|
Obecny czas: 13 Sty 2026, 11:29
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
posti |
#693481 Wysłany:
01 Paź 2013, 19:50; Temat postu: Dodatkowe zabezpieczenie antykradzieżowe - własne roboty |
|
 |
| Puntoświr |
 |
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 28 Lut 2009, Posty: 639
|
|
Witam, jako że ostatnio często muszę parkować auto w dziwnych miejscach na dłużej ( taka praca ) zastanawiam sie nad prostym tanim efektywnym zabezpieczeniem przed odpaleniem auta.
Myslałem o odcieciu kabelka minusowego na pompie paliwa na magnes ( kontaktron ) i oczywiście przed każdym odpaleniem przejechać gdzieś magnesem. Kolejny to seryjny immobiliser - jak wiadomo skoro seryjny to łatwy do złamania, z tego co mi wiadomo to we wtyk diagnostyczny wpinają swoje wynalazki z własnym zasilaniem i poprostu go łamią i odjeżdzają. Tam myśle a jakby odciąc kompletnie złącze diagnostyczne i np w bagażniku schować włacznik. Wtedy jak jadę na diagnostyke to uruchamiam a w codziennym używaniu mam go wyłączonego bo nie jest mi do niczego potrzebny. W takim wypadku złodziej nawet mając coś do złamania seryjnego immo nie bedzie miał z nim komunikacji oraz nic to nie da bo złącze będze " martwe "
Pomysły fajne tylko zakładam ten temat bo nie wiem jak to wykonać ( jakieś przekaźniki ) poradzcie coś ew. dajcie własne propozycje. Pozdrawiam
_________________ "Prędkość nie zabija, ale nagłe zatrzymanie z dużej prędkości moze spowodować śmierć" J. Cralson
Moje obecne Punto - topic24359.html
|
|
| Góra |
|
 |
|
|
|
szamot666 |
#693510 Wysłany:
01 Paź 2013, 21:42; Temat postu: Re: Dodatkowe zabezpieczenie antykradzieżowe - własne roboty |
|
 |
| Puntoświr |
 |
Imię: Tomek
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: ELX
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 16 Lis 2011, Posty: 1095 Pomógł: 31
|
|
Można w tym demontowanym plastiku na bezpiecznikach zrobić wyłącznik w miejscu bezpiecznika a sam bezpiecznik dać szeregowo z włącznikiem i wyłączać np centralkę immobilajzera i może wtedy ta centralka nie będzie w ogóle zasilana toteż nie będzie można jej rozkodować. Z tego co czytam to są tam też bezpieczniki od cewek zapłonowych, elementów centralki silnika, wtryskiwacze, pompa paliwa i kilka innych rzeczy które utrudnią lub uniemożliwią uruchomienie auta. Wpadłem na to bo miałem tam taki wyłącznik do radia które brało na postoju za dużo prądu i zamiast bezpiecznika był wyłącznik z zasilacza komputerowego który odcinał mu zasilanie na postoju. Można by taki wyłącznik ukryć gdzieś pod kierownicą i tyle:)
_________________ szamot666
Była: kropka -> http://fiatpunto.com.pl/topic32828.html Jest: Ford Focus MK2 FL 2010 1.6 100HP.
|
|
| Góra |
|
 |
|
BogdanK |
#693514 Wysłany:
01 Paź 2013, 22:11; Temat postu: Re: Dodatkowe zabezpieczenie antykradzieżowe - własne roboty |
|
 |
| Puntoświr |
 |
Imię: Bogdan
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 15 Mar 2012, Posty: 2114 Pomógł: 51
|
posti napisał(a): Tam myśle a jakby odciąc kompletnie złącze diagnostyczne i np w bagażniku schować włacznik. Wystarczy we wtyczce od złącza diagnostycznego zamienić ze sobą dwa kabelki i już nie będzie poprawnie działała (a do np. sczytania błędów z powrotem je prawidłowo przełożysz). Można też zrobić - jak poniżej: 
| Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|