|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 16:41
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
dawid781 |
#628017 Wysłany:
26 Lis 2012, 18:05; Temat postu: Re: E-papieros [co o tym myślicie, jakie za a jakie przeciw] |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Dawid
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: S
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Leżajsk Rejestracja: 07 Paź 2009, Posty: 625 Pomógł: 1
|
|
Góra |
|
 |
|
|
BogdanK |
#690510 Wysłany:
13 Wrz 2013, 00:21; Temat postu: Re: E-papieros [co o tym myślicie, jakie za a jakie przeciw] |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Bogdan
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 15 Mar 2012, Posty: 2114 Pomógł: 51
|
Znalazłem w necie badania porównawcze dotyczące papierosów i e-papierosów przeprowadzone przez Instytut Medycyny Pracy i Zdrowia Środowiskowego. http://esmokinginstitute.com/files/prezentacja.pdf
Góra |
|
 |
BartekP |
#690888 Wysłany:
15 Wrz 2013, 10:38; Temat postu: Re: E-papieros [co o tym myślicie, jakie za a jakie przeciw] |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto 2012
Silnik: 1.4 16V 135KM
Wersja: Lounge
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 15 Lip 2012, Posty: 910
|
Generalnie znalazłem kiedyś jakieś badania sponsorowane przez Philip&Morris (a wiadomo co produkują), że e fajki są straszne i w sumie zwykłe nie są złe no ale to straszne pudrowanie trupa bo badania są jednoznaczne. Należy się zastanowić czy aby chinolce robiące te mikstury się nie mylą. W każdym bądź razie ja też jaram e z przerwami na zwykłego  . Głupi jestem bo nie jarałem zwykłych już 4 misiące i znowu zaczynam tylko e. Polecam też tabex lub desmoksan. Czynna substancja to cytyzyna, blokująca receptory dopaminergiczne a nie pobudzająca. Ja miałem po tych lekach okrutnie porąbane i dziwne sny. Po tabexie nie jarałem 5 miesięcy ale znowu to samo. Głupi jestem. Życzę powodzenia bo większego gó...na uzależniającego i zabijającego w majestacie prawa nie ma. Ze względu na dodatki stosowane przez producentów i łączenie nikotyny z innymi związkami chemicznymi fajki uzależniają silniej niż heroina i metamfetamina. PZDR
_________________ Punto 1,4 2012 Multiair Turbo 135 KM Lounge
Mój szrot
topic41590.html
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#754839 Wysłany:
15 Gru 2014, 23:42; Temat postu: Re: E-papieros [co o tym myślicie, jakie za a jakie przeciw] |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wojtek
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN Rejestracja: 10 Gru 2009, Posty: 4596 Pomógł: 56
|
po nie paleniu przez 4 lata zacząłem z powrotem, od 2 miechów lecę na e i raz że taniej, to też nie sięgam tak często po efaje jak sięgałem po analogu.
|
|
Góra |
|
 |
xONx |
#754853 Wysłany:
16 Gru 2014, 00:27; Temat postu: Re: E-papieros [co o tym myślicie, jakie za a jakie przeciw] |
|
 |
Paparazzi |
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: SX
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdańsk/Malbork Rejestracja: 12 Sty 2009, Posty: 3082 Pomógł: 17
|
wojtass18, a czemu wróciłeś do fajek  znajoma miała pecha po długim paleniu e-fajki, i w końcu zebrała jej się jakaś woda w płucach, właśnie od tego gówna, od tej chwili nie pali
_________________ Jest kraj, gdzie od wieków wolność ma barwę krwi Jest miasto, magia dziejów w jego murach tkwi Jest klub w tym mieście w barwach bieli i zieleni Jest wiara i tradycja której nic nie zmieni.
----
Odpowiedni ludzie mówią o tym cudzie kiedy Punta się zjeżdżają VW się kłaniają
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#754875 Wysłany:
16 Gru 2014, 09:35; Temat postu: Re: E-papieros [co o tym myślicie, jakie za a jakie przeciw] |
|
 |
Puntoświr |
|
każdy ma swoje roblemosy, wątpię aby od tego była woda w płucach
|
|
Góra |
|
 |
Bialu90 |
#754900 Wysłany:
16 Gru 2014, 14:44; Temat postu: Re: E-papieros [co o tym myślicie, jakie za a jakie przeciw] |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Piotrek
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Wersja: HGT
Miejscowość: Mysłowice Rejestracja: 21 Lis 2014, Posty: 12
|
Według mnie, jak ktoś chcę rzucić palenie powinien się do tego zabrać bez żadnych 'wspomagaczy' czyli e-fajki itp. Miałem ten sam problem, też zastanawiałem się nad jego wyborem ale nie miałem większego przekonania do jego działania, a tym bardziej kolejnego uzależnienia. Paliłem przez okres 6 lat, podchodziłem do rzucania fajek tyle razy że nie można tego zliczyć  Ale nadszedł ten sądny dzień i od 3 miesięcy nie palę, nie potrzebowałem niczego aby rzucić palenie i tym bardziej jestem z siebie dumny, że tkwie w moim postanowieniu po dzień dzisiejszy  . Także panowie gdy naprawdę się czegoś bardzo mocno chcę, wtedy problemu nie ma! Pozdrawiam 
_________________ ~~ Części do Fiata Punto 2 ~~
|
|
Góra |
|
 |
Alice |
#754904 Wysłany:
16 Gru 2014, 17:01; Temat postu: Re: E-papieros [co o tym myślicie, jakie za a jakie przeciw] |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Alicja
Silnik: 1.4 16V 105KM
Wersja: Cult
Miejscowość: Częstochowa Rejestracja: 07 Paź 2012, Posty: 652
|
jeśli chcesz rzuć to po prostu rzuć. Ewentualnie możesz się wspomóc desmoxanem, tak jak BartekP pisał. Broń boże nicorete, bo to zawiera niktotynę. Co do e-papierosów. Gdy weszły na rynek i było ich mało, a ceny odpowiednie, to paliłam trochę i było okej. Jeśli coś, to najwazniejsze - niekupuj najtańszych liqoidów. Wydaj parę zł więcej, bo naprawdę jest róznica. Ja mam jakieś..uczulenie na substancję udającą wanilie w tych płynach, bo czuje się jakby mi gardło ściskało. I mogłam palić tylko z Aromativa. Generalnie nie palę, bo płuca miałam (wiem, ze to nie możliwe) ale po prostu ciężkie. ciężko się oddychało i stwierdziłam, że wolę ogarniczyć zwykłe papierosy niż palić ten syf.
_________________ Puntolot czyli MultiAir z podtlenkiem gazotu oraz do tego Mały Starszy Brat - Fiat 126pe !
|
|
Góra |
|
 |
adiszek |
#754939 Wysłany:
16 Gru 2014, 21:17; Temat postu: Re: E-papieros [co o tym myślicie, jakie za a jakie przeciw] |
|
|
Nic nie wspomoże silnej woli - ojciec rzucił z dnia na dzień i nie pali 11 lat, mimo tego, że nie raz próbował. Mamuśka chciała rzucić z e-papierosem i jak paliła, tak pali 
|
|
Góra |
|
 |
rufus295 |
#754944 Wysłany:
16 Gru 2014, 21:49; Temat postu: Re: E-papieros [co o tym myślicie, jakie za a jakie przeciw] |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Robert
Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 05 Gru 2010, Posty: 641 Pomógł: 3
|
Ja, po 23 latach palenia( ostatnie 10 lat paliłem 50 paczek miesięcznie), postanowiłem że rzucam palenie bo miałem po prostu dosyć. A motywacją miał być kredyt wzięty na kropka  . Kropek kupiony 23.12.2010 a dzień później zapaliłem ostatniego papierosa.. Święta miałem.... chyba nie muszę mówić jakie  . Jako że jestem zero-jedynkowy, wiem że nie ma dla nie popwrotu do jakiegokolwiek palenia, bo jedno zaciągnięcie i wracamy do punktu wyjścia ( analogia do choroby alkoholowej). Rzucałem bez wspomagaczy, teraz baaardzo mi przeszkadza dym, ale to dobrze  .
_________________ Punto Evo 1,4 77KM B&Me, 5d Czarno-czerwony Progressive Mój czarnuch
|
|
Góra |
|
 |
ipIV |
#754971 Wysłany:
17 Gru 2014, 00:03; Temat postu: Re: E-papieros [co o tym myślicie, jakie za a jakie przeciw] |
|
 |
Admin ds. technicznych forum. |
 |
Imię: Michał
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Wersja: HGT
Miejscowość: SL/SK/SZ/SZA Rejestracja: 21 Cze 2006, Posty: 13084 Pomógł: 54
|
Alice napisał(a): jeśli chcesz rzuć to po prostu rzuć. Ewentualnie możesz się wspomóc desmoxanem, tak jak BartekP pisał No potwierdzam  Działa. Tzn kolega w pracy w połowie stycznia pokazał mi pół paczki fajek i mówi że tyle wypalił od początku roku... - desmoxan  To kupiłem  Po tym papierosy smakują jak mydliny  ... ale paliłem dalej... tyle samo... aż pewnego dnia siedzę w pracy... końcówka zmiany i ... zdałem sobie sprawę ze wcale mi się palić nie chce... no to spróbowałem nie palić i było ok - czyli rzucone w zasadzie od razu  Tylko przez 3 mc dręczyły mnie przyzwyczajenia... np. siadam przy biurku i czegoś szukam  budzę się i odruchowo ręką szukam czegoś  Ale po tych 3 mc zapomniałem że paliłem  I nie ciągnie. Mogę siedzieć przy palących i nic  Ale wiem że jak zapaliłbym 1 i się zaciągnął to  bym poleciał po paczkę do sklepu  A że wiem ze spaliłem w życiu nowe punto  To nawet jak ktoś próbuje mi wcisnąć fajke to nie ma mowy I tak od 27 stycznia po 7 latach palenia 1 - 1,5 paczki dziennie nie palę Ale jak ktoś ma chore serce niech lepiej nie stosuje tego... jak jadłem desmoxany miałem podwyższone ciśnienie i momentami czułem się jakby pikawa mi miała wyskoczyć. Nie wiem czy to kewstia tego że nie paliłem czy tych tabletek.... W sumie pół paczki desmoxanu mi wystarczyło  A inna kwestia - brzusio się zwiększył  i wcale więcej nie jem... tylko pewnie jest wolniejsza przemiana materii także staram się mniej jeść teraz  Ale trzeba też chcieć rzucić...  Zmotywowało mnie to że faktycznie wcale nie chciało mi się palić  Bo kolega z pracy dalej pali a teraz jest jedynym który pali - i marudzi że nie ma z kim 
_________________ Focus 1.0 Ecoboost 92kW & Punto Evo 1,4 16V MA 99kW@138kW & Punto II HGT Abarth 1,8 16V 96kW & Fiesta VII FL 1,0 12V Ecoboost 74kW Inne pod moją opieką: Tipo 1,4 16V 70kW Były: Punto II 5d 1,8 16V 96kW & Punto II 1,2 8V 44kW & Fiesta V 1,25 55kW
<- Ford Focus mk4 FL Trend 1,0 Ecoboost 2022 r. 
<- Fiat Punto II HGT 1,8 16V 2001 r.
<- Ford Fiesta VII FL 1,0 Ecoboost 2017 r.
<- Fiat Tipo 1,4 16V 2017 r.
<- Fiat Punto II 5d 1,8 16V 2002 r.
<- Fiat Punto Evo 1,4 MA Turbo 2010 r.
<- Ford Fiesta V 1,2 16V 2001 r.
<- Fiat Punto II 1,2 8V 2002 r. AM, B, BE, C, CE, T
|
|
Góra |
|
 |
Alice |
#754998 Wysłany:
17 Gru 2014, 11:22; Temat postu: Re: E-papieros [co o tym myślicie, jakie za a jakie przeciw] |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Alicja
Silnik: 1.4 16V 105KM
Wersja: Cult
Miejscowość: Częstochowa Rejestracja: 07 Paź 2012, Posty: 652
|
ipIV napisał(a): Ale jak ktoś ma chore serce niech lepiej nie stosuje tego... jak jadłem desmoxany miałem podwyższone ciśnienie i momentami czułem się jakby pikawa mi miała wyskoczyć. Nie wiem czy to kewstia tego że nie paliłem czy tych tabletek.... W sumie pół paczki desmoxanu mi wystarczyło  tutaj się zgadzam z Ojcem Adminem  Desmoxanu nie mogą brać osoby z nadciśnieniem, cukrzycą i innymi cywilizacyjnymi chorobami. Koleżanka z mężem brali desmo właśnie i mieli takie same obajwy, lekko serducho chciało wyskoczyć. Czyli generalnie jest to lek dla osób zdrowych i... przed 50 r.ż. Osobiście właśnie dlatego boję się go zażywać ( a nie choruje przewlekle), bo raz już po kawie rozpuszczalnej tak miałam, serducho tłukło się jak nienormalne. Wrażenie jakbym miała zejść za chwilę.
_________________ Puntolot czyli MultiAir z podtlenkiem gazotu oraz do tego Mały Starszy Brat - Fiat 126pe !
|
|
Góra |
|
 |
BartekP |
#755032 Wysłany:
17 Gru 2014, 15:49; Temat postu: Re: E-papieros [co o tym myślicie, jakie za a jakie przeciw] |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
ipIV napisał(a): A inna kwestia - brzusio się zwiększył  i wcale więcej nie jem... tylko pewnie jest wolniejsza przemiana materii także staram się mniej jeść teraz Taaa. Jasne  Alice napisał(a): bo raz już po kawie rozpuszczalnej tak miałam, serducho tłukło się jak nienormalne To nie jest kawa tylko napój kawopodobny i wątpię żeby tam była kofeina  . To, że wali to nic. Generalnie można uznać, że w pewnych okolicznościach kofeina działa cytoprotekcyjnie na komórki mięśnia sercowego ale przede wszystkim działa moczopędnie i w niewielkim stopniu rozszerza drogi oddechowe górne. Co do nikotyny w fajkach, tak jak pisałem wyżej, jest w świetny sposób zmodyfikowana przez chemików i dostarczana w 100 % do receptorów nikotynowych w mózgu oraz na obwodzie powodując uczucie błogostanu dla mózgu oraz powodując gwałtowne skoki ciśnienia i skurcze obwodowych naczyń krwionośnych, krótkotrwałe ale niebezpieczne. Sprawdziłem to na sobie. Nikotyna z e fajek w ogóle nie podnosi ciśnienia(no może o 10 mmHG skurczowe i o 5 mmHg rozkurczowe  ) więc można domniemywać, że utlenia się w trakcie podgrzewania i rozkłada bo jest jako taka wolna. Co do reszty składników czas pokaże. Palę e fajkę i ja np. dramatycznie przestałem kasłać, przestałem odkrztuszać tonę żużlu rano po obudzeniu się i zdecydowanie lepiej mi się oddycha po imprezach  , po prostu po wyjaraniu ramy albo więcej fajek, na drugi dzień po imprezie miałem duszności. Najlepiej to nic nie jarać. Lepiej pić ale nie browar tylko najlepiej czystą wódkę [ Dodano: 17 Gru 2014 15:49 ]Alice napisał(a): Desmoxanu nie mogą brać osoby z nadciśnieniem, cukrzycą i innymi cywilizacyjnymi chorobami To proszę przeczytać ulotkę od Polopiryny Complex, kto tego nie może brać  . Chyba nikt a to tylko na przeziębienie. Każdy lek ma skutki uboczne i pewne działania, które u jednego wystąpią a u drugiego nie. Mi np. po Cytyzynie śniły się niesamowite głupoty. Wstawałem w nocy na łóżku i śmiałem się sam z siebie.
Mój szrot
topic41590.html
|
|
Góra |
|
 |
Budzik91 |
#755062 Wysłany:
17 Gru 2014, 19:40; Temat postu: Re: E-papieros [co o tym myślicie, jakie za a jakie przeciw] |
|
|
Ja paliłem papierosy 4 lata i rzuciłem do puki nie kupiłem e-papierosa, już palę ponad 3 miesiące, na pewno są lepsze niż zwykłe papierosy, bo nie śmierdzą ubrania i z buzi. Ale są napewno gorsze niż zwykłe. Ja osobiście staram sie rzucić. I tak każdemu z osobna radzę nie palcie W ogóle. Bo to jak i to, to jest syf 
|
|
Góra |
|
 |
BartekP |
#755072 Wysłany:
17 Gru 2014, 20:00; Temat postu: Re: E-papieros [co o tym myślicie, jakie za a jakie przeciw] |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Budzik91 napisał(a): na pewno są lepsze niż zwykłe papierosy, bo nie śmierdzą ubrania i z buzi. Ale są napewno gorsze niż zwykłe Trochę nie rozumiem. Nie znalazłem badań, które wskazują na to, że e fajki są bardziej szkodliwe od zwykłych tzw. analogów a duuużo szukałem. Przede wszystkim w e fajce nie ma 5000 (słownie pięciu tysięcy) substancji rakotwórczych tak jak w analogu. No ale jeszcze raz podkreślam, nie jestem orędownikiem edymka, wszystko wyjdzie w badaniach kohortowych za parę ładnych lat.
Mój szrot
topic41590.html
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#755146 Wysłany:
18 Gru 2014, 09:22; Temat postu: Re: E-papieros [co o tym myślicie, jakie za a jakie przeciw] |
|
 |
Puntoświr |
|
w e masz dwa szkodliwe związki które się wydobywają podczas palenia, w analogu również występują plus z tysiącami innych. Badań rzetelnych nie ma, chyba że na zlecenie koncernów tytoniowych.
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|