You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 15 Cze 2025, 20:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #67423 Wysłany: 26 Lis 2007, 17:49; 
 Temat postu: Ciągle problem z tą TEMPERATURĄ!!!
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sośnie
Mam pytanie dotyczące chłodzenia,mianowicie przez 2 lata jak użytkuję kropka to nigdy mi temperatura podczas jazdy nie podchodziła wyżej niż 1/4 skali(1.2 60 km. SX)i tak się cały czas trzymała. Teraz sobie tak trochę skacze tzn.raz podchodzi prawie pod wentylator,nieraz troche wyżej niż powinna(2-3 mm powyżej 1/4),a rzadko trzyma sie starego poziomu czyli 1/4 skali.Powiem tylko,że termostat jest wymieniony na nowy(orginalny Fiata),pompa wodna nowa.Przekładałem nawet od kolegi cały licznik aby sprawdzić jak on u mnie będzie chodził i pokazywał całkiem inaczej(powyżej połowy się trzymał)czyli reasymując każdy licznik ma swoje wskazania niezależnie od tego jaki jest czujnik w silniku tzn. z tego modelu czy innego punciaka.Wyczyściłem też chłodnicę-i nic,nowy płyn wlałem i na 100% jest dobrze odpowietrzony.Nie wymieniałem aby właśnie tego czujnika w silniku co idzie na wskaźnik do licznika,bo niewiem czy to coś da,gdyż nie chcę się na kolejne koszty narażać.Płynu mi nie ubywa,ani też nie zauwarzyłem by olej był w nim.Niewiem czy to wina uszczelki pod głowicą,choć żadnych objawów ku temu niema,czy chłodnica za mało ciepła oddaje,czy może ten czujnik w silniku dający wskazywanie na wskaźnik.Dodam jeszcze,że wentylator włącza mi się tak jak powinien,czyli przed tą usterką i teraz w połowie,tylko ta temperatura tak skacze.

Post #67764 Wysłany: 27 Lis 2007, 22:03; 
 Temat postu:
Puntoświr

hej moze nie pomoge ale chcem sie dolaczyc troche do tematu bo mam tez 1,2 60 SX i temepratura teraz /zima/ jest tak hmm..w korku we wroclawiu tak 2-5 mm nad polawa skali /nad ta kreska/ i dopiero jak jest 5 mm nad srodkiem to sie wentylator wlacza. tak ma byc? czy 1 bieg mam zepsuty?nie wiem jak go wyprobowac bo jest za zimno i grzeje mi sie silnik tylko do max 5 mm nad poziom kreski i wentylator sie wlacza tylko na chwile. raz mi wywalilo plyn z chlodnicy /olej z silnika i plyn chlodniczy ok/ co to moze byc ? prosze o pomoc takze ;)

a...pacula79 co do Twojego problemu ale i mojego to mi koles w sklepie z czesciami radzil komputer jak nie wiadomo co to bo metoda prob i bledów to mozna kupe kasy wydac tylko komp to chyba z 100 zl nie ?

Post #67789 Wysłany: 28 Lis 2007, 00:15; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Beskid Wyspowy
voyteac prawdopodobnie zacina ci się termostat raz się nie otwiera, a innym razem jest cały czas otwarty.

Post #67849 Wysłany: 28 Lis 2007, 11:27; 
 Temat postu:
Puntoświr

Tezet1956 a skad wiesz ? po czym to wniskujesz? miales cos takiego? aha i co to jest mpi i spi /punto/ bo nie wiem hehe a masz napisane mpi? monowtrysk?

Post #67850 Wysłany: 28 Lis 2007, 11:36; 
 Temat postu:
Puntoświr

5mm to nie udzo ja tez mam plyna wskazuwke w okolicach polowy raz ciut wyzej raz ciut nizej no ale nie 5 mm. a co do MPI multi czyli wielo i Spi singiel lub jakos tak pojedynczy.

Post #67964 Wysłany: 28 Lis 2007, 21:02; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: BobMF
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław
MPI - Multi Point Injection [16V]
SPI - Single Point Injection [8V monowtrysk]

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Post #68013 Wysłany: 28 Lis 2007, 22:57; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Beskid Wyspowy
BobMF napisał(a):
MPI - Multi Point Injection [16V]
Nie do końca, bo 8V też jest MPI np. mój Punto 75 SX MPI

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)