasków może być jeszcze więcej.
U ciebie demontowali deskę? Dużo z tym jest roboty?

Hawel
Puntoświr

Imię: Paweł
Tematy: 11

Post #101697 Wysłany: 12 Mar 2008 08:53 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Demontowali juz raz deske,ale nic to nie pomoglo.Nawet nic nie zepsuli Smile.
Ile z tym roboty to nie wiem.

Puntomaniak

Dni na forum: 490
Tematy: 0

Post #101785 Wysłany: 12 Mar 2008 14:26 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Cytat:
ASO (Autoryzowana (certyfikowana) Stacja Obsługi) gdyby chciała zarabiać na różnicy w stawkach roboczogodzin to nie inwestowałaby w podnośniki i sprzęt diagnostyczny itp.

ASO inwestuje w podnośniki i inne sprzęty między innymi dlatego że tego wymagają standarty serwisowe i najczęściej jest to sprzęt niskiej jakości kupowany od wyznaczonych dostawców, ważne jest aby był w kolorach firmowych. Najczęściej zakłady blacharsko-lakiernicze są warsztatami współpracującymi, ale także zakłady naprawiajace elektronikę. Firma w której pracuje naprawiała samochody w ASO a teraz naprawia właśnie w warsztatach które pracują dla serwisów ASO, w sumie jest taniej (mniej części wymieniają a jeżeli już to tańsze) no i naprawiają różne marki. Co do wyposażenia tych warsztatów to faktycznie bywa różnie zależy w jakiej
części kraju, co prawda jest jedna firma która ma taki sprzęt jakiego w żadnym ASO nawet na oczy nie widzieli. Tak naprawdę to dopiero teraz się dowiedziałem że koła dokręca się kluczem dynamometrycznym a nie "pneumatem" jak to robiono w ASO.
jaceku
Puntoświr

Dni na forum: 662
Tematy: 10

Post #106627 Wysłany: 23 Mar 2008 12:48 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Nie wiecie może, jak się zdejmuje tą listwę nadmuchu na przednią szybę (jest na kokpicie zaraz pod przednią szybą)? Szukam źródła irytującego trzeszczenia przy prawym słupku. Zdjąłem schowek, odsłoniłem prawy słupek i nigdzie nie wyczułem luzów. Jakoś mi sie wydaje, że być moze to ta listwa. Stawiam conajmniej piwo temu, kto mnie naprowadzi na źródło tego dzwięku Smile Aso boi sie ruszac kokpit, twierdząc ze to moze pogorszyć sytuację-a kokpit wygląda na zamontowany bardzo solidnie.

Moderator

Post #106666 Wysłany: 23 Mar 2008 14:02 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

jaceku

Wydaje mi się, że ta listwa raczej to nie będzie to...to jest taka ozdoba tylko tam.

A patrzyłeś na prawy słupek w miejscu gdzie on się kończy na dole pod szybą, próbowałeś go dociskać mocniej u dołu czy wtedy dalej coś Ci stuka podczas jazdy czy nie, sam tego nie zrobisz, musisz poprosić pasażera Smile Chyba, że to z Twojej strony to dasz rade Smile

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat