|
Obecny czas: 15 Cze 2025, 21:00
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
pacula79 |
#67423 Wysłany:
26 Lis 2007, 17:49; Temat postu: Ciągle problem z tą TEMPERATURĄ!!! |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Sośnie Rejestracja: 13 Cze 2007, Posty: 37
|
Mam pytanie dotyczące chłodzenia,mianowicie przez 2 lata jak użytkuję kropka to nigdy mi temperatura podczas jazdy nie podchodziła wyżej niż 1/4 skali(1.2 60 km. SX)i tak się cały czas trzymała. Teraz sobie tak trochę skacze tzn.raz podchodzi prawie pod wentylator,nieraz troche wyżej niż powinna(2-3 mm powyżej 1/4),a rzadko trzyma sie starego poziomu czyli 1/4 skali.Powiem tylko,że termostat jest wymieniony na nowy(orginalny Fiata),pompa wodna nowa.Przekładałem nawet od kolegi cały licznik aby sprawdzić jak on u mnie będzie chodził i pokazywał całkiem inaczej(powyżej połowy się trzymał)czyli reasymując każdy licznik ma swoje wskazania niezależnie od tego jaki jest czujnik w silniku tzn. z tego modelu czy innego punciaka.Wyczyściłem też chłodnicę-i nic,nowy płyn wlałem i na 100% jest dobrze odpowietrzony.Nie wymieniałem aby właśnie tego czujnika w silniku co idzie na wskaźnik do licznika,bo niewiem czy to coś da,gdyż nie chcę się na kolejne koszty narażać.Płynu mi nie ubywa,ani też nie zauwarzyłem by olej był w nim.Niewiem czy to wina uszczelki pod głowicą,choć żadnych objawów ku temu niema,czy chłodnica za mało ciepła oddaje,czy może ten czujnik w silniku dający wskazywanie na wskaźnik.Dodam jeszcze,że wentylator włącza mi się tak jak powinien,czyli przed tą usterką i teraz w połowie,tylko ta temperatura tak skacze.
_________________ Punto'96 1.2 60km.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
voyteac |
#67764 Wysłany:
27 Lis 2007, 22:03; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
hej moze nie pomoge ale chcem sie dolaczyc troche do tematu bo mam tez 1,2 60 SX i temepratura teraz /zima/ jest tak hmm..w korku we wroclawiu tak 2-5 mm nad polawa skali /nad ta kreska/ i dopiero jak jest 5 mm nad srodkiem to sie wentylator wlacza. tak ma byc? czy 1 bieg mam zepsuty?nie wiem jak go wyprobowac bo jest za zimno i grzeje mi sie silnik tylko do max 5 mm nad poziom kreski i wentylator sie wlacza tylko na chwile. raz mi wywalilo plyn z chlodnicy /olej z silnika i plyn chlodniczy ok/ co to moze byc ? prosze o pomoc takze
a...pacula79 co do Twojego problemu ale i mojego to mi koles w sklepie z czesciami radzil komputer jak nie wiadomo co to bo metoda prob i bledów to mozna kupe kasy wydac tylko komp to chyba z 100 zl nie ?
|
|
Góra |
|
 |
Tezet1956 |
#67789 Wysłany:
28 Lis 2007, 00:15; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Beskid Wyspowy Rejestracja: 24 Paź 2007, Posty: 992
|
voyteac prawdopodobnie zacina ci się termostat raz się nie otwiera, a innym razem jest cały czas otwarty.
_________________ Punto I 1,2 75 KM SX MPI '94
Punto II 1,2 60 KM MPI '01
Suzuki Grand Vitara 2,5 V6 144 KM '04
|
|
Góra |
|
 |
voyteac |
#67849 Wysłany:
28 Lis 2007, 11:27; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Tezet1956 a skad wiesz ? po czym to wniskujesz? miales cos takiego? aha i co to jest mpi i spi /punto/ bo nie wiem hehe a masz napisane mpi? monowtrysk?
|
|
Góra |
|
 |
Lutek |
#67850 Wysłany:
28 Lis 2007, 11:36; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
5mm to nie udzo ja tez mam plyna wskazuwke w okolicach polowy raz ciut wyzej raz ciut nizej no ale nie 5 mm. a co do MPI multi czyli wielo i Spi singiel lub jakos tak pojedynczy.
_________________ Punto 1 1,2(jedno punktowy wtrysk 60Km) 93rocznik 140000km. 3 dzwi.
|
|
Góra |
|
 |
BobMF |
#67964 Wysłany:
28 Lis 2007, 21:02; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: BobMF
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 01 Kwi 2007, Posty: 1044
|
MPI - Multi Point Injection [16V]
SPI - Single Point Injection [8V monowtrysk]
_________________ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Wszystko do Diesla - wtryski, pompy, akumulatory i inne: domino.sklep.pl --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
Góra |
|
 |
Tezet1956 |
#68013 Wysłany:
28 Lis 2007, 22:57; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Beskid Wyspowy Rejestracja: 24 Paź 2007, Posty: 992
|
BobMF napisał(a): MPI - Multi Point Injection [16V] Nie do końca, bo 8V też jest MPI np. mój Punto 75 SX MPI
_________________ Punto I 1,2 75 KM SX MPI '94
Punto II 1,2 60 KM MPI '01
Suzuki Grand Vitara 2,5 V6 144 KM '04
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|