You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 23:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #585576 Wysłany: 30 Maj 2012, 20:15; 
 Temat postu: Punto I 1.6 dziwne szarpanie
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Trzebinia
Witam. Otóż w moim kropku od początku gdy go kupiłem pojawiało się dziwne szarpanie mianowicie: gdy jadę powoli w korku na pierwszym biegu i nie dodaje gazu to auto dostaje tak jakby czkawki zaczyna skakać do przodu. Problem ten tez pojawia się gdybym dajmy na to jechał na 3 puścił gaz całkowicie a za chwile go gwałtownie dodał. Czuć wtedy charakterystyczne szarpniecie i tak jakby odgłos pojedynczego puknięcia i jest to niezależne od biegu na którym jadę. Przy ruszaniu gdybym trochę szybciej to chciał zrobić to tez jest takie pukniecie i szarpniecie. Zauważyłem ze przy tym coraz bardziej zaczyna mi drgać lewarek zmiany biegów. Myślałem ze ten problem ustąpi po wymianie mechanizmu różnicowego który padł. Jednak po złożeniu wszystkiego na nowo problem nie ustąpił. Sprawdziłem także czy przeguby, krzyżaki nie maja luzów i czy nie są oberwane. Tu wszystko jest ok. Postanowiłem sprawdzić tez poduszki i nic dziwnego nie zaobserwowałem gdy próbowałem trząść silnikiem nie było czuć żadnego stukania. Zawiozłem zatem auto to mechanika ten po oględzinach i sprawdzeniu poduszek powiedział ze nie wie co to może być pojechałem do następnego i powiedział mi ze tez nie umie tego zdiagnozować. Wkurzyłem się bo jest to uciążliwe. Pojechałem autem na serwis fiata. Tam rzekomo mechanik stwierdził uszkodzenie poduszki pod skrzynia biegów. Niestety do mojej wersji auta tj. silnik 1.6 wersja nadwozia cabrio nie idzie dostać zamiennika zatem sprowadzili mi oryginał za który dosyć drogo zapłaciłem. Jednak po wymianie tej poduszki nie odczułem żadnej poprawy. Dodam ze od wymiany tej poduszki minęło już jakieś 5 mc wiec powinna się ona już dawno ułożyć. Co to zatem może być proszę o jakąś rade pomysł co jeszcze można sprawdzić. Jestem pewien na 99% ze jest to problem mechaniczny a nie związany z komputerem ponieważ jest odczuwalny taki efekt uderzenia i charakterystyczne pukniecie. Co to może jeszcze być??

Post #585696 Wysłany: 31 Maj 2012, 07:40; 
 Temat postu: Słowo-klucz: szarpanie.
Czy przed założeniem tego tematu spojrzałeś chociaż na inne tematy w tym dziale (chociaż pierwsza strona)?
Nie można się było dołączyć z problemem do jakiegoś istniejącego wątku?
Przykładowo (świeże tematy): http://fiatpunto.com.pl/topic36045.html oraz http://fiatpunto.com.pl/topic35980.html.
Słowo "szarpanie": http://fiatpunto.com.pl/search.php?keywords=szarpanie&terms=all&author=&sc=1&sf=all

To, że szarpanie ma charakter "uderzenia mechanicznego", nie wyklucza elektryki (o ile sprzęgło, skrzynia i przeguby są sprawne).

Post #585894 Wysłany: 31 Maj 2012, 18:45; 
 Temat postu: Re: Punto I 1.6 dziwne szarpanie
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Trzebinia
niestety te tematy dotycza innych silników dlatego myslalem ze zalozenie osobnego tematu bedzie odpowiednie. Inne tematy przeanalizowalem i sa w nich opisane inne objawy

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)