|
Obecny czas: 25 Kwi 2025, 06:04
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
jarecki124 |
#606605 Wysłany:
22 Sie 2012, 18:22; Temat postu: Szarpie i przerywa podczas przyspieszania... |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Jarek
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 16 Lis 2010, Posty: 14
|
Witam. Szukałem i szukałem na forum ale zbytnio nie znalazłem odpowiednich odpowiedzi na moją dolegliwość w Punciaku. Zacznę od tego iż jest to PII S 1,2 8V z 2000r przebieg 79000km i dzisiaj wystąpił objaw następujący, że podczas przyspieszania auto szarpie tak jak bym dodawał i ujmował gazu, nawet gdy pedał jest wciśnięty do dechy... na jałowym dziwnie łapie wolne obroty i przerywa... świece i przewody wymieniane rok temu, filtry razem z olejem w styczniu br. Czyżby średniej jakości paliwo? Żadna z kontrolek na desce nie pali, że coś miałoby być nie tak... Czy może świece się już wyświeciły z przewodami, a może pompa siada? na pedał gazu na postoju reaguje z delikatnym opóźnieniem ale wkręca się normalnie tylko jak obroty opadają to tak jakby przerywał i na jałowym już też tak zostaje... Co może stać za takimi objawami?
A i takie pytanie poza konkursem, zakupiłem złącze diagnostyczne ELM327 i w innym aucie działa, a czy w moim też będzie robiło?
_________________ Nie ważne czym jeździsz, ważne jak jeździsz...
|
|
Góra |
|
 |
|
|
mario1978 |
#606613 Wysłany:
22 Sie 2012, 19:06; Temat postu: Re: Szarpie i przerywa podczas przyspieszania... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
|
jarecki124 napisał(a): Żadna z kontrolek na desce nie pali, że coś miałoby być nie tak... I dobrze, tak ma byc  Jak juz sie cos zapala na desce, oznacza problemy... Komputer zbiera bledy w pamieci, do czasu, az nie zresetujesz go (poprzez odlaczenie akumulatora). Mozna jezdzic dlugie lata, nie wiedzac, ze cos tam komputer sobie z bledow zapisal. Jak juz Ci wyskoczy kontrolka na desce, oznacza to w skrocie, ze masz udac sie do serwisu, ze to cos powazniejszego. Pomysl, jakby co chwile Ci kontrolki swiecily, z byle czym, z czasem zaczal bys je ignorowac, az ktoregos razu nie zareagowalbys na usterke, i bylby ZONK.... Dlatego jak sie swieci, to sygnal, ze musisz zabrac sie za serwisowanie samochodu. Taki skrot myslowy. Co do Twoich objawow, falowanie obrotow itp. Nie zaszkodzi przeczyscic przepustnice "Czyszczenie Przepustnicy Punto II 1.2 8V 60KM" - topic10725.htmljarecki124 napisał(a): A i takie pytanie poza konkursem, zakupiłem złącze diagnostyczne ELM327 i w innym aucie działa, a czy w moim też będzie robiło? Podlacz ELM'a bedziesz wiedziec, nic prostszego. Jak kupiles ten http://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/inter ... -v14b.html, powinien dzialac, choc duzo bylo juz pisania na forum, ze dopoki sie nie podlaczy, nigdy nic nie wiadomo.... Poczytasz nt. ewentualnej modyfikacji tutaj, autorstwa domin45670 post460890.html#p460890
_________________ "Diagnostyka samochodu - Multiecuscan poradnik" - post632868.html#p632868
|
|
Góra |
|
 |
jarecki124 |
#606617 Wysłany:
22 Sie 2012, 19:20; Temat postu: Re: Szarpie i przerywa podczas przyspieszania... |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dokładnie takiego ELM-a mam tylko zakupiony jakiś czas temu, chyba w zeszłym roku, w Citroenie Xsara II z 2001r działa bez zarzutu, tylko co mnie martwi to wtyk w Fiacie, bo nijak nie pasuje mi do drugiej strony na kablu, zdjęcia owego portu oglądałem na naszym forum na zdjęciach i porównywałem z tym w Cytrynce to właśnie mi nie pasuje... A o kontrolki pytałem bo własnie mam też ową Xsarę i tam generalnie wszystko objawia się zaświeceniem kontrolki, a właśnie takie zaświecenie spowodowane uszkodzeniem sondy w Cytrynie spowodowało zakupienie ELM-a. Dzisiaj to już nie dam rady ale jutro pozwolę sobie sprawdzić czy ten ELM działa i w naszych Fiatach...
Zaczyna mnie trochę martwić zachowanie mojego punciaka bo do tej pory odpukać nigdy mnie nie zawiódł ... zacznę chyba od zdjęcia obudowy filtra i wykręcę jedną ze świec zobaczę wzrokowo czy nie ma niepokojących objawów...
|
|
Góra |
|
 |
domin45670 |
#606625 Wysłany:
22 Sie 2012, 20:08; Temat postu: Re: Szarpie i przerywa podczas przyspieszania... |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Dominik
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 25 Maj 2008, Posty: 14400 Pomógł: 128
|
Ekhem, przypominam, iż temat poświęcony diagnostyce, kablom itp. jest w innym dziale.
_________________ PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 128 000 km GRIGIO STEEL Gorąca Szesnastka Club
|
|
Góra |
|
 |
kristekk |
#609902 Wysłany:
06 Wrz 2012, 09:27; Temat postu: Re: Szarpie i przerywa podczas przyspieszania... |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Wawa Rejestracja: 07 Wrz 2009, Posty: 71
|
Sprawdź paliwo. Najprostszy sposób, to ściągnij wężyk przy silniku, włóż do butelki i przekręć na chwilę stacyjkę, żeby pompa zadziałała. Ja przy podobnych objawach u siebie szybko ujrzałem rozwarstwiające się paliwo i wodę...
_________________ Fix It Again Tomorrow
Fehler In Allen Teilen
|
|
Góra |
|
 |
jarecki124 |
#614549 Wysłany:
24 Wrz 2012, 18:53; Temat postu: Re: Szarpie i przerywa podczas przyspieszania... |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam. No i problem rozwiązany, przyczyną owej usterki były wadliwe przewody WN niestety firmy Sentech, na trzecim cylindrze stopiła się izolacja osłaniająca połączenie przewodu i świecy. Stopione "coś" zalało kompletnie świecę powodując przerwanie dostępu kabla do świecy... na drugim cylindrze niestety zaczęło się robić podobnie, przewody wymienione na NGK, świece również ( sklep w Łodzi ul. Przędzalniana - polecam) i teraz śmiga aż miło... Dzięki. Post do zamknięcia 
|
|
Góra |
|
 |
BogdanK |
#614616 Wysłany:
24 Wrz 2012, 22:35; Temat postu: Re: Szarpie i przerywa podczas przyspieszania... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Bogdan
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 15 Mar 2012, Posty: 2114 Pomógł: 51
|
kristekk napisał(a): Sprawdź paliwo. Jak tankowałem na BP to nie było problemu, a teraz raz zatankowałem na stacji przy Hipermarkecie Carrefour (niby tam mają mieć dobre paliwo) i tylko jak jadę bardzo wolno (np. na osiedlu) na drugim biegu, to silnik lekko szarpie. Jak jadę szybciej lub przyśpieszam, to jest OK, a na wolnych obrotach wskazówka obrotomierza nawet nie drgnie - cały czas jest równo na 800 obr./min. Doleję jeszcze paliwo na BP i zobaczę czy problem nadal będzie występował.
Góra |
|
 |
mario1978 |
#614627 Wysłany:
24 Wrz 2012, 22:52; Temat postu: Re: Szarpie i przerywa podczas przyspieszania... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Samochód: Punto II 5d
|
Gdzies wczytalem w necie, ze te marketowe stacje maja "gorsze" w cudzyslowiu paliwo. To znaczy zawiera ono wiecej procentowo biokomponentow, a tym samym jest tansze. Wszystko oczywiscie zgodnie z normami  Zobaczcie sobie ile kosztuja biopaliwa, bedziecie wiedziec dlaczego marketowe sa tansze. Wystarczy poszukac norm, gdzies to widzialem, nie pamietam gdzie... Dla ciekawych odsylam do raportu UOKiKu nt. jakosci zbadanych paliw - http://www.uokik.gov.pl/kontrola_stacji ... 8_i_on.php
_________________ "Diagnostyka samochodu - Multiecuscan poradnik" - post632868.html#p632868
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|