|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 23:17
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
pcb4 |
#682895 Wysłany:
28 Lip 2013, 00:01; Temat postu: Kontrolka przegrzanego silnika caly czas sie swieci |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: wielkopolskie [P]
|
Mam problem poniewaz przychodze do samochodu z kompletnie zimnym silnikiem, wlaczam zaplon a czerwona kontrolka caly czas sie swieci czy zimny czy cieply. Pomaga odlaczenie kabelka od czujnika temperatury (kontrolka gasnie). Wymiana czujnika temperatury nic nie daje. Podejrzewam, ze to wina, ktoregos kabla ale ciezko mi powiedziec, ktorego wszystkie wygladaja ok. Tu prosze o porade poniewaz ciezko ustalic gdzie ida dokladnie te kable wiec czy mozecie naswietlic mi mniej wiecej droge tego kabla? Ponadto mam jednak watpliwosc czy to kabel wiec czy moze byc to cos innego? Czy jazda z takim uszkodzeniem moze wplynac jakos na poprawne dzialanie silnika itp. (bo skad komputer itp. bierze info o temperaturze silnika). Mam wersje S bez wskaznika temperatury. Prosze o sugestie. Przepraszam za brak polskich znakow.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
bunczu |
#682903 Wysłany:
28 Lip 2013, 03:56; Temat postu: Re: Kontrolka przegrzanego silnika caly czas sie swieci |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: dolnośląskie. Rejestracja: 31 Lip 2011, Posty: 641 Pomógł: 10
|
Masz prawdopodobnie błędny czujnik - sprzedawcy w sklepach, nawet używając epera, potrafią zamówić błędny towar, nie do tej wersji, to jest z żarówką, a pod wersję ze wskazówką. Przerabiałem to, w sumie, 2 albo 3 razy, dopiero za 3-cim razem facet w sklepie moto, w zupełnie innym mieście, dobrał mi odpowiedni, a wcześniej miałem dokładnie to samo, nawet w zimie przy mocno ujemnych temperaturach. Ten pod wskazówkę ma niższe temperatury, stąd w zasadzie po odpaleniu silnika kontrolka już się świeci, a im silnik będzie cieplejszy, tym ta kontrolka będzie mocniej świecić.
_________________ "Ciocia jeździła nim sporadycznie, polecam" - auto z ukrytą wadą silnika.
|
|
Góra |
|
 |
AndyPol |
#682975 Wysłany:
28 Lip 2013, 17:16; Temat postu: Re: Kontrolka przegrzanego silnika caly czas sie swieci |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Andy
Samochód: Punto I 5d
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Rzeszów Rejestracja: 15 Gru 2009, Posty: 1463 Pomógł: 120
|
Prawdopodobnie Masz uszkodzony, lub niewłaściwy dla Twojego typu „zestawu zegarów” czujnik temperatury. Sprawdzenie tego elementu powinno wyglądać tak, zdejmujemy wtyczkę hermetyczną z czujnika i wkładamy w jej konektor kawałek przewodu, lub inny przewodzący element i przykładamy do bloku silnika. Jeśli żarówka się zaświeci, to instalacja powinna być sprawna, pozostaje sam czujnik. Jeśli po odłączeniu wtyczki żarówka nadal świeci a nie podłączyliśmy jeszcze wtyczki do masy, to świadczy to o zwarciu do masy na przewodzie, który biegnie do czujnika. Jeśli Będziesz kupował dla siebie nowy czujnik zwróć uwagę sprzedawcy na to, że Masz wersje z żarówką zamiast wskaźnika temperatury. Sprzedawcy często podają czujnik do wersji z wskaźnikiem temperatury i obrotomierzem. Jeśli dysponujesz czasem i chęciami możesz łatwo usprawnić swojego Kropka i zastosować zestaw wskaźników z wersji SX z wskaźnikiem temperatury i obrotomierzem. 
_________________ Punto 1,1 SX z 1998 roku.
|
|
Góra |
|
 |
Lukasztg |
#683088 Wysłany:
29 Lip 2013, 13:55; Temat postu: Re: Kontrolka przegrzanego silnika caly czas sie swieci |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Lukasz
Samochód: Punto Bertone
Silnik: 1.2 8V 60KM
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Tarnowskie góry / Regensburg Rejestracja: 01 Paź 2012, Posty: 80 Pomógł: 2
|
bunczu napisał(a): Masz prawdopodobnie błędny czujnik - sprzedawcy w sklepach, nawet używając epera, potrafią zamówić błędny towar, nie do tej wersji, to jest z żarówką, a pod wersję ze wskazówką. Przerabiałem to, w sumie, 2 albo 3 razy, dopiero za 3-cim razem facet w sklepie moto, w zupełnie innym mieście, dobrał mi odpowiedni, a wcześniej miałem dokładnie to samo, nawet w zimie przy mocno ujemnych temperaturach. Ten pod wskazówkę ma niższe temperatury, stąd w zasadzie po odpaleniu silnika kontrolka już się świeci, a im silnik będzie cieplejszy, tym ta kontrolka będzie mocniej świecić. Dokładnie, jeżeli po dołączeniu gaśnie to instalacja OK Są dwa typy czujników rezystancyjny pod wskaźnik jest koloru czerwonego i zwierny pod lampke koloru czarnego.
_________________ W rodzinie Lancia Thema 2.0 16VT, Fiat Coupe 2.0 16VT, Bravo 1.2 16V, Punto II FL 1.4 16V
|
|
Góra |
|
 |
pcb4 |
#683255 Wysłany:
30 Lip 2013, 12:14; Temat postu: Re: Kontrolka przegrzanego silnika caly czas sie swieci |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto I 3d
Województwo: wielkopolskie [P]
|
Dzieki wielkie mieliscie racje byl zly czujnik. Sposob sprawdzenia tez bardzo dobry.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|