Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Podłokietnik Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
SK01
Forumowicz

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 435
Tematy: 0

Post #59018 Wysłany: 31 Paź 2007 15:30 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam
Zastanawiam sie nad kupnem GP w wersji SPORT ( diesel 130 PS)

I mam pytanie czy brać podłokietnik do tej wersji czy nie ?

Jeździłem BMW e-39 i tam podłokietnik to super sprawa
W fiacie miałem okazje przejażdżki Bravą z podłokietnikiem i też fajnie , ale jak to prezentuje się w grande Punto ? Jak ręczny się sprawuje przy podłokietniku
Czy pasuje i czy nie wygląda to nie bardzo przy kubełkowych fotelach ?
Może ma ktoś z was GP sport z podłokietnikiem albo ogólnie GP z podłokietnikiem i mógłby się podzielić wrażeniami, albo najlepiej wrzucić fote, jak to się prezentuje ?

Osobiście w obecnym aucie między środkową deską rozdzielczą a fotelem kierowcy woże CB radio , czy w GP zmieści się też tak przy podłokietniku wg was?

z góry dziękuję za opinie.

Pozdrawiam Smile
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
filip76
Puntoświr

Dni na forum: 530
Tematy: 26

Post #59022 Wysłany: 31 Paź 2007 15:41 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

POdłokietnik jest mocowany za ręcznym, na końcu "mebelka środkowego", ma kształt odwórconej litery "L", albo "7" można go podnosić do góry, w zaciąganiu ręcznego nie przeszkadza, na początku trochę mi "haczył" przy zmianie biegów (2 i 4) ale się przyzwyczaiłem i teraz przeszkadza mi podniesiony (walę łokciem przy zmianie biegów), w podłokietniku jest niewielki schowek (raczej symboliczny), można tam wrzucić jakieś drobiazgi (np. żarówki zapasowe), miejsca pomiędzy fotelami w ogóle jest niewiele i raczej to będzie problemem dla CB niż przestrzeń od mebelka do podłokietnika

Nie wiem, jak będzie z fotelami kubełkowymi...
krowka
Ekstremista

Imię: Marek
Dni na forum: 575
Tematy: 8

Post #59037 Wysłany: 31 Paź 2007 16:28 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

filip76 Podłokietnik można opuścić jeszcze bardziej, wtedy łokieć nie uderza Wink Trzeba tylko podciągnąć dolny przycisk i podłokietnik spada jeszcze niżej Wink Dodatkowo podłokietnik jest dodatkowym schowkiem.

daras
Puntoświr

Dni na forum: 750
Tematy: 19

Post #60989 Wysłany: 06 Lis 2007 08:26 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dla mnie ten podłokietnik to nieporozumienie. Jest za krótki i za wysoko osadzony, szczególnie przy maksymalnie obniżonym fotelu. Gałka dźwigni zmiany biegów nie jest w linii podłokietnika, tylko nieco poniżej, co utrudnia zmianę biegów. Po opuszczeniu podłokietnika trudno dostać się do dźwigni ręcznego. W podłokietniku jest schowek nie wiadomo na co, chyba tylko na chusteczki. W efekcie mój podłokietnik jest cały czas podniesiony i dodatkowo utrudnia mi dostęp do tylnej kanapy.
Niestety podłokietnik jest w komplecie z regulacją części lędźwiowej fotela kierowcy. A to już warto mieć.

krowka
Ekstremista

Imię: Marek
Dni na forum: 575
Tematy: 8

Post #61002 Wysłany: 06 Lis 2007 09:29 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

daras W podłokietniku trzymam dwa telefony, kilka pendrive'ów, więc w moim przypadku się przydaje.
W jaki sposób chcesz trzymać obie łapki na kierownicy, przy czym prawą opierając jednocześnie na podłokietniku

Czy podłokietnik masz maksymalnie opuszczony, tam jest dodatkowy przycisk, żeby opuścić jeszcze niżej. Bo u mnie jakoś specjalnie nie wywyższa się ponad dźwignię zmiany biegów - w czasie męczenia się z wymienioną dźwignią łapka komfortowo spoczywa na podłokietniku Wink

daras
Puntoświr

Post #61034 Wysłany: 06 Lis 2007 11:54 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

No właśnie być może jeszcze dlatego, że lubię prowadzić oburącz, podłokietnik jest mi zbędny.
Mi utrudnia dostęp do ręcznego (którego jednak dość często używam w mieście) i do gałki zmiany biegów, która jest wyraźnie poniżej płaszczyzny podłokietnika i wymaga operowania dźwignią zmiany biegów przy użyciu palców (dosłownie) a dodatkowo zmiana biegów powoduje, szuranie łokciem po podłokietniku.
A jestem raczej seryjnej postury - nie żebym był jakiś specjalnie niewymiarowy ;-)
Byłoby optymalnie, gdyby podłokietnik był nieco niżej zamocowany lub miał regulację wysokości i położenia wzdłużnego. Bo wiem, że ma chyba ze 3 pozycje położenia poziomego: bardziej sterczącą, mniej sterczącą i poziomą całkiem.
Co z tego jak wszystkie 3 są do d....y.
Takie jest moje zdanie Smile
Niestety jak już pisałem, podłokietnik jest w komplecie (jak na razie) z regulacją lędźwi, którą zdecydowanie warto mieć i polecam.
I w zasadzie zamiast pisać taki elaborat wystarczyłoby:
podłokietnik - nie
regulacja lędźwi - tak.
Więc podłokietnik jest w tym momencie gratis Smile

bestfiat
Sympatyk kropek

Dni na forum: 436
Tematy: 2

Post #61067 Wysłany: 06 Lis 2007 13:39 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Nie wiecie ,który na alllegro będzie idealnie pasował do grande punto i będzie najlepszy,prosiłbym o linka dzięki z góry.Bo niestety przy zarobkach 700 zł. nie stać mnie w tej chwili na ten montowany w ASO za 650 zł.I wolę kupić jakiś tańszy na allegro i se samemu go przykręcić.
Pozdrawiam Wink
filip76
Puntoświr

Post #61088 Wysłany: 06 Lis 2007 14:58 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

my tu Panie tego, syćkie mamy seryjny...

-daras - w sumie mógłbym napisać to, co Ty ale zeznałem już, że się przyzwyczaiłem... Smile
- krówka - wiem, że można go dać niżej ale mimo tego, 2-kę wrzuca się niezbyt wygodnie...
PittZ
Sympatyk kropek

Imię: Piotr
Dni na forum: 430
Tematy: 1

Post #61138 Wysłany: 06 Lis 2007 19:07 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Podłokietnik jest fajna sprawa ale zaczyna skrzypieć koledzy Mr. Green a przejechane mam tylko 6 tysiaków Laughing
daras
Puntoświr

Post #61351 Wysłany: 07 Lis 2007 08:27 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Było się nie opierać z całej sily ;-)
U mnie jest podniesiony i nie skrzypi.

filip76
Puntoświr

Post #61362 Wysłany: 07 Lis 2007 08:52 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

daras napisał:
Było się nie opierać z całej sily ;-)
U mnie jest podniesiony i nie skrzypi.

u mnie też nie skrzypi, a mam już ponad 8 kkm;

dziś po mieście jeździłem z podłokietnikiem we w zwodzie Laughing i jednak tak jest wygodniej do zmiany biegów, co innego trasa, kiedy nie sięga się co chwila do dźwigni
daras
Puntoświr

Post #61404 Wysłany: 07 Lis 2007 10:06 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

filip76 napisał:
dziś po mieście jeździłem z podłokietnikiem we w zwodzie i jednak tak jest wygodniej do zmiany biegów

Zdecydowanie lepiej! ;-)

bestfiat
Sympatyk kropek

Dni na forum: 436
Tematy: 2

Post #63650 Wysłany: 26 Lis 2007 12:27 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Gdzie ten podłokietnik jakiś niedrogi,dobry pasujący do grande najlepiej orginał,lub dobrą podróbe można dostać????? Wink

[ Dodano: 26 Lis 2007 13:27 ]
Już kupiłem i zamontowałem,ten poniżej z allegro pasuje do grande punto idealnie i w granicach 120 zł.z przesyłką i montażem,bo w firmowym salonie fiata zażądali mi za orginalny podłokietnik i montaż,aż 700 zł.
Tylko przy montażu jego trzeba niestety,żeby ten podłokietnik z allegro przywiercić do środkowego panelu wyjąć przednie fotele,a przymocowane są one w grande na 4 śruby i jakąś linkę.
Wydaje mi się,że ten poniżej jest bardziej fachowy i bajerandzki od fabrycznego i występuje w trzech wzorach do wyboru,a fabryczne jest na zamowienie dopiero i niewiadomo jaki przyjdzie........

http://moto.allegro.pl/item269994979_podlokietnik_podnosz_uniwersalny_3_kolor_skora_akc.html
Fenix
Puntoświr

Imię: Roman
Dni na forum: 491
Tematy: 22

Post #67378 Wysłany: 26 Lis 2007 12:37 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

a nie wiecie czy do PII ale trzy drzwiowego podszedł by?? już ktoś może montował??

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Mekl
Sympatyk kropek

Imię: Marcin
Dni na forum: 537
Tematy: 0

Post #104177 Wysłany: 17 Mar 2008 18:54 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wracając jeszcze do tematu podłokietnika, to czy ktoś z posiadaczy fabrycznego podłokietnika mógłby się przyjrzeć jak on jest zamontowany?? Ewentualnie może jakieś fotki strzelić Wink Byłym bardzo wdzięczny... Chciałbym go zamontować, ale w moim ASO powiedzieli, że się nie podejmą bo to za dużo roboty...Więc może sam się pobawię... Sprawdziłem w eperze i koszt fabrycznego to ok. 400 plnów.

Z góry dziękuję za pomoc Smile

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat