|
Obecny czas: 18 Cze 2025, 01:31
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Unpre |
#668488 Wysłany:
20 Maj 2013, 10:15; Temat postu: Poddział - "Jestem tu nowy" |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Patryk
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: S
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdańsk Rejestracja: 20 Lis 2011, Posty: 575 Pomógł: 1
|
Kategoria forum: Pod działem "Propozycję oraz pytania dotyczące forum" stworzyć nowy dział o temacie "Jestem tu nowy [klik]". W tym temacie dodajemy informacje następujące: "Vlepki forumowe - jak i u kogo jaką zamówić" "Montaż vlepek" "Regulamin" "Ogólne informacje/Faq czyli co jak i gdzie" np. jak zostać klubowiczem, jak dołączyć do assistance, kary za przewinienia ( regulamin o nich mówi, ale i tak mało kto go przeczyta ), dlaczego u użytkownika Rafau można pisać bzdety bezkarnie, a gdzie indziej już nie  Przypomnienie o giełdzie, że minimum ileś tam postów albo czasu oraz jak nazywać tematy poprawnie ( wiele osób ciągle to źle robi mimo przypomnienia w dziale giełda  ) "Skąd się dowiedziałeś o forum" "Facebook" "Witajka"
_________________ http://forum.bmw-3city.pl/viewtopic.php?t=11749 Bo Mogę Więcej
|
|
Góra |
|
 |
|
|
wojtass18 |
#668536 Wysłany:
20 Maj 2013, 12:21; Temat postu: Re: Poddział - "Jestem tu nowy" |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wojtek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN Rejestracja: 10 Gru 2009, Posty: 4596 Pomógł: 56
|
Rafau napisał(a): Dodałbym jeszcze wyraźną prośbę o korzystanie z szukajki. i zadawanie pytań w istniejących tematach
|
|
Góra |
|
 |
mario1978 |
#668538 Wysłany:
20 Maj 2013, 12:38; Temat postu: Re: Poddział - "Jestem tu nowy" |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
|
Ja bym to podsumował krótko, sprawa dotycząca "szukania informacji i zadawania pytań w już istniejących wątkach". Każde forum to społeczność internetowa, a nasze to również społeczność realna - są zloty "w realu", dosłownie i w przenośni, bo co czwartek na 3 stawach w Katowicach na parkingu, obok hipermarketu REAL  I jak w każdym serwisie społecznościowym, każdy ma wkład w forum. Jest przycisk "zgłoś ten post", proponuję z niego korzystać, kliknąć i zgłosić do moderacji wątek, który jest powieleniem innego, każdy coś tam zna i pamięta, piszący odpowiedzi wiedzą co napisali i gdzie, wspólnymi siłami można porządek utrzymać na forum. Trzeba pomóc Zarządowi (administratorom) i Radzie Nadzorczej (moderatorom). Pisanie w wątku, że to już było jest tylko nabijaniem postów, moderatorzy nie muszą wiedzieć "gdzie to było". Trzeba jak w PRL'u w "czynie społecznym" wspólnie działać. A kliknięcie "zgłoś ten post" to nie donos, tylko zasygnalizowanie moderatorom, że jest coś do zrobienia/poprawienia. Jak coś gdzieś już było, moderatorzy mogą albo do kosza wywalić wątek, lub też skleić wątki w jeden. Mają do tego odpowiednie narzędzia.
_________________ "Diagnostyka samochodu - Multiecuscan poradnik" - post632868.html#p632868
|
|
Góra |
|
 |
fishbone20 |
#668542 Wysłany:
20 Maj 2013, 13:01; Temat postu: Re: Poddział - "Jestem tu nowy" |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Miejscowość: Strumień Rejestracja: 20 Mar 2012, Posty: 2595 Pomógł: 16
|
RafauCytuj: Dodałbym jeszcze wyraźną prośbę o korzystanie z szukajki. W dodatku trzebaby jakoś ożywić działy regionalne, moim zdaniem temat "widziany/namierzony" powinien zniknąć, a jego odpowiedniki powinny być w każdym dziale wojewódzkim, bo w tym głównym dajmy na to gdybym ja napisał o kimś z Torunia, to i tak Śląsk trzyma łapę na tym temacie i nikt ode mnie tego nie znajdzie, bo Ślązacy napiszą, że widzieli kogośtam jak jedzie do pracy o np. 7:42 tak samo jak codzień, albo że dzień wcześniej to była 7:41.  Oczywiście nie żywiąc urazy do nikogo.  Po prostu wiemy który region tutaj rządzi.  Dlatego inne giną na jego tle.  Tutaj muszę się nie zgodzić ;p bo jestem ze Śląska ale zostałem namierzony w Licheniu woj.Wielkopolskie ;p Gdyby nie ten dział nie wiedział bym, że ktoś mnie namierzył ;p jechałem przez całą Polskę ;p Jeśli ten dział został by podzielony na regiony to trzeba by było śledzić wszystkie ;p Jestem ze śląska, a nie zostałem tu namierzony tylko daleko od domu w Polsce ;p
_________________ Pomarańczowy GP Sport topic42204.html  Moja Kropa MkII http://fiatpunto.com.pl/topic34748.html dużo zdięć   
topic34846.html <-- wykonanie zabudowy CA z żywicy
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#668544 Wysłany:
20 Maj 2013, 13:11; Temat postu: Re: Poddział - "Jestem tu nowy" |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wojtek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN Rejestracja: 10 Gru 2009, Posty: 4596 Pomógł: 56
|
mario1978, kiedyś przez grupę użytkowników zostałem zjebutany jak komuś kazałem poszukać na forum (dodam że przez czynnych), zaraz się posypały teksty jak wiesz to zapodaj link, więc na większość nie ma co liczyć, od tamtej pory korzystam z guziczka. Jesteśmy społecznością ale jak w każdej społeczności są zasady których trzeba przestrzegać. Prawie nikt nie czyta regulaminu, forum jest multum takich samych tematów, ludzie piszą dużymi literami, po takim info może by przynajmniej tych podstaw się nauczyli. Mnie osobiście irytują ciągłe te same tematy, przez to też rzadziej tu zaglądam i pewnie nie tylko Ja. Wydaje też Mi się też że przydało by się większa liczba modów, nie oszukujmy się też nie wszyscy z obecnych wywiązują się ze swoich obowiązków jeśli już zawitają na forum.
|
|
Góra |
|
 |
mario1978 |
#668550 Wysłany:
20 Maj 2013, 13:34; Temat postu: Re: Poddział - "Jestem tu nowy" |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Rafau napisał(a): No to wprowadzić system ostrzeżeń. Jestem za a nawet przeciw. Porównałbym to do metody "kija i marchewki". Wolę jednak zamiast kija dać marchewkę, czyli pomóc aniżeli kijem po d... uderzyć  Nic tak nie zniechęca do forum, jak ostrzeżenia, szczególnie jak ktoś jest "zielony i nowy", dopiero odkrywa forum i tutejszą społeczność, potem boją się pisać ludzie bo nie wiedzą za co ban'a dostaną. Lepiej edukować, naprowadzać, chyba że ktoś jest "nie reformowalny" to trzeba zamiast marchewki zastosować kijka. System ostrzeżeń i nagród jest dobry, co do nagród to nikt się nie oburzy jak ją dostanie. Ostrzeżenia są bolesne i zazwyczaj są subiektywnie nakładane, jeżeli miałoby być ostrzeżenie, moderator musiałby jak na przykładzie forum elektrody, dać ostrzeżenie i napisać za co. To byłoby sensowne, ale moderacja miałaby więcej pracy dzięki temu - kółko się zamyka, związane z nakładem pracy przez Zarząd i Radę Nadzorczą na rzecz forum. Chyba dlatego mam taką cierpliwość, bo mieszkam z dwoma kobietami w domu (żona i mała córka). A kobiety potrafią facetowi "dać popalić"  Stąd moja wrodzona cierpliwość i opiekuńczość 
_________________ "Diagnostyka samochodu - Multiecuscan poradnik" - post632868.html#p632868
|
|
Góra |
|
 |
oko21 |
#668554 Wysłany:
20 Maj 2013, 13:43; Temat postu: Re: Poddział - "Jestem tu nowy" |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Damian
Samochód: Doblo
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Miejscowość: Gliwice Rejestracja: 16 Wrz 2008, Posty: 5496 Pomógł: 26
|
Rafau napisał(a): No to wprowadzić system ostrzeżeń. Taki system już istnieje. Jednak nie możemy ostrzeżen rozdawać na prawo i lewo. My jako moderatorzy musimy mieć czasami anielską cierpliwość do nowych użytkowników. Zapis z SB: misiu200 « 16 Maj 2013 14:05 » Witam jestem na forum od nie dawna chciałbym cos pododawac popiscac ale nie bardzo wiem od czego zaczac moze ktos pomoze ??? misiu200 « 16 Maj 2013 14:06 » stworzyłym jakies swoj profil i dodał zdjecie swojego autaka ale nie kumam jak Unpre « 16 Maj 2013 15:42 » forum17.html wybierz model kropki i opisz ją tam misiu200 « 16 Maj 2013 16:27 » no mam wpisane model itd ale jak dodawac zdjecia gdzie posty na forum itd _wladimir_ « 16 Maj 2013 16:56 » faq.php _wladimir_ « 16 Maj 2013 16:56 » Miłej lektury. misiu200 « 16 Maj 2013 17:16 » no dzienki nie wiele to daje Kompletny brak samodzielnego myślenia + niechlujstwo językowe. Analfabetyzm wręcz.
|
|
Góra |
|
 |
mario1978 |
#668556 Wysłany:
20 Maj 2013, 13:58; Temat postu: Re: Poddział - "Jestem tu nowy" |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Napiszę kolejny przykład, co mnie i pewnie wielu z forum irytuje, to cytowanie posta na którego się odpowiada, robi się wtedy ładna "choinka", wątek robi się mało przejrzysty, bo z zasady trzeba czytać to, co napisali poprzednicy, aby "być w temacie". Świeży przykład - post667631.html#p667631Kolejny problem to polskie znaki, sam z początku miałem chorobę "informatyków", z powodu wykonywanej pracy, że nie pisałem z polskimi znakami. Nieraz ładne "kwiatki" się rodziły.... W Nowy Rok postanowiłem pisać po polsku na forum, i tak trzymam. Szanujmy się wzajemnie. Przykład - post667756.html#p667756 i odpowiedź oko21, na ten ciąg słów bez znaków interpunkcyjnych oko21 napisał(a): Przede wszystkim zacznij pisać po polsku.  Bez komentarza
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|