You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 23:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość

Post #628017 Wysłany: 26 Lis 2012, 18:05; 
 Temat postu: Re: E-papieros [co o tym myślicie, jakie za a jakie przeciw]
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Dawid
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: S
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Leżajsk
ipIV napisał(a):
oka od dziś płyn chłodniczy to chłodniczy liquid :E olej silnikowy to oil silnikowy, a pompa paliwa to pompa fjółel. Czy Ty już zmieniłeś letnie tyres na zimowe tyres? :E Kiedy ostatnio sprawdzałeś pressure w tyres? :E :roll: :E

O mamo ale mi kolega pojechał :hahaha: :hahaha: Nie mam nic do dodania :E :E :E

JEST Renault Laguna II 1.9dCi 120KM :E

Post #690510 Wysłany: 13 Wrz 2013, 00:21; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Bogdan
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice
Znalazłem w necie badania porównawcze dotyczące papierosów i e-papierosów przeprowadzone przez Instytut Medycyny Pracy i Zdrowia Środowiskowego.

:arrow: http://esmokinginstitute.com/files/prezentacja.pdf

Post #690888 Wysłany: 15 Wrz 2013, 10:38; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Punto 2012
Silnik: 1.4 16V 135KM
Wersja: Lounge
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław
Generalnie znalazłem kiedyś jakieś badania sponsorowane przez Philip&Morris (a wiadomo co produkują), że e fajki są straszne i w sumie zwykłe nie są złe no ale to straszne pudrowanie trupa bo badania są jednoznaczne. Należy się zastanowić czy aby chinolce robiące te mikstury się nie mylą.
W każdym bądź razie ja też jaram e z przerwami na zwykłego :cry:. Głupi jestem bo nie jarałem zwykłych już 4 misiące i znowu zaczynam tylko e. Polecam też tabex lub desmoksan. Czynna substancja to cytyzyna, blokująca receptory dopaminergiczne a nie pobudzająca. Ja miałem po tych lekach okrutnie porąbane i dziwne sny. Po tabexie nie jarałem 5 miesięcy ale znowu to samo. Głupi jestem.

Życzę powodzenia bo większego gó...na uzależniającego i zabijającego w majestacie prawa nie ma. Ze względu na dodatki stosowane przez producentów i łączenie nikotyny z innymi związkami chemicznymi fajki uzależniają silniej niż heroina i metamfetamina.

PZDR

Mój szrot

topic41590.html
Image

Post #754839 Wysłany: 15 Gru 2014, 23:42; 
Puntoświr

Imię: Wojtek
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN
po nie paleniu przez 4 lata zacząłem z powrotem, od 2 miechów lecę na e i raz że taniej, to też nie sięgam tak często po efaje jak sięgałem po analogu.

Post #754853 Wysłany: 16 Gru 2014, 00:27; 
Paparazzi

Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: SX
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdańsk/Malbork
wojtass18, a czemu wróciłeś do fajek :?:

znajoma miała pecha po długim paleniu e-fajki, i w końcu zebrała jej się jakaś woda w płucach, właśnie od tego gówna, od tej chwili nie pali

Jest wiara i tradycja której nic nie zmieni.

----

Odpowiedni ludzie
mówią o tym cudzie
kiedy Punta się zjeżdżają
VW się kłaniają

Post #754875 Wysłany: 16 Gru 2014, 09:35; 
Puntoświr

każdy ma swoje roblemosy, wątpię aby od tego była woda w płucach

Post #754900 Wysłany: 16 Gru 2014, 14:44; 
Sympatyk kropek

Imię: Piotrek
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Wersja: HGT
Miejscowość: Mysłowice
Według mnie, jak ktoś chcę rzucić palenie powinien się do tego zabrać bez żadnych 'wspomagaczy' czyli e-fajki itp.
Miałem ten sam problem, też zastanawiałem się nad jego wyborem ale nie miałem większego przekonania do jego działania, a tym bardziej kolejnego uzależnienia.

Paliłem przez okres 6 lat, podchodziłem do rzucania fajek tyle razy że nie można tego zliczyć :D
Ale nadszedł ten sądny dzień i od 3 miesięcy nie palę, nie potrzebowałem niczego aby rzucić palenie i tym bardziej jestem z siebie dumny, że tkwie w moim postanowieniu po dzień dzisiejszy :wink:.

Także panowie gdy naprawdę się czegoś bardzo mocno chcę, wtedy problemu nie ma! Pozdrawiam :wink:

Post #754904 Wysłany: 16 Gru 2014, 17:01; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Alicja
Silnik: 1.4 16V 105KM
Wersja: Cult
Miejscowość: Częstochowa
jeśli chcesz rzuć to po prostu rzuć. Ewentualnie możesz się wspomóc desmoxanem, tak jak BartekP pisał. Broń boże nicorete, bo to zawiera niktotynę.
Co do e-papierosów. Gdy weszły na rynek i było ich mało, a ceny odpowiednie, to paliłam trochę i było okej. Jeśli coś, to najwazniejsze - niekupuj najtańszych liqoidów. Wydaj parę zł więcej, bo naprawdę jest róznica. Ja mam jakieś..uczulenie na substancję udającą wanilie w tych płynach, bo czuje się jakby mi gardło ściskało. I mogłam palić tylko z Aromativa. Generalnie nie palę, bo płuca miałam (wiem, ze to nie możliwe) ale po prostu ciężkie. ciężko się oddychało i stwierdziłam, że wolę ogarniczyć zwykłe papierosy niż palić ten syf.

Post #754939 Wysłany: 16 Gru 2014, 21:17; 
Nic nie wspomoże silnej woli - ojciec rzucił z dnia na dzień i nie pali 11 lat, mimo tego, że nie raz próbował.

Mamuśka chciała rzucić z e-papierosem i jak paliła, tak pali :P

Post #754944 Wysłany: 16 Gru 2014, 21:49; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Robert
Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź
Ja, po 23 latach palenia( ostatnie 10 lat paliłem 50 paczek miesięcznie), postanowiłem że rzucam palenie bo miałem po prostu dosyć. A motywacją miał być kredyt wzięty na kropka :D . Kropek kupiony 23.12.2010 a dzień później zapaliłem ostatniego papierosa.. Święta miałem.... chyba nie muszę mówić jakie :mrgreen: . Jako że jestem zero-jedynkowy, wiem że nie ma dla nie popwrotu do jakiegokolwiek palenia, bo jedno zaciągnięcie i wracamy do punktu wyjścia ( analogia do choroby alkoholowej). Rzucałem bez wspomagaczy, teraz baaardzo mi przeszkadza dym, ale to dobrze :wink: .

Post #754971 Wysłany: 17 Gru 2014, 00:03; 
Admin ds. technicznych forum.
Awatar użytkownika

Imię: Michał
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Wersja: HGT
Miejscowość: SL/SK/SZ/SZA
Alice napisał(a):
jeśli chcesz rzuć to po prostu rzuć. Ewentualnie możesz się wspomóc desmoxanem, tak jak BartekP pisał
No potwierdzam :> Działa.

Tzn kolega w pracy w połowie stycznia pokazał mi pół paczki fajek i mówi że tyle wypalił od początku roku... - desmoxan :> To kupiłem :E Po tym papierosy smakują jak mydliny :E ... ale paliłem dalej... tyle samo... aż pewnego dnia siedzę w pracy... końcówka zmiany i ... zdałem sobie sprawę ze wcale mi się palić nie chce... no to spróbowałem nie palić i było ok - czyli rzucone w zasadzie od razu :> Tylko przez 3 mc dręczyły mnie przyzwyczajenia... np. siadam przy biurku i czegoś szukam :E budzę się i odruchowo ręką szukam czegoś :E Ale po tych 3 mc zapomniałem że paliłem :> I nie ciągnie. Mogę siedzieć przy palących i nic :) Ale wiem że jak zapaliłbym 1 i się zaciągnął to :E bym poleciał po paczkę do sklepu :/ A że wiem ze spaliłem w życiu nowe punto :E To nawet jak ktoś próbuje mi wcisnąć fajke to nie ma mowy ;)

I tak od 27 stycznia po 7 latach palenia 1 - 1,5 paczki dziennie nie palę :P

Ale jak ktoś ma chore serce niech lepiej nie stosuje tego... jak jadłem desmoxany miałem podwyższone ciśnienie i momentami czułem się jakby pikawa mi miała wyskoczyć. Nie wiem czy to kewstia tego że nie paliłem czy tych tabletek....
W sumie pół paczki desmoxanu mi wystarczyło :)

A inna kwestia - brzusio się zwiększył :E i wcale więcej nie jem... tylko pewnie jest wolniejsza przemiana materii także staram się mniej jeść teraz :)

Ale trzeba też chcieć rzucić... ;) Zmotywowało mnie to że faktycznie wcale nie chciało mi się palić :> Bo kolega z pracy dalej pali a teraz jest jedynym który pali - i marudzi że nie ma z kim :lol2: :hahaha: :E

Image <- Ford Focus mk4 FL Trend 1,0 Ecoboost 2022 r. :E
Image <- Fiat Punto II HGT 1,8 16V 2001 r.
Image <- Ford Fiesta VII FL 1,0 Ecoboost 2017 r.
Image <- Fiat Tipo 1,4 16V 2017 r.
Image <- Fiat Punto II 5d 1,8 16V 2002 r.
Image <- Fiat Punto Evo 1,4 MA Turbo 2010 r.
Image <- Ford Fiesta V 1,2 16V 2001 r.
Image <- Fiat Punto II 1,2 8V 2002 r.
AM, B, BE, C, CE, T

Post #754998 Wysłany: 17 Gru 2014, 11:22; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Alicja
Silnik: 1.4 16V 105KM
Wersja: Cult
Miejscowość: Częstochowa
ipIV napisał(a):

Ale jak ktoś ma chore serce niech lepiej nie stosuje tego... jak jadłem desmoxany miałem podwyższone ciśnienie i momentami czułem się jakby pikawa mi miała wyskoczyć. Nie wiem czy to kewstia tego że nie paliłem czy tych tabletek....
W sumie pół paczki desmoxanu mi wystarczyło :)

tutaj się zgadzam z Ojcem Adminem :E Desmoxanu nie mogą brać osoby z nadciśnieniem, cukrzycą i innymi cywilizacyjnymi chorobami. Koleżanka z mężem brali desmo właśnie i mieli takie same obajwy, lekko serducho chciało wyskoczyć. Czyli generalnie jest to lek dla osób zdrowych i... przed 50 r.ż. Osobiście właśnie dlatego boję się go zażywać ( a nie choruje przewlekle), bo raz już po kawie rozpuszczalnej tak miałam, serducho tłukło się jak nienormalne. Wrażenie jakbym miała zejść za chwilę.

Post #755032 Wysłany: 17 Gru 2014, 15:49; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

ipIV napisał(a):
A inna kwestia - brzusio się zwiększył :E i wcale więcej nie jem... tylko pewnie jest wolniejsza przemiana materii także staram się mniej jeść teraz
Taaa. Jasne :D

Alice napisał(a):
bo raz już po kawie rozpuszczalnej tak miałam, serducho tłukło się jak nienormalne

To nie jest kawa tylko napój kawopodobny i wątpię żeby tam była kofeina :D. To, że wali to nic. Generalnie można uznać, że w pewnych okolicznościach kofeina działa cytoprotekcyjnie na komórki mięśnia sercowego ale przede wszystkim działa moczopędnie i w niewielkim stopniu rozszerza drogi oddechowe górne.

Co do nikotyny w fajkach, tak jak pisałem wyżej, jest w świetny sposób zmodyfikowana przez chemików i dostarczana w 100 % do receptorów nikotynowych w mózgu oraz na obwodzie powodując uczucie błogostanu dla mózgu oraz powodując gwałtowne skoki ciśnienia i skurcze obwodowych naczyń krwionośnych, krótkotrwałe ale niebezpieczne. Sprawdziłem to na sobie. Nikotyna z e fajek w ogóle nie podnosi ciśnienia(no może o 10 mmHG skurczowe i o 5 mmHg rozkurczowe :D) więc można domniemywać, że utlenia się w trakcie podgrzewania i rozkłada bo jest jako taka wolna. Co do reszty składników czas pokaże.
Palę e fajkę i ja np. dramatycznie przestałem kasłać, przestałem odkrztuszać tonę żużlu rano po obudzeniu się i zdecydowanie lepiej mi się oddycha po imprezach :D, po prostu po wyjaraniu ramy albo więcej fajek, na drugi dzień po imprezie miałem duszności. Najlepiej to nic nie jarać. Lepiej pić ale nie browar tylko najlepiej czystą wódkę :E

[ Dodano: 17 Gru 2014 15:49 ]

Alice napisał(a):
Desmoxanu nie mogą brać osoby z nadciśnieniem, cukrzycą i innymi cywilizacyjnymi chorobami

To proszę przeczytać ulotkę od Polopiryny Complex, kto tego nie może brać :D. Chyba nikt a to tylko na przeziębienie. Każdy lek ma skutki uboczne i pewne działania, które u jednego wystąpią a u drugiego nie. Mi np. po Cytyzynie śniły się niesamowite głupoty. Wstawałem w nocy na łóżku i śmiałem się sam z siebie.

Mój szrot

topic41590.html
Image

Post #755062 Wysłany: 17 Gru 2014, 19:40; 
Ja paliłem papierosy 4 lata i rzuciłem do puki nie kupiłem e-papierosa, już palę ponad 3 miesiące, na pewno są lepsze niż zwykłe papierosy, bo nie śmierdzą ubrania i z buzi. Ale są napewno gorsze niż zwykłe. Ja osobiście staram sie rzucić. I tak każdemu z osobna radzę nie palcie W ogóle. Bo to jak i to, to jest syf :!:

Post #755072 Wysłany: 17 Gru 2014, 20:00; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Budzik91 napisał(a):
na pewno są lepsze niż zwykłe papierosy, bo nie śmierdzą ubrania i z buzi. Ale są napewno gorsze niż zwykłe

Trochę nie rozumiem.
Nie znalazłem badań, które wskazują na to, że e fajki są bardziej szkodliwe od zwykłych tzw. analogów a duuużo szukałem. Przede wszystkim w e fajce nie ma 5000 (słownie pięciu tysięcy) substancji rakotwórczych tak jak w analogu. No ale jeszcze raz podkreślam, nie jestem orędownikiem edymka, wszystko wyjdzie w badaniach kohortowych za parę ładnych lat.

Mój szrot

topic41590.html
Image

Post #755146 Wysłany: 18 Gru 2014, 09:22; 
Puntoświr

w e masz dwa szkodliwe związki które się wydobywają podczas palenia, w analogu również występują plus z tysiącami innych. Badań rzetelnych nie ma, chyba że na zlecenie koncernów tytoniowych.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)