|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 23:56
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
dj1987 |
#592593 Wysłany:
23 Cze 2012, 10:25; Temat postu: Wysokie obroty biegu jałowego |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam. Od jakiegoś tygodnia mam problem z wysokimi obrotami biegu jałowego. Objawy są nieregularne. Jak jadę spokojnie i obroty mają koło 3 tys i puszczam pedał gazu to obroty zostają. Jak wcisnę sprzęgło to widać, że obroty jeszcze bardziej do góry idą. Wówczas albo jadę dalej na tych wysokich obrotach bo nieraz samo przechodzi albo wyłączam silnik i odpalam jeszcze raz i jest oki. Nie ma reguły na tą usterkę- zdarzy się 5 razy na 5km albo raz na 50 km. Punto z gazem i takie same objawy na gazie i na benzynie. Przepustnica wczoraj czyszczona, po wymianie świec i przewodów, linka się nie zacina. Punto 1.2 8V 2000r. Mieliście podobne objawy? co wymienić? co posprawdzać? może krokowy się zacina?
_________________ Punto II 1.2 8V 2000 + GAZ
|
|
Góra |
|
 |
|
|
lioton |
#592607 Wysłany:
23 Cze 2012, 11:28; Temat postu: Re: Wysokie obroty biegu jałowego |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Sławomir
Samochód: Lancia Delta
Silnik: 1.6 120KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: RSTR / KRK Rejestracja: 26 Cze 2008, Posty: 1133 Pomógł: 9
|
Albo krokowy albo TPS. Ten aspekt ze sprzęgłem trochę dziwny  z czymś takim się nie spotkałem. Czy obroty same rosną, czy tylko nie spadają  Najlepiej byłoby, jakbyś przejechał się z lapkiem trochę i zrobił wykres w FES, tak żeby uchwycić ten moment w którym obroty będą same rosnąć/ nie spadać.
_________________ ♥ MSC ♥ http://www.michael-schumacher.de/en/
|
|
Góra |
|
 |
BogdanK |
#592617 Wysłany:
23 Cze 2012, 12:11; Temat postu: Re: Wysokie obroty biegu jałowego |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Bogdan
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 15 Mar 2012, Posty: 2114 Pomógł: 51
|
Jeśli czyszczenie silniczka krokowego nie poprawi sytuacji, to warto auto podłączyć pod komputer i szczytać ew. błędy.
Góra |
|
 |
dj1987 |
#592764 Wysłany:
29 Cze 2012, 10:22; Temat postu: Re: Wysokie obroty biegu jałowego |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Może trochę się źle wyraziłem ze sprzęgłem tzn jak wcisnę sprzęgło to silnik nie jest obciążony wówczas obroty zostają podwyższone albo będą większe niż te przy, których wysprzęgliłem bo np problem pojawił się na obrotach wyższych a auto hamulcem zwolnilem. Jak na jałowych dodam gazu to obroty się podwyższają. Przepustnica czyszczona. Podłączałem pod kompa i badałem zachowanie czujnika położenia przepustnicy oraz krokowca. Przepustnica podczas usterki miała taki sam kąt otwarcia co przy jałowych, a co do krokowca to nie pamiętam dokładnie wartości ale na jałowych normalnie było coś koło 50 kroków a na podwyższonych było koło 80 ale wówczas te podwyższone obroty miałem koło 2 tys. Zastanawiam się czy krokowiec się psuje czy może komputer błędnie nim steruje albo jeszcze jakiś inny czujnik, który pośrednio nim steruje.
[ Dodano: 29 Cze 2012 09:22 ]
Wymieniłem przepustnice na inną używaną i problemy się skończyły.
_________________ Punto II 1.2 8V 2000 + GAZ
|
|
Góra |
|
 |
mario1978 |
#596644 Wysłany:
07 Lip 2012, 19:50; Temat postu: Re: Wysokie obroty biegu jałowego |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
|
dj1987 napisał(a): Wymieniłem przepustnice na inną używaną i problemy się skończyły. Czyli przepustnica Ci sie zatykala/blokowala. Szkoda kasy, wystarczylo ja dokladnie wyczyscic, zaoszczedzilbys prawdopodobnie kase, jezeli nie bylaby uszkodzona mechanicznie.
_________________ "Diagnostyka samochodu - Multiecuscan poradnik" - post632868.html#p632868
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|