|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 14:18
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
marcineks100 |
#644252 Wysłany:
09 Lut 2013, 13:06; Temat postu: Ogromne zużycie Oleju |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 27 Sty 2013, Posty: 41
|
Witam, od kilkunastu dni posiadam Punto 1 z silnikiem 1.1 Benz. z 94r. Otóż problem polega na tym, iż ostatnio wlałem mu około 400 ml. oleju, i miałem go troche ponad minimum na bagnecie, dziś jak do niego zajrzałem było równo minimum a zrobiłem zaledwie 30 KM. Wydaje mi się że to ogromne zużycie oleju. Wlałem mu 15W40 bo taki miałem na stanie. Gdzie może tkwić problem? Trochę poci się przy uszczelce pokrywy zaworów, ale nie ma tragedii ( wcześniej miałem golfa i pocił się bardziej a zużywał oleju o wiele mniej). Czy jest jeszcze inna możliwość ogromnego zużycia? Dzięki za pomoc.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
bunczu |
#644253 Wysłany:
09 Lut 2013, 13:08; Temat postu: Re: Ogromne zużycie Oleju |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: dolnośląskie. Rejestracja: 31 Lip 2011, Posty: 641 Pomógł: 10
|
Jaki masz kolor spalin? Biały czy niebieski? Jeśli niebieski to przepala Ci olej. Sprawdź okolice rozrządu, czy nie jest ubryzgany. Identycznie w okolicy cewek zapłonowych (prawa strona). Zobacz czy miska nie jest uwalona olejem, nie przecieka. Z okolicy pokrywy zaworów również może lecieć. Autor postu otrzymał pochwałę
_________________ "Ciocia jeździła nim sporadycznie, polecam" - auto z ukrytą wadą silnika.
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#644254 Wysłany:
09 Lut 2013, 13:15; Temat postu: Re: Ogromne zużycie Oleju |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wojtek
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN Rejestracja: 10 Gru 2009, Posty: 4596 Pomógł: 56
|
marcineks100 napisał(a): Wlałem mu 15W40 bo taki miałem na stanie a jaki miałeś zalany wcześniej wiesz ? bo nie leje się tego co ma się pod ręką, nie masz może oleju w płynie chłodniczym ? Autor postu otrzymał pochwałę
|
|
Góra |
|
 |
marcineks100 |
#644289 Wysłany:
09 Lut 2013, 17:34; Temat postu: Re: Ogromne zużycie Oleju |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Jest ubryzgany trochę z prawej strony w okolicy cewek, ale wygląda jak by to z pod kapy waliło. Miska jest sucha, a co do wcześniejszego oleju to nie wiem jaki był. Pouszczelniam to co się da, zrobię wymiane oleju i napisze co to dało. Dzięki za pomoc.
|
|
Góra |
|
 |
Pawelec90 |
#644301 Wysłany:
09 Lut 2013, 19:35; Temat postu: Re: Ogromne zużycie Oleju |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Paweł
Samochód: Punto I 5d
Wersja: Sole
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Zabrze Rejestracja: 21 Maj 2011, Posty: 631 Pomógł: 9
|
marcineks100 napisał(a): Jest ubryzgany trochę z prawej strony w okolicy cewek, ale wygląda jak by to z pod kapy waliło. Miska jest sucha, a co do wcześniejszego oleju to nie wiem jaki był. Pouszczelniam to co się da, zrobię wymiane oleju i napisze co to dało. Dzięki za pomoc. Puścił oring na podstawce cewek - norma w kropkach  . Jak będziesz go wymieniał, to wrzuć też nową uszczelkę pod pokrywę zaworów... dla świętego spokoju, możesz podpiłować stopki, na których opiera się dekiel - wtedy można lepiej docisnąć uszczelkę. To jest standardowa przypadłość w kropkach - co nie zmienia postaci rzeczy, że absolutnie nie jest usprawiedliwieniem takiego apetytu na oliwe  . No i podpisuję się pod tym, co Kolega wojtass18 napisał - trochę dziadostwo robisz  . Raz, jak już zostało powiedziane, nie leje się byle czego, co akurat jest pod ręką... dwa, że jak już robisz dolewkę, to raczej do tej połowy bagnetu wypadałoby dobić  . [ Dodano: 09 Lut 2013 19:35 ]Przeczytałem jeszcze raz pierwszego posta i dopiero teraz zauważyłem, że te 400ml zniknęło po 30, a nie po 300km  . Jakby przez 300km zjadł tyle oliwy, to jest duże zużycie, bo prawie 1,5l/1kkm - czyli przy średnim odstępie pomiędzy wymianami, przelewasz przez silnik 3 do 4 dodatkowych baniek. No ale przez 30km... nie sądzę, żeby uszkodzenie jakiejkolwiek uszczelki (a nawet wszystkich jednocześnie  ), mogło być tego powodem. Nie wiem, czy nawet kompletnie rozsypane uszczelniacze, mogą być przyczyną takiego zużycia. Jedyne co mi przychodzi do głowy, z takich zewnętrznych wycieków, to miska olejowa - no ale to już zostało sprawdzone. Ja bym stawiał na taką ogólną, fatalną kondycje silnika - trochę zje przez pierścienie, trochę przez uszczelniacze, oringi, simmeringi i inne duperele dorzucą swoje trzy grosze i tyle. Zmierz kompresję - to wiele mówi o kondycji silnika Autor postu otrzymał pochwałę
|
|
Góra |
|
 |
marcineks100 |
#644349 Wysłany:
10 Lut 2013, 01:19; Temat postu: Re: Ogromne zużycie Oleju |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Czy ten oring na podstawce cewek jestem w stanie wymienić sam na garażu z ojcem? Mam kanał. Uszczelka pod pokrywę zaworów to pierwsza rzecz którą zrobie. Co do miski, sprawdziłem jako pierwszą. Jest suchutka, co mnie zdziwiło. Macałem też paluchem tłumik, nie ma na nim oleju, jest mokry ale to tak jakby para wodna. Nie kopci mi też na niebiesko. Jak już wspomniałem uszczelnie co się da, wyczyszczę cały silnik pod względem wycieków i wymienie olej. Zobaczymy co będzie dalej.
P.S. Ile wchodzi oleju do tego punto 1.1? Czy 15W40 będzie dobrym rozwiązaniem? Z góry dzięki za pomoc.
|
|
Góra |
|
 |
wieza87 |
#644353 Wysłany:
10 Lut 2013, 01:38; Temat postu: Re: Ogromne zużycie Oleju |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Dawid
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Dynamic
Miejscowość: Wodzisław Śląski Rejestracja: 12 Sie 2011, Posty: 1224 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
Pawelec90 |
#644360 Wysłany:
10 Lut 2013, 02:23; Temat postu: Re: Ogromne zużycie Oleju |
|
 |
Puntoświr |
|
Wiem, że to trochę dziwnie zabrzmi, ale oglądałeś bagnet zaraz po jeździe? Bo może tu tkwi problem... 
|
|
Góra |
|
 |
marcineks100 |
#644471 Wysłany:
10 Lut 2013, 19:46; Temat postu: Re: Ogromne zużycie Oleju |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Dzęki bardzo za poradnik. Co do bagnetu. Fakt, cały jest ubryzgany po jeździe, czy przez bagnet też może uciekać? Jeśli tak to jak temu zaradzić? Kupić nowy? Dzięki jeszcze raz za pomoc.
Aha, czy przy wymianie oringu mogę też zastosowac sylikon wysokotemperaturowy tak jak w przypadku uszczelki pokrywy zaworów?
|
|
Góra |
|
 |
wieza87 |
#644478 Wysłany:
10 Lut 2013, 20:18; Temat postu: Re: Ogromne zużycie Oleju |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Pawłowi chyba chodziło o to że poziomu oleju nie sprawdza się zaraz po jeździe, trzeba odczekać chwile aż spłynie z całego silnika do miski, wtedy wyciągamy bagnet, przecieramy na sucho, wkładamy z powrotem, wyciągamy znowu i dopiero wtedy sprawdzamy jaki jest poziom na bagnecie  Ja w obu przypadkach nie stosowałem żadnego sylikonu i trzyma  ale jak chcesz go dodać to nie powinno to zaszkodzi 
_________________ Moje Punto --> http://fiatpunto.com.pl/topic36739.html
|
|
Góra |
|
 |
Pawelec90 |
#644509 Wysłany:
10 Lut 2013, 22:25; Temat postu: Re: Ogromne zużycie Oleju |
|
 |
Puntoświr |
|
marcineks100 napisał(a): Dzęki bardzo za poradnik. Co do bagnetu. Fakt, cały jest ubryzgany po jeździe, czy przez bagnet też może uciekać? Jeśli tak to jak temu zaradzić? Kupić nowy? Dzięki jeszcze raz za pomoc.
Nie bardzo... Czasami zimą zdarza się, że przymarznie wężyk odmy (ale to raczej przy "konstrukcjach własnych, gdzie są dużo dłuższe węże itd.) - wtedy nie ma odpowietrzenia skrzyni korbowej i silnik potrafi beknąć właśnie przez bagnet... ale uwierz - zauważyłbyś, gdyby tak się stało  ... widok podobny do pobojowiska po wybuchu  . wieza87 napisał(a): Pawłowi chyba chodziło o to że poziomu oleju nie sprawdza się zaraz po jeździe, trzeba odczekać chwile aż spłynie z całego silnika do miski, wtedy wyciągamy bagnet, przecieramy na sucho, wkładamy z powrotem, wyciągamy znowu i dopiero wtedy sprawdzamy jaki jest poziom na bagnecie
Dokładnie. Nigdy nie sprawdzałem, jaka jest różnica w ilości oliwy w misce zaraz po jeździe, a po dłuższym postoju. Ale te 400ml to spokojnie mogło być jeszcze rozbryzgane po silniku. Naprawdę dziwny ten Twój przypadek...  Przy takim zużyciu oleju, to chyba pierwsza diagnoza, to zjedzone pierścienie/gładź cylindrów, a w konsekwencji przepalanie oleju. Mówię Ci - jedź sprawdzić kompresje... jak wyjdzie O.K. to będziesz szukał dalej, jak będzie flak, to mechanik zrobi próbę olejową i będzie wiadomo, czy to pierścionki nie trzymają  . Autor postu otrzymał pochwałę
|
|
Góra |
|
 |
czech22 |
#644555 Wysłany:
11 Lut 2013, 00:44; Temat postu: Re: Ogromne zużycie Oleju |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Czesław
Silnik: 1.2 8V 73KM
Wersja: SX
Miejscowość: Lubliniec Rejestracja: 13 Kwi 2008, Posty: 3107 Pomógł: 50
|
|
Góra |
|
 |
marcineks100 |
#644593 Wysłany:
11 Lut 2013, 11:20; Temat postu: Re: Ogromne zużycie Oleju |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
wieza87 napisał(a): Pawłowi chyba chodziło o to że poziomu oleju nie sprawdza się zaraz po jeździe, trzeba odczekać chwile aż spłynie z całego silnika do miski, wtedy wyciągamy bagnet, przecieramy na sucho, wkładamy z powrotem, wyciągamy znowu i dopiero wtedy sprawdzamy jaki jest poziom na bagnecie  Ja w obu przypadkach nie stosowałem żadnego sylikonu i trzyma  ale jak chcesz go dodać to nie powinno to zaszkodzi  Domyśliłem się, jednakże po wyczyszczeniu bagnetu i wsadzeniu go spowrotem, i tak wyciągam cały ubryzgany Co do kompresji, tylko mechanik?
|
|
Góra |
|
 |
bunczu |
#644635 Wysłany:
11 Lut 2013, 16:07; Temat postu: Re: Ogromne zużycie Oleju |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
marcineks100 napisał(a): Co do kompresji, tylko mechanik? Samemu nie bawiłbym się w to. Po pierwsze: trzeba mieć miernik. Po drugie, robi się to we dwie osoby. Jedna mierzy miernikiem, wsadzając go w pusty otwór po świecy, a druga w tym czasie wciska pedał w podłogę i rusza rozrusznikiem aż do momentu, gdy miernik nie przejedzie całej skali. Powtarzasz dla każdego cylindra tą procedurę. Później najlepiej zrobić próbę olejową, czyli to samo, ale do cylindra wlewasz około 200 ml oleju i sprawdzasz na mokro wyniki.
_________________ "Ciocia jeździła nim sporadycznie, polecam" - auto z ukrytą wadą silnika.
|
|
Góra |
|
 |
marcineks100 |
#644698 Wysłany:
11 Lut 2013, 19:33; Temat postu: Re: Ogromne zużycie Oleju |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Ok Panowie, wszystkim bardzo dziękuje. Jutro będe miał już oring bo dziś nie miał w ASO, przy okazji wymienię też uszczelkę pod pokrywą zaworów oraz poczyszczę świece. A Po jutrze zrobie wymiane oleju i zobaczymy czy coś da. Czy ta kompresja droga jest, czy odpuscic na razie i sprawdzic jaka reakcja bedzie po czynnosciach które wykonam na dniach?
|
|
Góra |
|
 |
wieza87 |
#644707 Wysłany:
11 Lut 2013, 20:25; Temat postu: Re: Ogromne zużycie Oleju |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
marcineks100 sprawdziłeś już to o czym pisałem kilka postów wyżej? Bo odpowiedzi nie widzę.. Pytałem czy auto po dłuższym postoju kopci na niebiesko ale zaraz po odpaleniu a później przestaje?
|
|
Góra |
|
 |
Pawelec90 |
#644721 Wysłany:
11 Lut 2013, 21:16; Temat postu: Re: Ogromne zużycie Oleju |
|
 |
Puntoświr |
|
marcineks100 napisał(a): Ok Panowie, wszystkim bardzo dziękuje. Jutro będe miał już oring bo dziś nie miał w ASO, przy okazji wymienię też uszczelkę pod pokrywą zaworów oraz poczyszczę świece. A Po jutrze zrobie wymiane oleju i zobaczymy czy coś da. Czy ta kompresja droga jest, czy odpuscic na razie i sprawdzic jaka reakcja bedzie po czynnosciach które wykonam na dniach? Tak Kolego - sprawdzić kompresję... sprawdzić też, czy nie kopci na niebiesko, jak już wcześniej zostało napisane. Pytałeś, co może być przyczyną takiego zużycia - dostałeś konkretne rady gdzie i czego szukać. A Ty cały czas o tej uszczelce i oringu - to była porada "przy okazji"... no sorry, ale nie licz, że to jest przyczyną zjadania takiej ilości oliwy - jedyna różnica po wymianie to fakt, że nie będzie Ci się silnik brudził i tyle... czyszczeniem świec też nic nie uzyskasz...
|
|
Góra |
|
 |
jabb |
#644808 Wysłany:
11 Lut 2013, 23:37; Temat postu: Re: Ogromne zużycie Oleju |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Michał
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.9 80KM JTD
Paliwo: ON
Wersja: ELX
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 06 Gru 2008, Posty: 385 Pomógł: 2
|
Przez 30 km to ja nie wiem jak można spalić prawie pół litra oleju. Ja bym raczej obstawiał, że samochód nie był naprawdę poziomo przy sprawdzaniu oleju za pierwszym lub za drugim razem i stąd ta różnica. Jeśli nie przepala oleju, a jedynie cieknie to nie widzę możliwości utraty takiej ilości oleju na takim odcinku. 400 ml spływające po silniku raczej nie zostawiłoby suchej miski. Autor postu otrzymał pochwałę
_________________ 2000 Punto 1.9 JTD 2002 Palio 1.6 16V 2002 Renault Laguna Grantour II 1.8 16V 1995 Kawasaki EX500 [*]1995 Punto 1.2 HSD [*]1994 Punto 1.1 S [*]1998 Siena 1.6 16V
|
|
Góra |
|
 |
bunczu |
#644916 Wysłany:
12 Lut 2013, 13:44; Temat postu: Re: Ogromne zużycie Oleju |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
marcineks100 napisał(a): Czy ta kompresja droga jest, czy odpuscic na razie i sprawdzic jaka reakcja bedzie po czynnosciach które wykonam na dniach? U siebie mechanikowi zapłaciłem 40 zł. Ps - kompresji nie musisz mierzyć jeśli kolor spaliny mają niebieski kolor. Wiadomo, jeśli masz taki to znaczy, że silnik przepala olej silnikowy. Ps2 - mój stary silnik palił 4l/500 km...
|
|
Góra |
|
 |
Pawelec90 |
#644919 Wysłany:
12 Lut 2013, 14:13; Temat postu: Re: Ogromne zużycie Oleju |
|
 |
Puntoświr |
|
bunczu napisał(a): Ps2 - mój stary silnik palił 4l/500 km... Czyli ~8l/1kkm. A przekładałeś silnik, prawda? U Kolegi z wyliczeń wychodzi ~15l/kkm  . I właśnie próbuję mu subtelnie zasugerować, że to już jest dramat i jeżeli nie popełnia jakiegoś ewidentnego błędu przy sprawdzaniu poziomu oliwy, to silnik do kapitalki/wymiany.
|
|
Góra |
|
 |
wieza87 |
#644943 Wysłany:
12 Lut 2013, 17:10; Temat postu: Re: Ogromne zużycie Oleju |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
musiał się pomylić albo gdzieś ma wyciek bo napisał wcześniej że podczas jazdy mu nie kopci a przy takim spalaniu oleju musiałby mocno kopcić 
|
|
Góra |
|
 |
marcineks100 |
#644965 Wysłany:
13 Lut 2013, 00:59; Temat postu: Re: Ogromne zużycie Oleju |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Nie kopci mi na niebiesko. Mam normalny jasny biały dymek. Wymieniłem już oring na cewce oraz uszczelkę pod pokrywą. Jutro wymieniam olej i jade na kompresje. Znajomy Ma miernik do kompresji więć w ciągu najbliższych dni sie tym zajmę i zobaczymy co będzie. Niestety pracuje i czas mi nie pozwala poświecić całego dnia na wszystko. Jeszcze raz dziękuje i bez nerwów Panowie. Dam znać w przeciągu kilku dni jaki to dało efekt. Pozdrawiam
Edit:// Dodam jeszcze, że muszę mu dodawać gazu powoli, gdy wcisnę pedał w podłogę zamula go. Czy mogę to powiązać z usterkami dot. oleju?
Edit: 2// Pomyślałem, że mógł bym od razu wymienić filtr oleju. Czy posiadacie może taki manual jak do wymiany oringu na cewkach?
|
|
Góra |
|
 |
wieza87 |
#645123 Wysłany:
13 Lut 2013, 16:54; Temat postu: Re: Ogromne zużycie Oleju |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
marcineks100 napisał(a): Nie kopci mi na niebiesko. No to już wiemy, ale pytałem już dwa razy czy po dłuższym postoju (np po całej nocy) kopci na niebiesko zaraz pod odpaleniu przez chwilę. marcineks100 napisał(a): Edit: 2// Pomyślałem, że mógł bym od razu wymienić filtr oleju. Czy posiadacie może taki manual jak do wymiany oringu na cewkach? A to Ty chciałeś wymieniać olej bez wymiany filtra? W tym przypadku manual jest niepotrzebny: spuszczasz olej; wykręcasz stary filtr; bierzesz na palec troszkę oleju i smarujesz gumową uszczelkę w nowym filtrze i wkręcasz go; zalewasz silnik nowym olejem.
|
|
Góra |
|
 |
marcineks100 |
#645164 Wysłany:
13 Lut 2013, 20:01; Temat postu: Re: Ogromne zużycie Oleju |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Nie kopci mi ani po dłuższym ani krótszym postoju. Cytuj: marcineks100 napisał(a): Edit: 2// Pomyślałem, że mógł bym od razu wymienić filtr oleju. Czy posiadacie może taki manual jak do wymiany oringu na cewkach?
A to Ty chciałeś wymieniać olej bez wymiany filtra? A czy ja tak napisałem?  Napisałem że chciałem wymienić, chodziło mi jednak o to, że w Punto tego nigdy nie robiłem, i przed wejściem pod maskę pisałem tego posta, myślałem, że nie zlokalizuje go tak łatwo. No ale mam dobre wieści. Silnik suchy  Ani gramika oleju nie ubyło a zrobiłem 50 KM  Czekam jeszcze na wiadomość od kolegi kiedy mogę wskoczyć na kompresję  Wrzucam pomógł dla wszystkich udzielających się i pomagających 
|
|
Góra |
|
 |
Pawelec90 |
#645175 Wysłany:
13 Lut 2013, 20:47; Temat postu: Re: Ogromne zużycie Oleju |
|
 |
Puntoświr |
|
No to Kolego wychodzi faktycznie na jakiś błąd pomiarowy, który wcześniej popełniłeś.
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|