You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 25 Kwi 2025, 06:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #666967 Wysłany: 13 Maj 2013, 12:54; 
 Temat postu: Czerwona kontrolka oleju
Sympatyk kropek

Imię: Seba
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: HLX
Województwo: pomorskie [G]
Witam. Nie dostałem odp. w dziale "elektryka" więc piszę tutaj bo problem może dotyczyć także silnika.

\\
Witam wszystkich forumowiczów ;D

Nie dawno zakupiłem Fiata Punto II. Mam problem a mianowicie chodzi o to, że gdy go kupiłem było wszystko dobrze ale dwa dni temu zapaliła się czerwona kontrolka oleju i cały czas nie gaśnie :shock:

Oczywiście jak się zapaliła to odrazu przestałem jeździc. Kontolka cały czas się świeci i nawet na chwile nie zgaśnie, czy na zimnym czy na ciepłym silniku, czy na wyższych obrotach czy na niższych.

Pierwsze co to sprawdziłem olej. Olej jest w porządku normalnego koloru i jest między min a max. Zresztą był zmieniany 8 tys temu.

Następnie odłączyłem czujnik oleju. Po odłączeniu i odpaleniu silnika bład dalej się świeci, co wskazywało by moim zdaniem na licznik. Co na to poradzicie ? Co powinienem zrobić ? Wymienic licznik ? Czy może wystarczyło by podłączyc pod kompa i usunąc po prostu bład ? Czy może jest to wina czegoś innego ?

Za wszystkie podpowiedzi Dziekuje :wink:

Post #666971 Wysłany: 13 Maj 2013, 13:10; 
 Temat postu: Re: Czerwona kontrolka oleju
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Marcin
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Easy
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Toruń
Na początek, wypadało by sprawdzić sam czujnik, podobno potrafią się zepsuć, później sprawdziłbym ciśnienie oleju. Jeżeli będzie za niskie, to z pewnością skończy się dość kosztowną naprawą silnika. A i jeszcze pytanie pomocnicze: jak zaczęła się świecić kontrolka oleju, silnik zaczął głośniej klekotać? Pytam, bo 16V ma hydrauliczne popychacze zaworów i jeżeli nie będzie oleju to nie będą one działać, więc powiększy się luz zaworowy i będzie słychać klekotanie zaworów. Jeżeli tak jest to znaczy że nie ma ciśnienia oleju i albo padła pompa, albo zatkał się gdzieś układ, albo pękła panewka lub coś w tym stylu.

Jest: Fiat Tipo Easy 1,4 t-jet

Post #666973 Wysłany: 13 Maj 2013, 13:16; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Przemysław
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: S
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: ELE / WN
Cytuj:
Po odłączeniu i odpaleniu silnika bład dalej się świeci,

Sprawdź kabel dochodzący do czujnika, czujnik działa na zasadzie zwarcia masy przy braku ciśnienia, skoro go odłączyłeś i się świeci łapie masę gdzieś po drodze. Może się przetarł i dotyka blachy czy silnika?

Post #666991 Wysłany: 13 Maj 2013, 15:35; 
Sympatyk kropek

przemyslaw89 napisał(a):
Cytuj:
Po odłączeniu i odpaleniu silnika bład dalej się świeci,

Sprawdź kabel dochodzący do czujnika, czujnik działa na zasadzie zwarcia masy przy braku ciśnienia, skoro go odłączyłeś i się świeci łapie masę gdzieś po drodze. Może się przetarł i dotyka blachy czy silnika?

Mądre spostrzeżenie :>

Sprawdzę cały kabel od czujnika :)

[ Dodano: 13 Maj 2013 15: ]

_marcin00_ napisał(a):
Na początek, wypadało by sprawdzić sam czujnik, podobno potrafią się zepsuć, później sprawdziłbym ciśnienie oleju. Jeżeli będzie za niskie, to z pewnością skończy się dość kosztowną naprawą silnika. A i jeszcze pytanie pomocnicze: jak zaczęła się świecić kontrolka oleju, silnik zaczął głośniej klekotać? Pytam, bo 16V ma hydrauliczne popychacze zaworów i jeżeli nie będzie oleju to nie będą one działać, więc powiększy się luz zaworowy i będzie słychać klekotanie zaworów. Jeżeli tak jest to znaczy że nie ma ciśnienia oleju i albo padła pompa, albo zatkał się gdzieś układ, albo pękła panewka lub coś w tym stylu.

Chodzi bardzo cicho tak jak wcześniej ;p Panewka nie odzywa się nawet po dodaniu gazu ;p

[ Dodano: 13 Maj 2013 15: ]

Sprawdzę kabel i dam znać :) A co do licznika słyszeliście kiedyś żeby wymagał wymiany z powodu świecącej/cych się kontrolek oleju lub czegoś innego ? Dodam jeszcze, że licznik okłamuję mnie, co do spalania od początku jak go kupiłem ale byłem już u elektronika podłączał go wcześniej pod kompa i powiedział że wszystko jest w porządku z sondą itp.

Post #667077 Wysłany: 13 Maj 2013, 20:50; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Mariusz
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Punciak44 napisał(a):
Dodam jeszcze, że licznik okłamuję mnie, co do spalania od początku jak go kupiłem ale byłem już u elektronika podłączał go wcześniej pod kompa i powiedział że wszystko jest w porządku z sondą itp.
Ten typ tak ma. Mam podobnie, licznik zaniża spalanie. Było pisane na forum o tym, poszukaj to znajdziesz dyskusję. Trzeba wziąć "poprawkę", że kropki mają już swoje lata, nie wszystko kiedyś było tak dopracowane, jak to jest teraz w nowych samochodach.

Post #667432 Wysłany: 15 Maj 2013, 15:34; 
Sympatyk kropek

Sprawdziłem kabel od czujnika i raczej nie dotyka karoserii :?

Znalazłem na forum taki temat:

topic3402.html

A więc moje pytanie brzmi, czy przy walniętym czujniku lub odłączonym kontrolka zachowuje się tak samo ? Tzn czy będzie się świeciła ? Byłby może ktoś na forum i chciałby sprawdzić czy jak odłączy czujnik to czy komp wywali błąd ? :D

Tak czy inaczej raczej i tak wymienię ten czujnik :wink: Tylko męczy mnie już ta świecąca się czerwona kontrolka :x a jak okaże się, że to nie czujnik to h... mnie strzeli :evil:

Post #667458 Wysłany: 15 Maj 2013, 18:28; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Mariusz
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Punciak44 napisał(a):
A więc moje pytanie brzmi, czy przy walniętym czujniku lub odłączonym kontrolka zachowuje się tak samo ? Tzn czy będzie się świeciła ?
Nie spotkała mnie taka sytuacja, ale tak na "chłopski rozum": nie trzeba nikomu tłumaczyć, jak ważny jest olej w układzie smarowania silnika. Tak więc powinno być tak, że jeżeli czujnik się zepsuje/uszkodzi złącze, powinien zwrócić błąd i tak się dzieje. Z dużym prawdopodobieństwem masz uszkodzony czujnik.

Tam gdzie pracuję, projektowane są maszyny przemysłowe, z różnymi czujnikami. Automatycy tak je programują, że jak uszkodzony zostanie czujnik, zwracany jest błąd. W zależności od "ważności" czujnika, uszkodzony czujnik może unieruchomić nawet maszynę.

Innym ważnym czujnikiem jest "Przepływomierz masowy powietrza (map sensor)", jego uszkodzenie/zdemontowanie również zwraca błąd na desce rozdzielczej - post632217.html#p632217. Musiałbyś się zainteresować diagnostyką czujnika, lub jeżeli nie jest drogi, to go wymień dla świętego spokoju.

Tak na koniec zapytam, czy byłeś na diagnostyce komputerowej, jaki błąd Ci zwraca? Jeżeli nie, to zainwestuj w kabelek - post632868.html#p632868 Zacznij od diagnostyki komputerowej samochodu, aby odczytać błąd.
Punciak44 napisał(a):
Byłby może ktoś na forum i chciałby sprawdzić czy jak odłączy czujnik to czy komp wywali błąd ? :D
Na pewno wywali błąd, podobnie jak wyjęcie map sensor'a powoduje błąd na desce - post632217.html#p632217

Post #667526 Wysłany: 20 Maj 2013, 12:12; 
Sympatyk kropek

Wielkie dzięki za pomoc mario1978 i innych wypowiadających się w tym temacie :wink:

Myślę, że jutro wymienię ten czujnik i dam znac czy pomogło :wink:

[ Dodano: 20 Maj 2013 12: ]

Wymiana czujnika oleju pomogła :D

Dzięki za pomoc Panowie :)

Niestety padł mi teraz inny czujnik :( tak myślę ale założę oddzielny temat.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)