|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 20:53
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
mucha818 |
#621870 Wysłany:
25 Paź 2012, 13:00; Temat postu: Sonda Lambda .. |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: S
Województwo: świętokrzyskie [T]
|
Witam, podejrzewam ze konczy mi sie zywotnosc sondy....
Dusi mi punciaka na benzynie, stary gaz zwykly, sonda jedna i odpowiada on za pb za gaz nie. (gaz jazda okey)
Czasem kopci na bialo moze szaro podczas duszenia, caly uklad paliwowy sprawdzony w 110 % . swiecie kable tez. pozostaly tylko czujniki.... i ta sonda. I temat wyglada tak.... odpiąlem w dniu wczorajszym sonde.... auto codziennie szarpalo a po odpięciu nic nie szarpie pieknie super, ciagnie do przodu ladnie, tylko ze pali ok 15 l , ale to normalne bo odpialem.
i dzis drugi dzien jezdzi pieknie na odpietej sondzie, panowie to sonda w 100 % ???
objawy mialem takie ze bialy szary dym i czarny wydech sadza itp. Zazwyczaj szarpanie mulowatosc mial na cieplym silniku, dodam ze UPG odpada w 100 % . Obroty czasem mu sie zmienialy ale bardzo rzadko. Podobno poprzedni wlasc ja wymienial ale w marcu... ale nie wiem czy nowa czy nie. pewnie raczej nie, a auto jedzilo troche ...
Ogolnie objaw ten Sondy mialem na poczatku taki ze dawalem gaz a tu taka przerwa pustka, troche pogazowalem, potem zaczelo go dusic (po 2 tygodniach okolo) brak mocy. ( ogolnie dusi muli go 6-7 tygodni.) i dopiero wczoraj odpialem tą sonde..... i jest okey
Pzdr
|
|
Góra |
|
 |
|
|
fullxda |
#621879 Wysłany:
25 Paź 2012, 13:11; Temat postu: Re: Sonda Lambda .. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: śląsk Rejestracja: 26 Kwi 2010, Posty: 357 Pomógł: 5
|
mucha818jak po odpieciu jest wszystko ok 99%jest to sonda
_________________ Kiedy się rodziłem to płakałem a wszyscy się śmiali. Kiedy umrę to ja będę się śmiał a Wy będziecie płakali .. LOS AMIGOS
|
|
Góra |
|
 |
fishbone20 |
#621880 Wysłany:
25 Paź 2012, 13:12; Temat postu: Re: Sonda Lambda .. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Wersja: Sport
Miejscowość: Strumień Rejestracja: 20 Mar 2012, Posty: 2595 Pomógł: 16
|
|
Góra |
|
 |
mucha818 |
#621945 Wysłany:
25 Paź 2012, 19:11; Temat postu: Re: Sonda Lambda .. |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: S
Województwo: świętokrzyskie [T]
|
Bede mial czas dopiero w sobote podjechac i to sprawdzic. ale podejrzewam ze to sonda na 99% . Dzis troche jedzilem i wczoraj tez, ogolnie dwa dni bez zadnego objawu braku mocy i zamulenia. a wczesniej to codziennie rano po 5 minutach jazdy.... mialem wrazenie wtedy przy tym ze go zalewa albo za duzo powietrza
Nawet mu kata wycialem bo nie wiedzialem co to moze byc bo uklad caly paliwowy spr, filtry, wtrysk, pompka 1.3 ladnie podaje nawet podczas tego duszenia, smoczka tez czyscilem lecz byl naprawde w stanie okey, w zasadzie co ja nie sprawdzilem w tym aucie...
a co do sondy... dwa razy mial diagnostyke i komp nie pokazal ani razu, dlaczego?
|
|
Góra |
|
 |
fullxda |
#621956 Wysłany:
25 Paź 2012, 19:32; Temat postu: Re: Sonda Lambda .. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Wersja: Dynamic
Miejscowość: śląsk Rejestracja: 26 Kwi 2010, Posty: 357 Pomógł: 5
|
sonde na diagnostyce pokaze ci jak juz wogóle nie będzie pracowała chyba że masz dobrego elektryka który potrafi dokladnie ocenic wartości sondy w zalezności od obrotów a to w każdym silniku są inne; a tak ma inne wartości i komp dobiera sklad mieszanki odpowiedni do sygnałow z sondy a te jak jest walnieta są oszukane i albo mieszanka jest za uboga albo za duzo paliwa i szarpie kopci sadza itp,jak odepniesz to komp daje wartości awaryjne tak ażeby samochód mógł sie normalnie poruszać
_________________ Kiedy się rodziłem to płakałem a wszyscy się śmiali. Kiedy umrę to ja będę się śmiał a Wy będziecie płakali .. LOS AMIGOS
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|